Itämainen Horisontti

Me suomalaiset olemme – yhäkin – liian riippuvaisia amerikkalaisesta tietotulvasta – varsinkin viihteen alalla. Sunnuntain runsaasta radio- ja televisiotarjonnasta valitsin kuultavakseni klo 12.05 alkaneen ohjelman ”Itämainen Horisontti”. Kannatti! Tunti ja 45 minuuttia asiaa tuutin täydeltä.

Jos joku on vielä kiinnostunut kirkosta ja sen uskosta, hänen kannattaa kaivaa mainittu ohjelma esiin arenasta. Puhumattakaan hänestä, joka on katkaissut suhteensa kirkkoon ja luulee, että hänellä on siihen – järkevät – syyt!

Teologian maisterin paperit ”taskussa” ja vuosikymmenten mittainen työ pappina uskon ja epäuskon – ihan oikea – taistelu muistissa elämänkokemuksessa löysi aivan uusia ikkunoita. Vanhanakin voi vielä uudistua!!! Ihan jopa radikalisoitua! Nähdä uusia puolia ja piirteitä siinä, mitä on pitänyt ainoana oikeana.

Jumala on – uskoni mukaan – luonut ihmislajiin järjen. Sitä voi, saa ja pitää käyttää. Uskoa voi järkeillä. Niinkuin katsoakin voi kahdella silmällä. Eikä se haittaa, jos jossain kohdassa järki ei enää jotain käsitä. Se on vain inhimillistä – ei jumalaista – ei ainakaan ateististista. Eräskin tähtitieteilijä – ei siis mikään koirankasvattaja – jätti kysymyksen Jumalan olemassaolosta avoimeksi – siis järjen ulottumattomiin.

No, niin, lopetan tämän höpinän ja tarjoan tutustumismatkaa arenaan. Jos olet niin vanha ja taitamaton, ettet sinne löydän, niin pyydä apua joltakin nuorelta. Ne osaavat nettaittalla.

1 comment for “Itämainen Horisontti

  1. Avaapa Yle Radio 1 tänään ma 30.7.2018 klo 22.05.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *