Kylätalon maanantai

Uusi viikko alkaa kylätalolla edeltävien kaltaisesti. Jo heti kahdeksalta aulan pyöreä pöytä täyttyy kahvittelijoista. Paikalle saapuu niin kylätalon väkeä kuin kuntouttavaan työtoimintaan saapuvia ihmisiä. Kyläpäälliköllä piisaa kiirettä päivän työtehtäviä jakaessa, osa toki hommansa jo tietää entuudestaan. Entisen työelämän opit Rajavartiolaitoksen palveluksessa helpottavat, Jaatisen Matilla käskynjako tulee selkäytimestä. Organisointi sujuu sutjakkaasti.

Matti Jaatinen, Jouko Jääskeläinen ja Anneli Kunnas aamupalaverissa

Kuuntelen toisella korvalla ”tulenjohtokeskuksen” keskusteluja. Ihmisiä ramppaa Matin toimistossa, kuka työharjoittelupaikkaa kysymässä, kuka milläkin asialla. Ja puhelin, se soi yhtenään. Jouko Jääskeläinen saapuu helpottamaan Matin taakkaa. Välillä Internet yhteydet tökkivät, sitä kuulemma sattuu luvattoman usein. Kahvion naiset valmistelevat myyntiin tulevia leivonnaisia, siivoilevat paikkoja ja vaihtavat kuulumisia kävijöiden kanssa.

Kylätalon kahvio palvelee arkisin

Värtsilän Kylätalon pyörittäminen on kuin pienyritystoimintaa. Täällä paikan päällä ymmärtää arvon mitä niin talo kuin Pitäjäyhdistys kylän elinvoimaisuudelle tarjoaa. Kyläaktiivien vapaaehtoistyössä ei tunteja lasketa. Matti ja Jouko tätä sirkusta pyörittävät. Ja onhan heitä täällä monia muitakin, Martti, Anneli…

Martti Tahvanainen selailee nettipisteellä aamun vaaliuutisia

Olen nyt maanantaisin täällä, ja kirjoitan uusia juttuja tänne Värtsi lehteen. Toivottavasti löydän jotain uutta, kiinnostavaa näkökulmaa kylän asioihin, elämään, ihmisiin sekä tapahtumiin. Vielä homma tuntuu olen vähän hakusessa. Mutta juttuideoita, niitä päässäni jo pursuaa ja ajankohtaisasioiden lisäksi Värtsiin tulen viikottain kirjoittamaan.

Työhuoneeni nurkkiin on kasautunut läjittäin pahvilaatikoita ja muuta sekalaista tavaraa. On Kaustajärvi -kirjaa, MTK:n juhlajulkaisuja, tyhjiä virvoitusjuomakoreja, Nuorisoseuran kassakonetta – kaikkea sekalaista tavaraa joita ajan saatossa runsain määrin on kertynyt.

Kylätalon huoneilmasta ja sen huonolaatuisuudesta on paljon puhuttu. Sisäilma ei huippuluokkaa ole mutta helpotusta siihen toi mm. kirpputorivaatteiden poistaminen tiloista. Se ei ole enää niin tunkkaista mitä aiemmin on ollut. Yläkerran kokoustila on tänään tyhjillään, huomenna siellä taas kokoontuu Tatjana Swahnen johdolla Kansalaisopiston venäjänkielen ryhmä. Kokoustilan käyttöaste on ollut korkea. Kylätalo on nykyisellään Värtsilän sydän joka sykkii keskeisimmällä paikkaa kaunista laaksoa ja elävää kylää. Pidetään yhdessä huoli että sydän sykkii myös tulevaisuudessakin!

Teksti ja kuvat: Eero-Matti Lintunen

8 comments for “Kylätalon maanantai

 1. Mukava kuulla, että Idän Metropoli sykkii ja tulenjohto toimii!

 2. Rohkaiseva juttu Värtsilästä! Kiitos! Tulee kuitenkin mieleen yksi ongelma: miten nykyiset uurastajat saavat rinnalleen – ja jälkeensä – uusia – ja nuoremPIAKIN talkoolaisia????

 3. Tämä oli tosi kiva uutinen että Eero-Matti ryhtyi välittämään tuoreita uutisia ja tarinoita Värtsilästä ja ehkä vähän muualtakin 🙂

  Muistan kun aikaa sitten listasit asioita mistä Värtsiin voisi tarinaa vääntää.Se oli hyvä lista.

  Toivomus:älä unohda kalajuttuja 😉

 4. Hienoa virkeä Värtsilän kylä!

 5. Saako kylätalolta tilattua työvoimaa vaikkapa ruohonleikkuuseen tai polttopuiden tekoon?

 6. Kaikki kylätalolla O.K. Paikka olisi hieno vaikka juhliin ym., mutta tilat saattavat käydä ahtaiksi isommalle porukalle. Hotelli Joessa kävi tilat pieniksi eläkeläisten porukalle. Metsästysmajakin on vuokrattavissa, mutta tilat ovat sielläkin rajoittava tekijä.
  Nyt kun ovat väkisin lakkauttamassa Värtsilän koulua, saisi sieltä tilavan kokoontumis- ja juhlapaikan. Ottaisiko pitäjätoimikunta kaiken muun lisäksi vielä mietintämyssyynsä koulun kohtalon.Riittäisikö voimavarat vielä tätäkin tilaa hallinnoimaan?
  Luin jostakin kylästä taannoin, kuinka siellä entisessä koulussa pyöritettiin jopa kotikoulua, päiväkerhoa ja mitä kaikkea olikaan. Löytyisikö Värtsilän kylältä tarmoa johonkin tämänsuuntaiseen hommaan.

 7. Kyllähän sitä on immeisiä jelpattu .

 8. Joko alkaisi juhlapaikkaan mahtumaan kylän väki ja vähän enemmänkin:

  Omalla paikkakunnallanne löytyy ihan omasta takaa tilava paikka johon mahtuu varmasti:

  Kaurilan kylätalo
  Voit järjestää kylätalolla esim.:

  Suku- ja perhejuhlat
  Syntymäpäivät ja muut merkkipäivät
  Kokoukset ja koulutustilaisuudet
  Yritysten ja yhdistysten pikkujoulut ja muut tapahtumat

  Tarjoamme käyttöösi:

  Ilmastoidut juhlatilat noin sadalle hengelle
  Keittiötilat laitteineen ja astiastoineen
  Saunatilat
  Kotarakennuksen
  Pianon

  AV-laitteet:

  Dataprojektori
  Äänentoistolaitteet
  TV
  DVD
  Fläppitaulu

  Vuokrahintaan sisältyy astioiden, äänentoistolaitteiden sekä dataprojektorin käyttö.

  Vuokraamme myös nestekaasulla toimivaa makkaragrilliä, jonka paistoalueen koko on 105×42 cm ja wokkipannua, jonka halkaisija on n.110 cm.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *