Veikko Larkaksen kirkot

Veikko Larkaksen suunnittelemat kirkot ja valmistumisvuodet:

 • Hoilola 1950,
 • Värtsilä 1950,
 • Haukivuori 1951,
 • Enontekiö 1952,
 • Kyyjärvi 1953,
 • Viinijärvi 1953,
 • Veitsiluoto 1957,
 • Kauhajoki 1958,
 • Pielisensuu1960,
 • Kolari 1965 
 • Valkeakoski 1969

Larkaksen kirkot muistuttavat hämmästyttävän paljon toisiaan. Taustalla on keskiaikaisten kirkkojen vaikutus. Kirkkojen lisäsiipenä on seurakuntasali tai seurakuntakoti, mikä osoittaa, että Larkas on ollut aikaansa edellä ja ajatellut, että messun rinnalla seurakunta tarvitsee ikäänkuin lisätilan eri tarkoituksia varten. Värtsilän kirkkorakennus on toteuttanut tätä ajatusta vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi Hoilolan kirkon messujen jatkona on aina talkoilla tarjotut kirkkokahvit.

Värtsilän kirkon maalausta varten on avustustili yhä auki:
Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry FI82 5153 7040 0034 19

 

Kuvat: Wikipedia, lukuunottamatta Valkeakosken kirkon kuva Sääksmäen seurakunta

Share

16 comments for “Veikko Larkaksen kirkot

 1. Sakari H
  23.11.2017 at 8:14

  Mesierkillinen telonseko.

 2. Poikamies kolmannessa polvessa
  23.11.2017 at 8:19

  Sinäpä sen sanoinkaan, saten kunottu:-)

 3. Irene peuhkurinen
  23.11.2017 at 8:31

  Mielenkiintoista! Oletko käynyt kuuntelemassa näitten toisten kirkkojen akustiikkaa? Miten saataisiin Värtsilän kirkon akustiikka paremmaksi.? Maalaamisen jälkeen seuraava projekti?

 4. Alpoaatos
  23.11.2017 at 11:10

  Värtsilän ja Viinijärven kirkot ovat ainakin silmin nähden samoilla piirustuksilla tehtyjä. Viinijärven kirkon kellotapulin yhteydessä on Pälkjärven rikkoutunut kirkonkello “koristeena”

 5. erkki lintunen
  23.11.2017 at 14:57

  Kiitos, Eira, kuvien keräämisestä Värtsiin! Ei ole Värtsilän kirkko ihan mitättömässä seurassa.

 6. Sakari H
  23.11.2017 at 16:01

  Värtsilän kirkon sisäänkäynti kellotornin läpi on miltei ainutlaatuinen ja kerrassaan upea.

 7. erkki lintunen
  23.11.2017 at 17:09

  Tuossa “upeassa” kellotapulin käytävässä on kaksi ristiä. – Kun käy kirkkoon päin ja katsahtaa ylös, näkee ristiinnaulitun Kristuksen – krusifiksin. – Kun lähtee kotiin, katsahtaessaan ylös näkee tyhjän ristin. Mitä tämä merkitsee? – Käydessäsi kirkossa saat ottaa vastaan sovituksen ja lunastuksen sanan. Kotiin lähtiessäsi tyhjä risti kertoo, että Herrasi on jo siellä, minne olet lähdössä. Hän on monella tavalla kanssasi.

 8. Eira
  23.11.2017 at 18:07

  Kuvia katsoessa kiinnitin huomiota kuinka “paljon” puita on Värtsilän kirkon välittömässä läheisyydessä. Toivottavasti niitä ei kaadu myrskyssä kirkon päälle. Ehkä niistä voisi joitakin poistaa. Tulisi kirkko paremmin esille. Mene ja tiedä..

 9. Sakari H
  23.11.2017 at 18:29

  Puuston runsauteen kiinnitin minäkin huomioni.

 10. Reino A
  23.11.2017 at 19:47

  Niin. Kerran kävi niin että puut kaatuivat ja osa kirkon kattoa vasten. Oli vielä konfirmaatioviikonloppu tulossa.Mutta kirkon piha saatiin raivattua ja kattokin säilyi lähes ehjänä. Vain yhteen sadevesikouruun tuli lommo.Puut nostettiin kokonaisina runkoina oksineen päivineen ensin alas.Monikohan edes muistaa kyseisen tapahtuman.

 11. erkki lintunen
  23.11.2017 at 21:45

  Kuva on vanha. Tänä vuonna on kaadettu ja pois viety puita. Kirkko kyllä nyt näkyy aikaisempaa paremmin – päivällä. Entä yöllä?

 12. Leo Härkönen
  23.11.2017 at 21:47

  Ilman muuta puustoa pitäisi harkiten harventaa Eiran mainitsemista syistä.

 13. Lissu Kaivolehto
  24.11.2017 at 11:16

  Alpoaatos, pieni oikaisu ja lisäys Viinijärven kirkkoa koskevaan kommenttiisi:

  Se kellotapulin yhteydessä oleva kirkonkello on lähtöisin Ruskealan kirkosta. Kirkon alttaritaulu on Pälkjärven kirkosta samoin kuin yksi upea messukasukka.

  Pielisensuun kirkonkelloista pienempi on Pälkjärven kirkonkello.

 14. Harjakatot
  24.11.2017 at 23:15

  Larkas on osannut piirtää harjakattoja. 50-luvulla lienee raha ratkaissut kuka valitaan kirkkoa piirtämään, suunnittelu ei saanut paljoa maksaa. Alpoaatoksen epäily samojen piirustusten käytöstä voi olla mahdollista suurelta osin. Seurakuntahan määritti mitä tiloja tarvitaan ja Larkas ne toteutti.
  60-luvulta alkaen kirkoissakin yleistyi tasakatot. Larkas ei tainnut tasakattoja piirtää.

 15. Kirkko puretaan
  5.5.2018 at 19:17

  Veikko Larkaksen listalta poistuu yksi kirkko kun uutisen mukaan ( HS.5.5.2018) Valkeakosken kirkko puretaan. Sama voi toistua muuallakin kun seurakunnilla ei ole varaa remontteihin.

 16. lintunen
  6.5.2018 at 11:37

  Tohmajärven seurakunnalla on nyt varaa korjata ja maalata Veikko Larkaksen kirkkoa Värtsilässä. Hänen tyttärensä tytär Ninni Poijärvi, Kaj Kuju Hyttinen ym. ovat olleet keräämässä Kotiseutyhdistyksen kautta varoja. Tiittasen Rami valitteli kerran minulle, että tuntui pahalta kun pimeällä ei näy kirkon seiniä. Hänen hautajaispäivänään ystävät muistelivat häntä – kirkon maalaukseen osoitettavilla lahjoituksilla runsaskätisesti. Oiva Tikan johtamat talkoolaiset ovat antaneet motiivia kirkomme maalaukselle ja kunnostustoimille.

  Valot kirkkomme pihasta ovat sammuneet vain muistutukseksi siitä, että – TOIVOSSA – on kuitenkin hyvä elää. Niinpä Matti Perälän johtama kirkkovaltuusto päätti anoa Kirkkohallitukselta avustusta. Puheenjohtaja myös saatteli avustusta kirkkohallituksessa. Ja hänen lisäkseen kuulemani mukaan myös Kaija Majoinen.

  Nyt on koossa 52 100 ynnä 13 000 euroa! Tarvitaan vain uusia päätöksiä. Sisäilmaongelmiahan ei Värtsilän kirkossa ole, vain kovin vähäistä käyttöä, mistä ei ylläpitokustannuksia juurikan tule. Mantsinen Groupin lahjoittama ilmalämpöpumppu mahdollistaa tilojen käyttöä myös talvikausina, jolloin seurakuntakodissa kokoontuu lähetyksen päiväkahvit. Voisiko tuo aktivistien joukko suunnitella muutakin toimintaa Värtsilän kirkon tiloihin? Se olisi myös arkkitehti Veikko Larkaksen muistamista. Hänellä oli kauskantoinen näky, kun kirkkosalin viereen piirsi myös seurakuntakodin tilat.

  Summa summarum: seurakunnan hallinnon avuksi missio / messu -teologiasta kiinnostuneet – ja innostuneet –
  seurakuntalaiset kirkkonsa läheisyydestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *