Värtsilä 1991

Paljon on vettä virrannut Jänisjoessa kahteenkymmeneen seitsemään vuoteen… Palaamme nyt muisteloissa vuoteen 1991 ja teemme tutustumiskierroksen sen aikaiseen Värtsilään. Lähdetekstinä on Otto Rummukaisen kuvaus kylämiljööstä. Tiedot ja kuvat ovat lainatut Värtsilän kotiseutuyhdistyksen julkaisemasta ”Värtsilän vaiheita” kirjasta.

Tutustumiskierros

Kaurilasta päin saavuttaessa Niiralaan ensimmäisten tienvarsitalojen jälkeen oikealla sijaitsevat rajavartioston toimitilat sekä asuinrakennukset. Muutama sata metriä rajalle päin vasemmalla on Niiralan juna-asema jonka päädyssä myös tullin toimipiste sijaitsee. Raja-asemalle matkaa on enää muutama sata metriä. Värtsilän Kisa harjoittaa kioskitoimintaa raja-aseman välittömässä läheisyydessä. Raja on öisin kiinni ja pahimpina ruuhkapäivinä moni matkaaja joutuukin viettämään yönsä puomin toisella puolen kun eivät ole ehtineet ennen puomin sulkeutumista takaisin koti-Suomeen.

Heti Niiralasta lähdettyämme kohti Värtsilän kylää, radan jälkeen ensimmäisenä oikealla sijaitsee Niiralan kauppa ja vasemmalla teollisuusalue. Teollisuusalueen kupeessa sijaitsee myös kuplahalli jossa pelata voi vaikka jalkapalloa myös talvisaikaan. Karjalan Huolinta Oy:n toimitilat sijaitsevat teollisuusalueella. Juuri peruskorjattu Uudenkylän koulu jää kylälle menevän tien varteen vasemmalle puolelle. Heti koulun jälkeen myös vasemmalla, vanhassa maanmiesseuran talossa sijaitsee Enqvistin autokorjaamo.

Ennen kylän varsinaista keskustaa, vanhan Uusikylän koulun alakerrassa toimii kunnankirjasto ja yläkerrassa olevat tilat ovat kunnan toimitiloja. Kirjaston välittömässä läheisyydessä toimii leirintäalue josta löytyy telttapaikkojen lisäksi aittamökkejä sekä sauna-/huoltorakennus. Myllyrannan rivitalojen jälkeen vasemmalla jokipenkalla sijaitsee Myllymuseo ja tien toisella puolella kunnantalo. Sillan jälkeen sijaitseva vanha postitalo on muutettu asuinkäyttöön kuten myös tien toisella puolen sijaitseva vanha terveystalo.

Kylän keskustan maamerkkejä ovat Osuuspankin rakennus, sen jälkeen sijaitseva Yhteishyvä sekä K-kauppa Tikka ky. Lintulan vanhalla tilalla harjoitetaan matkailu- ja ravitsemustoimintaa Sinilintu nimellä.

Pappilanpellolle on syntynyt asuinalue. Kolmen rivitalon lisäksi siellä sijaitsee useita omakotitaloja. Pappila sijaitsee niiden takana Hiienvaarantiellä. Haponojan varressa sijaitsevan Järvisen mökin jälkeen alkaa rajavyöhykealue missä ei ole lupa liikkua ilman asianmukaista vyöhykelupaa. Sääperin ympärillä sijaitsee monia taloja ja osa niistä on vyöhykealueella. Selänteenmäen alla sijaitsee toinen uusien omakotitalojen keskittymä. Värtsiläntie kipuaa urheilutalon mäelle, mutta ennen sitä, mäen puolessa välissä sijaitsevassa vanhassa soraottopaikassa on luistelukenttä. Mäen päällä on urheilutalo sekä urheilukenttä.

Kentän toisella puolella sijaitseva Patsolan koulu joka liki kolmekymmentä vuotta ehti toimia, on nyt lakkautettu ja loput oppilaat siirretty Uudenkylän koululle. Patsolan mäeltä Pykälävaaran suuntaan sijaitsevalla Harkkolammella on uimaranta.

Kun palataan kuntakeskukseen ja lähdetään sieltä Sikkerivaaran suuntaan, ensimmäisenä oikealla sijaitsee Värtsilän kirkko ja n. 1 km siitä Kaurilan suuntaan Leminrinteen hautausmaa. Ilomantsin suuntaan lähdettäessä kunnan pohjoisella reunalla sijaitsee Kaustajärvi sekä Kenraalinkylä. Kaustajärven rajavartioasema sijaisee Kenraalinkylän tien varressa vähän ennen Kaustajärven hautausmaata. Kenraalinkylän koululla joka myös on jo lakkauttu, harjoitetaan matkailutoimintaa Kenraalinkylän Kartano nimellä. Ilomantsin tiellä viimeinen talo ennen Tuupovaaran ja Värtsilän kuntien rajaa on Kahelinien talo. Samassa pihapiirissä toimii myös Kuljetusliike Arvo Kahelin ky joka myös vuonna 1991 nimettiin Vuoden maaseutuyritykseksi.

Share

6 comments for “Värtsilä 1991

  1. Tarkka kuvaus entisestä Värtsilästä. Olisi ollut mukava lukea, mitä k.o. paikoille ja rakennuksille nyt kuuluu. Siinäpä uuden jutun aihe.

  2. Tarkkaa kuvausta Otolta.

    Enpä muistanut miltä näytti kauppojen välissä ollut Kisan kioski. Nyt se palautui mieleen. Palautui myös mieleen eräs kioskiin liittyvä tapaus. Läksin pyörällä Malvelan Tyynen kahvilasta jäätelölle tälle Kisan kioskille ja pyysin yhden nätin tytön tarakalle kyytiin. Matkan puolivälissä poliisit pysäyttivät ja muistaakseni antoivat sakot ja nuhtelivat. Yritin selittää, että lapsiahan tässä vielä ollaan. Sen ne uskoivat, mutta sitten olisi pitänyt olla lastenistuin tarakalla.

  3. Hienoa on historia ja se on ihmisen sisään rakennettu, että vanhoja muistellaan kun ikää tulee. Mitenkähän paljon pitää vielä vettä virrata, että katse kääntyisi tulevaisuuteen. Nuoret näyttäkää tietä, sillä teillä on näkö tallella ja voitte katsoa niin lähelle kuin kauaksi.

  4. Irenen kysymykseen vastauksena parin päivän takaa. Ottamatta kantaa yksityisasuntoihin, niin kirkossa, Leminrinteen ja Kaustajärven hautausmaalla näytti vuosittain, tai ainakin joinakin vuosina olleen toimintaa. Muualla oli hiljaisempaa.
    Tämä oli kokemukseni, kun ajelin vuosien 1958-1961 asuinpaikkojen ja muuten tuttujen paikkojn ohi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *