Torstai toivoa täynnä

Rauni Olenius (vas.) ja Rauha Kenonen valitsivat kirjoja porukassa. Kuvat EJ

Värtsiläläisten lukuhalut eivät lopahtaneet, vaikka oma kirjasto lakkautui. Torstaisin monet suuntaavat kirjastoautolle toiveenaan uutuuskirjojen tai muun kiinnostavan löytäminen. Kirjastoauto liikkuu kylällä kerran viikossa.

Esimerkiksi tänään olisi joku halunnut lainata Leena Lehtolaisen uusimman, mutta varausjonoon uutuuksien osalta useimmiten joutuu. Lehtolaisen jonossa oli jo ennestään 17 nimeä.

Kirjastoauton kuljettaja Esko Tarkkonen on kuskannut kirjoja vuosikymmeniä.

Luettavaa kuitenkin löytyy, sillä kirjastoautossa on  noin 5000 kirjaa, lehteä tai kasettia. Auto pysähtyy Värtsilässä koulun lisäksi kolmessa paikassa, yleensä varttitunnin ajan kussakin. Rauni Olenius löysi helposti haluamansa. ”Täällä on vaikka kuinka paljon lukemista, melkein joka viikko haen. Oikeastaan minulla lyheni kirjastomatka, kun auto alkoi käydä.”

”Kotiseutukirjoja, maisemakuvia, puutarhakirjallisuutta, vaikka minkälaisia”, luetteli Rauha Kenonen mielilukemistaan.

”Seuraavaksi viikoksi yritetään tuoda, jos ei jotain satu olemaan”, lupasi kirjastoautonkuljettaja Esko Tarkkonen, joka on sompaillut samoissa hommissa vuodesta 1989 asti. Auto, jonka nimi on ”Mimmi Paavaliina”, liikkuu Kesälahden, Kiteen ja Tohmajärven alueilla. Päiväurakka on kahdeksan tuntia, jossa ehtii 100-200 kilometriä.

Sopivaa luettavaa on löytynyt kainaloon.

Värtsilän koululla hilpaisee kirjoja lainaamaan ainakin osa puolesta sadasta oppilaasta. ”Tyhjän takia ei muillekaan pysäkeille ajeta, kävijöitä on yleensä kaikissa paikoissa”, Tarkkonen kertoi. Samaan hengenvetoon hän tosin lisäsi, että ”enemmänkin mahtuu”.

Kirjastoauto on torstaisin Värtsilässä

klo 11.25-12 koululla,

12.05-12.20 ent. kunnanvirastolla,

12.25-12.40 Pappilantie 2.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *