Juhannushäät Värtsilässä 1949

Isäni Kusti Heiskanen, joka oli Niiralantilan hoitajana Värtsilän kunnalla, vihittiin äitini Aunen kanssa juhannusaattona 1949 Kontiolahdessa. Häistä ei kuitenkaan meinannut tulla mitään, kun tuli kova riita vihkipapista. Äitini olisi halunnut, että vihkimisen toimittaa pastori Arvi Takala, joka oli hänen entinen esimiehensä. Isäni oli ollut sitä mieltä, että vihkipapin oli ehdottomasti oltava rovasti Lauri Uski Värtsilästä. Kun sopua ei löytynyt, riita ratkaistiin niin, että molemmat olivat paikalla.

Oli ollut kylmä juhannus; räntääkin vihmonut taivaalta. Väkeä oli ollut tuvan täydeltä ja kaikki lähisukulaisia. Vihkiminen oli tapahtunut äidin kotona. Äitini muisteli, että se oli ollut kovin riita heidän välillään. Vitsailua oli kyllä riittänyt vuosiksi eteenpäin.

Hyvää juhannusta ja juhannuksen jatkoa!

T. Aino Laakso

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *