Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan toukokuussa 2021

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu toukokuussa yhtään henkilöiden aiheuttamaa luvatonta rajanylitystä.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa toukokuun aikana. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa ja rajavyöhykettä, maastoliikennettä vesistöillä ja maastoliikennereiteillä, sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.

Rajatarkastukset

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Marko Turusen 16.2.2021 tekemällä päätöksellä Niiralan rajanylityspaikan henkilöliikenteen aukioloaikaa rajoitettiin Valtioneuvoston 11.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti 19.2.2021 klo 00.00 alkaen. Toukokuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin toukokuussa 10 238 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2020 toukokuuhun (8 723) verrattuna noin 17,4 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähensi päivittäisen rajaliikenteen määrää reilun vuoden ajan, mutta nyt liikenne on kääntymässä jälleen nousuun.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli toukokuussa 1 513 (noin 14,8 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 8 393 (noin 82,0 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 332 (noin 3,2 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 toukokuussa suomalaisten osuus oli noin 1,5 prosenttia (135) ja venäläisten osuus noin 95,5 prosenttia (8 339).

Joensuun lentoasemalla suoritettiin toukokuussa 25 rajatarkastusta Schengen-alueen rajan ylittäville henkilöille.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti toukokuussa 380 henkilöä.

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00 – 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla tehtävien testien ja terveysturvallisuuden edistämisessä. Koronatestaus jatkuu toistaiseksi.

Rikostorjunta

Toukokuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin kaksi lievää valtionrajarikosta, kaksi radiolaiterikkomusta, kaksi tietoverkkorikosvälineen hallussapitoa, yksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kolme liikennerikkomusta, kaksi ajoneuvorikkomusta ja neljä muuta rikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin viisi sakkoa ja seitsemän huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Rajajääkärikomppania toteutti toukokuussa saapumiserän 1/21 tärkeimmät taisteluharjoitukset. Osa harjoituksista toteutettiin 26.5. – 1.6. Puolustusvoimien järjestämän NUOLI21 -harjoituksen osana Niinisalon alueella.

Muut asiat

Toukokuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki kymmenien henkilöiden työpanoksella sisärajavalvontaa Länsi-Suomen merivartioston ja Lapin rajavartioston alueilla.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

Terveisin,

Milla Ignatius

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *