Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan – Helmikuu 2016

Rajojen valvonta

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajaosuudella tilanne oli helmikuussa vakaa. Rajatilanteen ennustettavuus on kuitenkin heikentynyt viime vuoden helmikuusta.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla rajan ylitti helmikuussa 104 905 henkilöä, jossa on laskua viime vuoden helmikuuhun (107 678) verrattuna noin 3 prosenttia. Venäläisten rajanylittäjien määrä Niiralassa oli lähes viime vuoden tasalla. Rajanylittäjistä noin kolmannes oli venäläisiä. Venäläisiä rajanylittäjiä oli yhteensä 32 083 henkilöä, kun viime vuoden helmikuussa heitä oli 32 140. Suomalaisten rajanylittäjien määrä putosi noin 4 prosentilla (v. 2016 helmikuu 72 025 ja v. 2015 helmikuu 74 786).

Rajanylitysliikennettä Niiralan rajanylityspaikalla on ollut vuoden alusta alkaen laskettuna noin 5 prosenttia vähemmän vuoteen 2015 verrattuna. Vuoden 2016 alusta rajanylittäjiä on ollut yhteensä 216 705, mikä on noin 12 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Niiralassa evättiin helmikuussa seitsemän henkilön maahan pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten tai epäillyn rikollisen toiminnan vuoksi.

Joensuun lentoasemalla ulkorajatarkastuksia ei suoritettu helmikuussa.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti helmikuussa 476 henkilöä.

Rikostorjunta

Helmikuussa havaittiin tavanomaista vähemmän rikkomuksia. Erityisen myönteistä oli, että 14. sekä 28. päivä Niiralan rajanylityspaikalla järjestetyissä ajoneuvojen kuljettajien puhallutusiskuissa ei havaittu yhtään rikkomusta. Kyseisinä päivinä tarkastettiin yhteensä noin 270 henkilön ajokuntoisuus.

Poliisin lukuun tutkituissa turvapaikanhakijoiden henkilöllisyysasiakirjoissa havaittiin kolme väärää asiakirjaa. Tapauksista rikoksesta epäiltynä on kaksi irakilaismiestä.

Venäläismiehen epäillään syyllistyneen lievään ampuma-aserikokseen tuomalla maahan merkinantopistoolin patruunoineen. Asiasta kirjoitettiin rangaistusvaatimus.

Lisäksi havaittiin 15 liikenne- ja ajoneuvorikkomusta, 5 ulkomaalaisrikkomusta sekä 3 muiden säännösten rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin 9 rangaistusvaatimusta ja 14 huomautusta.
Lisätietoja antaa everstiluutnantti Marko Turunen, puh. 0295 423 002.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *