Kuhasalossa ja Kalmonkatiskassa

Värtsiläisiä ulkoilijoita Kalmonniemessä.

Värtsiläisiä ulkoilijoita Kalmonniemessä.

Jonkin aikaa sitten kolmisenkymmentä ulkoilemaan lähtenyttä värtsiläistenseuralaista päätyi katiskaaan. Ihan vapaaehtoisesti sinne itse kukin tuli ja ihan mukavaakin siellä oli, kuivaa ja lämmintä. Jonkinmoisena houkuttimena katiskassa oli tarjolla vähän suuhunpantavaa ulkoiluhetken päätteeksi.

Tämä katiska on Joenuun kalastuskunnan kota Kalmonkatiska Kuhasalon Kalmonniemessä. Kodan nimeen on hauskasti saatu mukaan paikka ja omistussuhteeseen viittaava pyydys.

Kalonkatiska.

Kalmonkatiska.

Lämpimässä kodassa odoteltiin ulkoilijoita.

Lämpimässä kodassa odoteltiin ulkoilijoita.

xx

Mikä kumma voima lie tuossa elävässä liekissä, kun se tekee meistä kaikista tulehen tuijottajia.

Siellä kaikilla oli niin mukavaa.

Siellä kaikilla oli niin mukavaa.

Kalmonkatiska ei imuroi sisäänsä ihan kaikkia Kuhasalon kulkijoita vaan se on korvausta vastaan vuokrattavissa Joensuun kalastuskunnalta.

Kuhasalossa on toinenkin kota, Joensuun Ladun ylläpitämä Kuhamaja. Jos kävelykuntoa riittää, sitäkin voi käydä katsomassa.

Kuhasalon luontopoluilla retkeilijät saivat ihastella rehevää aarnipuista metsäluontoa ja rantapoluilla avautuivat näkymät avaralle Pyhäselälle.

Hiekkalahti Kalmonniemen kainalossa.

Hiekkalahti Kalmonniemen kainalossa.

Kun antoi mielikutukselleen tilaa saattoi aistia kulkevansa pyhillä paikoilla, 1500 -luvulla peustetun, jo ammoin 1600 -luvulla autioituneen Kuhasalon luostarin raunioilla. Kalmonniemessä tiedetään olleen vanha kalmistoalue.  Linkki arkeologisiin tietoihin.

Joensuun ortooksinen seurakunta on pystyttänyt Kuhasalon luostarille muistokatoksen.

Joensuun ortodoksinen seurakunta on v. 1993 pystyttänyt ikonikatoksen Kuhasaloon muistuttamaan paikalla sijainneesta  luostarista.

 

Kuhasalo on virkistävä keidas, jonka toivoisi säilyvän ja kehittyvän edelleen elähdyttävänä ulkoilualueena ja historiallisena kohteena.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *