Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan tammikuussa 2022

19.3.2020 alkaneen rajanylitysliikenteen rajoittamisen jälkeen laskeneet rajaliikennemäärät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun. Liikennemäärän nousua selittävät matkustusrajoituksissa tehdyt muutokset.

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä tammikuun aikana.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa tammikuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa metsästystä, valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja maastoliikennettä maastoliikennereiteillä, sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.  

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin tammikuussa 18 543 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 tammikuuhun (10 120) verrattuna noin 83 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähentää päivittäisen rajaliikenteen määrää edelleen, vaikka määrät ovatkin nousussa.

Tammikuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli tammikuussa 4 235 (noin 23 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 13 913 (noin 75 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 395 (noin 2 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 tammikuussa suomalaisten osuus oli noin 11 prosenttia (1 138) ja venäläisten osuus noin 86 prosenttia (8 726).

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia sekä koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla terveysturvallisuustoimien suhteen.  Koronatestaus ja terveysturvallisuustoimet jatkuvat toistaiseksi. Pandemian aiheuttamien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin rajanylittämistä koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin tammikuussa neljän Schengen-alueen sisärajan ylittävän henkilön rajatarkastukset.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna tammikuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen.  

Rikostorjunta

Tammikuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi rajavyöhykerikkomus, yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, kaksi liikennerikkomusta, yksi ulkomaalaisrikkomus, kaksi ajoneuvorikkomusta, yksi tietoverkkorikosvälineen hallussapito ja yksi muu rikkomus.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin neljä sakkoa ja viisi huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan saapui palvelukseen 3.1.2022 yhteensä 149 henkilöä, joista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen kuusi henkilöä. Kaikille varusmiehille sekä vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille tarjottiin mahdollisuus ottaa koronarokote, jonka rokotukset aloitettiin jo tammikuulla.

Saapumiserän 1/22 palvelusajan alkua ovat sävyttäneet koronan aiheuttamat karanteenit ja sairastumiset, jonka vuoksi koulutusta on jouduttu sovittamaan tilanteen mukaan. Loppukuusta tilanne on normalisoitunut ja vähitellen on palattu normaaliin asepalvelukoulutukseen.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto osallistuu vuoden 2022 aikana yhteismajoituskokeiluun osana Puolustusvoimissa käynnissä olevaa kokeilua. Tämä on vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa tuvassa olevien suostumusta.

Muut asiat

Tammikuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki noin kymmenen henkilön työpanoksella Länsi-Suomen merivartioston alueella terveysviranomaisten toimintaa virka-apua antamalla. Valtioneuvosto päätti 28.12.2021 sisärajavalvonnan palauttamisesta, ja siitä lähtien Pohjois-Karjalan rajavartiosto on tukenut merkittävällä henkilömäärällä sisärajatarkastusten toteuttamista Länsi-Suomen merivartioston ja Lapin rajavartioston alueella tammikuussa.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

———————————————————————————————————–

Tiedote löytyy myös osoitteesta: www.raja.fi sekä Twitteristä: @PKarjalan_raja.

Terveisin,
Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

———————————

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *