Pohjois-Karjalan rajavartioston kuukausitiedote 6/2021

Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa                                                                                                                   1.7.2021

Pohjois-Karjalan rajavartioston kesäkuu oli rauhallinen. 19.3.2020 alkaneen rajanylitysliikenteen rajoittamisen jälkeen laskeneet rajaliikennemäärät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun. Liikennemäärän nousua selittävät matkustusrajoituksissa tehdyt muutokset (ml. kausityöntekijöiden maahan saapumisen salliminen). Karjalan Pyhäjärvellä havaittiin kesäkuussa yksi henkilön aiheuttama luvatonta rajanylitys.

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan kesäkuussa 2021

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla vesialueella Karjalan Pyhäjärvellä havaittiin kesäkuussa yksi henkilön aiheuttama luvaton rajanylitys Venäjältä Suomen ja takaisin Venäjälle. Veneellä aiheutettu luvaton rajanylitys havaittiin 25.6.2021. Vene on liikkunut Suomen alueella noin yhden kilometrin matkan, ollen syvimmillään 70 metriä Suomen puolella. Tapausta on tutkittu ja käsitelty epäiltynä valtionrajarikoksena. Tapausta on käsitelty Pohjois-Karjalan alueen ja Suojärven alueen rajavaltuutettujen kesken. Luvattomaan rajanylitykseen syyllistynyt henkilö on saatettu Venäjällä hallinnolliseen vastuuseen.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa kesäkuun aikana. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa ja rajavyöhykettä, maastoliikennettä vesistöillä ja maastoliikennereiteillä, sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.  

Rajatarkastukset

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Marko Turusen 16.2.2021 tekemällä päätöksellä Niiralan rajanylityspaikan henkilöliikenteen aukioloaikaa rajoitettiin Valtioneuvoston 11.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti 19.2.2021 klo 00.00 alkaen. Kesäkuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin kesäkuussa 15 402 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2020 kesäkuuhun (9 618) verrattuna noin 60 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähensi päivittäisen rajaliikenteen määrää reilun vuoden ajan, mutta nyt liikenne on jälleen nousussa.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli kesäkuussa 3 444 (noin 22 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 11 542 (noin 75 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 416 (noin 3 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 kesäkuussa suomalaisten osuus oli noin 4 prosenttia (354) ja venäläisten osuus noin 93 prosenttia (8 973).

Kesäkuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi yhdeltä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin kesäkuussa 11 rajatarkastusta Schengen-alueen rajan ylittäville henkilöille.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti kesäkuussa 416 henkilöä.

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla tehtävien testien ja terveysturvallisuuden edistämisessä.  Koronatestaus jatkuu toistaiseksi.

Rikostorjunta

Kesäkuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi valtionrajarikos ja neljä lievää valtionrajarikosta, yksi radiolaiterikkomus, yksi tietoverkkorikosvälineen hallussapito, neljä liikennerikkomusta, yksi ajoneuvorikkomus ja neljä muuta rikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin seitsemän sakkoa ja kahdeksan huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kotiutti 17.6.2021 saapumiserän 2/2020 varusmiesjohtajat sekä saapumiserän 1/2021 miehistön jäsenet, yhteensä 125 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista.

Muut asiat

Kesäkuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki kymmenien henkilöiden työpanoksella sisärajavalvontaa Länsi-Suomen merivartioston ja Lapin rajavartioston alueilla.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *