Kaustajärvi-kirja

Kaustajärvi-kirjaa lukiessa
Kaustajärvi, jääkaudesta nykypäiviin

Kaustajärvi, Rajan jakama kotikylä, Katja Tikka & Kaustajärven kirjatoimikunta

Tuli ihan kyynel silmään, kun tutustuin Kaustajärvi-kirjaan. Niin läheltä liippaavat muistumat ja historialliset tiedot minua, Värtsilässä syntynyttä. Katja Tikka luotaa Kaustajärven historiaa todella asiantuntevasti ja sujuvasti, niin että kosketus lukijaan säilyy, eikä kirjoittaja syyllisty tieteelliseen norsunluutorniin piiloutumiseen.

Kun päästään sota-aikaan ja kurimukseen, jonka itänaapurin vaatimukset toivat kylän väelle, niin samalla se myös merkitsi uuden alkua. Kylän väki ei jäänyt ”ryssittelemään” vaan huomio kiinnitettiin jokapäiväiseen selviytymiseen ja perheen huoltoon.

Kirjassa riitti lukemista useaksi päiväksi ja usein tuli juttuja lukiessa lämmin olo ja hyvä mieli. Pieni kylä, joka on luonnonkaunis, elää nykyisin paljolti kesäasukkaitten varassa, mutta tulevaisuus näyttää valoisalta siitä huolimatta. Pitänee joskus käydä ”siltajuhlissakin”.

Luin Veikko Tikan ”Majan tarinan”, Erkki Lintusen jutun Ullukan erämaakirkosta, Rajakoiran Ismon tarinan, Annikki Hakkaraisen ja Kerttu Oikarisen artikkelin ansiomerkkiäideistä ja monen monta muuta kertomusta. Totesin, että kirja tyyli yhdistää asukkaiden muistelmat historialliseen ainekseen on onnistunut ja lukijaa motivoiva. Pelkkä asiateksti olisi ehkä uuvuttanut lukijan.

Mitäpä tähän voisi toivoa lisää. Kirja on kallisarvoinen ja muistorikas julkaisu, joka on vaatinut tekijöiltään pitkän työrupeaman, ehkä vuosikausien työn. Erityiskiitokset tarinoiden kertojille, joista suuri osa on miespuolisia. Myös Ensio Immosen säveltämää ja Maija Varosen sanoittamaa Kaustajärvelle-laulua tapailin pianolla. Arvokas laulu ja ikimuistoinen sanoitus. Päätin palata kirjan pariin vielä jatkossakin, sillä juttujen kirjo on värikäs ja riittoisa. Laitan kirjan kunniapaikalle hyllyssäni.

Jouko Varonen

3 comments for “Kaustajärvi-kirja

  1. Mummon kertomukset jäivät elämään Katjan muistin sopukoihin. Kyllä hän teki ison työn etsiessään Kaustajärven historian tietoja sekä löysi sopivasti henkilöitä kertomaan muusta kylän elämästä. Myös aktiivinen työryhmä ansaitsee tunnustuksen. Omalta puoleltani kiitos ja kumarrus Katjalle ja muille puuhassa olleille.

  2. Todella mahtava teko Katjalta ja kirjatoimikunnalta! Monta vastaavaa kirjaa olen lukenut, mutta en ole tavannut vastaavan tasoista.
    No, saattaa siihen vaikuttaa sekin, että synnyin Jouhtenuksen rannalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *