Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan joulukuussa 2021

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan joulukuussa 2021

19.3.2020 alkaneen rajanylitysliikenteen rajoittamisen jälkeen laskeneet rajaliikennemäärät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun. Liikennemäärän nousua selittävät matkustusrajoituksissa tehdyt muutokset.

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä joulukuun aikana.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin ja metsähallituksen erävalvojien kanssa joulukuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa metsästystä, valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja maastoliikennettä maastoliikennereiteillä, sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.  

Rajatarkastukset

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Marko Turusen 16.2.2021 tekemällä päätöksellä Niiralan rajanylityspaikan henkilöliikenteen aukioloaikaa rajoitettiin Valtioneuvoston 11.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti 19.2.2021 klo 00.00 alkaen. Joulukuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin joulukuussa 23 239 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2020 joulukuuhun (12 068) verrattuna noin 93 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähentää päivittäisen rajaliikenteen määrää edelleen, vaikka määrät ovatkin nousussa.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli joulukuussa 5 078 (noin 22 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 17 790 (noin 76,5 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 371 (noin 1,5 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 joulukuussa suomalaisten osuus oli noin 10,5 prosenttia (1 270) ja venäläisten osuus noin 87 prosenttia (10 526).

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia sekä koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla terveysturvallisuustoimien suhteen.  Koronatestaus ja terveysturvallisuustoimet jatkuvat toistaiseksi. Pandemian aiheuttamien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin rajanylittämistä koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu joulukuussa Schengen-alueen sisä- tai ulkorajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli tilapäisesti suljettuna joulukuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on tilapäisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Joulukuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin kolme radiolaiterikkomusta, yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, seitsemän liikennerikkomusta, yksi ulkomaalaisrikkomus ja yksi ajoneuvorikkomus.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin neljä sakkoa ja yhdeksän huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania kotiutti 16.12.2021 saapumiserän 1/2021 varusmiesjohtajat sekä saapumiserän 2/2021 miehistön jäsenet, yhteensä 117 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista.  Kotiutettavat olivat aloittaneet palveluksensa tammikuussa 2021 ja heinäkuussa 2021. 

Muut asiat

Joulukuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki noin kymmenen henkilön työpanoksella Länsi-Suomen merivartioston alueella terveysviranomaisten toimintaa virka-apua antamalla. Valtioneuvosto päätti 28.12. sisärajavalvonnan palauttamisesta, ja siitä lähtien Pohjois-Karjalan rajavartiosto on tukenut merkittävällä henkilömäärällä sisärajatarkastusten toteuttamista Länsi-Suomen merivartioston ja Lapin rajavartioston alueella.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

——————————————————————————————————

Tiedote julkaistaan myös Rajan internetsivuilla: www.raja.fi sekä Twitterissä: PKarjalan_raja.

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *