Kartanoelämää

Niskavuoren voima
Niskavuori-sarjan salat
Voimanaisia ja itsepäisiä miehiä

Erkki Wuolijoki: Niskavuoren henki, viljapelloilta valkokankaalle, Karisto 2015

Vuolijoen kartano Sydän-Hämeessä tunnetaan jämäköistä miehistään, jotka joskus hairahtuivat öisille naisretkille ja tietysti ennen muuta naisistaan, jotka olivat pystypäisiä ja pistivät miehetkin ahtaalle, jos vilunkia pelattiin. Tämä kirja kertoo klassikkoelokuvaksikin aikanaan päässeestä Niskavuoren väestä, siis Wuolijoen suvusta.

Virolaissyntyinen Hella Wuolijoki tuli kuuluisaksi kuvaamalla Wuolijoen sukua. Niskavuori-näytelmässä ja -elokuvissa löytyy Loviisa, jonka esikuvana on Serafina Wuolijoki. Hän johti taloa joskus kovinkin ottein. Juho Wuolijoki edusti myös valtiopäivämiehenä talonpoikaissäätyä. Muistuu mieleen Tauno Palon osuus tässä roolissa ja paluu synnyinsijoilleen Helsingistä, kun Niskavuoren tilanne sitä vaati. Juholla oli myös myös meijerinhoitajan kanssa yksinäinen lapsi. Mm. näitä asioita Hella Wuolijoki otti esille henkilöskaalassaan.

Luulisin, että tällainen kirja, joka on tietokirjailijana tunnetun Erkki Wuolijoen tutkimustyön tulosta antaa hyvän kuvan tietyn ajan talonpoikaiskulttuurista Suomessa, eikä yksinomaan Sydän-Hämeen talonpojista.

” Juho Eerikinpoika ja hänen vaimonsa Henriikka Loviisa kasvattivat kymmenpäisen lapsikatraan tiedostaviksi, älyllisiksi ja inhimillisiksi 1800-luvun loppupuolen vaikuttajiksi. … Rusthollin isännät vaikuttivat säätyvaltiopäivillä, emännät kotikylällä. Nuori uusi isäntä ja valtiopäivämies Juho Robert Juhonpoika oli mukana herättelemässä suomalaista kulttuuria omaleimaisen , tasavaltaisen valtiomme rakennusaineeksi.”

Mielenkiintoinen kirja, joka stimuloi lukijan etsimään arkistojen kätköistä Niskavuori-elokuvat. Joskus tuntui, että Hella olisi sisällyttänyt tähänkin kirjaan enemmän särmää kuin paikoin väsyttävä Erkki Wuolijoki.

Jouko Varonen

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *