Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan kesäkuussa 2022

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa kesäkuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja maastoliikennettä maastoliikennereiteillä sekä vesiliikennettä vesistöillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui yhden kerran kiireelliselle ensivastetehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin kesäkuussa 20 584 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 kesäkuuhun (15 402) verrattuna noin 34 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt päivittäisen rajaliikenteen määrää. Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyvät 1.7. alkaen.

Kesäkuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koskeneet tavaraliikennettä.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli kesäkuussa 7 285 (noin 35 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 12 835 (noin 62,5 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 464 (noin 2,5 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 kesäkuussa suomalaisten osuus oli noin 22 prosenttia (3 444) ja venäläisten osuus noin 75 prosenttia (11 549).

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia sekä koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla kesäkuussa. Testejä tehtiin päivittäin klo 09.00- 20.00. Koronatestaus ja terveysturvallisuustoimet päättyivät 30.6.2022. Muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin rajanylittämistä koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Kesäkuussa Niiralassa käännytettiin puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi kaksi henkilöä.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu kesäkuussa Schengen-alueen sisä- tai ulkorajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna kesäkuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Kesäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin kolme lievää valtionrajarikosta, yksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kaksi ajoneuvorikkomusta ja kaksi liikennerikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin neljä sakkoa ja neljä huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti 16.6.2022 saapumiserän 2/2021 varusmiesjohtajat sekä saapumiserän 1/2022 miehistön jäsenet, yhteensä 142 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista. Kotiutettavat olivat aloittaneet palveluksensa heinäkuussa 2021 ja tammikuussa 2022. Uusi saapumiserä astuu palvelukseen maanantaina 4.7.2022.

Muut asiat

Tiedoksi medialle, että tiedotusvälineiden edustajille ei lähtökohtaisesti enää järjestetä vierailuja rajavyöhykkeelle. Mikäli on kiinnostusta vierailla itärajalla, suosittelemme vierailua rajanylityspaikalle. Ennen vierailua rajanylityspaikalle tulisi olla yhteydessä alueen rajavartiostoon ja ilmoittaa vierailun ajankohta sekä mahdolliset haastattelutarpeet. Vierailla voi myös Ilomantsin itäpisteellä, jossa rajan tuntumaan pääsee kulkematta rajavyöhykkeen kautta.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

————————————————————————————————————

Tiedote on luettavissa myös internetissä: www.raja.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *