Vaaralliset vuodet

Suomen ja Neuvostoliiton kädenvääntö
Kaikki ei ole sitä miltä näyttää
Mielenkiintoisia artikkeleita

Veitsen terällä, toim. Kauko I. Rumpunen, Valitut Palat

Lueskelin mielenkiinnolla artikkelit Suomen tiestä ohi vaaran vuosien. Kirjan toimittaja toteaa, että jokaiselle on oikeus esittää omat näkemyksensä Suomen historiallisista vaiheista. Kekkonenkin saa sekä ruusuja, että risuja. Kun Kekkonen seurueineen kävi vuonna 1959 ”liennytysreissulla” niin vodka virtasi ja muuttui neutraaliksi liennytyksen vedeksi. Mutta sitten tuli pommi, kun Suomen Moskovan suurlähettiläs Eero A. Vuori möläytti ajatuksen Suomen ja Neuvostoliiton välisten upseerivaltuuskuntien vaihdosta. Tähän tietysti veli venäläinen tarttui innolla ja kohta alettiin tehdä vierailuja upseeritasolla.

Kirja antaa mahdollisuuden varioida Kekkosen persoonaa. Oliko kysymyksessä poikamainen, mutta kuriton ikuinen urheilija, kykenevä, mutta herkkähipiäinen diiva, isänmaallinen, mutta iskuvalmis öykkäri, sankari, konna vai uhri.

Kirjasta löytyy tietysti paljon ajankuvaa aina MMM-kirjan historiallisista vaiheista Lauttasaaren mystiseen murhaan, jossa liikuttuneessa tilassa oleva suomalainen sotilas ampui puna-armeijan kapteenin Ivan Belovin. Tutkimukset taisivat kuitenkin kadota historian hämäriin.

Kirja on tietynlainen Valitut Palat – kooste ajan ilmiöistä ja tietysti suomalaisia kiinnostavista pohdinnoista ajan poliittisista kuvioista ja Suomen suhteista mm. USA:han, Neuvostoliittoon ja Saksaan. Näistä aineksista voisi tehdä useita kirjoja. Pari iltapuhdetta kului kirjan parissa aivan kiinnostavassa seurassa.

Joskus tietysti tuntui, että kirjan kattavaa antia ovat idänsuhteet ja muu on hivenen toisarvoista. Kekkoskuvaan ei isketä isoja lommoja, joskin kritiikin sormeakin heristellään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *