Kunnalla täky uusien asukkaiden saamiseksi

Tohmajärven kunta suunnittelee uutta houkutinta saadakseen kuntaan uusia asukkaita. Kunta nimittäin suunnittelee tarjoavansa kolmen kuukauden ilmaista asumista kuntaan muuttaville uusille asukkaille.

Idea tähän tulee 12.12.2022 Antti Näätäsen jättämästä valtuustoaloitteesta jossa esitetään, että Tohmajärven kunta tarjoaa veloituksettoman asumisen kolmen kuukauden ajalle henkilölle, joka muuttaa / siirtää kirjansa Tohmajärvelle. Asia on esillä seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa joka pidetään 25.9.2023.

Asuntotyöryhmä on käsitellyt aloitetta kokouksissaan 24.4.2023 ja 28.8.2023. Asuntotyöryhmä kannattaa aloitetta.

Idea perustuu ns. Varkauden malliin

Varkaudenmallilla on tavoiteltu asuntojen käyttöasteen nostamisen lisäksi verotuloja. Sillä, että kaupunki kompensoi asukkaan vuokranalennukset yhtiölle taataan läpinäkyvyys siinä, että olemassa olevat asukkaat eivät välillisestikään maksa uusien asukkaiden vuokranalennuksia.

Tohmajärvellä tämä voitaisiin toteuttaa Koy Tohmajärven Tikankontissa. Koy Tikankontin asuntojen käyttöaste on 86 % (7/2023). Vapaana on yleensä kaksioita ja kolmioita, joiden kuukausivuokra vaihtelee 450 – 500 ja 650 – 700 euron välillä. Jos esimerkiksi vuoden 2024 aikana muuttaisi Tikankonttiin 10 uutta asukasta niin, että he olisivat oikeutettuja tuohon kampanjan mukaiseen alennukseen 3 kuukaudelta kunnan kompensoitavaksi tuleva kustannus oli 15 000 – 21 000 euroa.

Nyt pohdinnassa on, onko aloitteessa esitetyistä ehdoista kuntalaisuus tarpeellinen ehto, koska tämän todentaminen on haastavaa. Riippumatta siitä, että tuleeko uudesta asukkaasta tohmajärveläinen, kampanja omalta osaltaan voi nostaa käyttöastetta ja tuoda volyymiä alueen yrityksiin asumiseen liittyvän päivittäisasioinnin kautta. Toisaalta jos kuntalaisuutta ei edellytetä, voivat jo paikkakunnalla mutta ei Tikankontin asunnossa asuvat asukkaat joutua eriarvoiseen asemaan. Ilman saatuja kuntalaisuuden mukana tulevia verotuloja, kampanjan hyödyt voivat jäädä vähäisiksi.

Aloitteessa esitellyissä ehdoissa työpaikan ei edellytetty olevan uusi eikä tohmajärveläiseen yritykseen, mikä on hyvä, koska tämä mahdollistaa myös etätöiden tekemisen Tohmajärveltä käsin.

Hallintopäällikkö on pyytänyt aloitteesta lausunnon myös Koy Tikankontin toimitusjohtajalta Sirkka Rahuselta.

Aloitteen on allekirjoittanut Antti Näätäsen listäksi 17 valtuutettua.

Kunnan omistamalta kiinteistö-osakeyhtiö Tikankontilta löytyy asuntoja myös Seppälän- ja Vainiontieltä Värtsilästä.

3 comments for “Kunnalla täky uusien asukkaiden saamiseksi

  1. Kuntamme terveyspalvelut loppuvat, yritykset lopettelevat toimintaansa pikkuhiljaa, infrastruktuuria puretaan kuuluisaa Kunnallisrähjää lukuunottamatta, itärajan liikenne on päättynyt. Kuka kuntaan muuttaa voi olla monille yllätys, useimmille meistä ei. Mutta kaiketi vanha sanonta pitää kutinsa: Sitä saa mitä tilaa.

    Paluumuuttoon ja osa-aikaiseen asumiseen ehdotetut ratkaisut 2000 -luvuilla ohitettiin sujuvasti, etenkin eläköityvien entisten paikkakuntalaisten osalta, kunnanjohtaja Riikosen lauseella ”Emme halua leimautua vanhuskunnaksi”. Nyt olemme vanhuskunta ilmankin. Kannattaisi kysyä suuntaviivoja myös niiltä, jotka kuntamme ovat jättäneet.

    Kaikkea parasta kuitenkin aloitteille. Ilman niitä asioista ei päästä keskustelemaan. Ilmainen asuminen, markan/euron tontit, tms. antavat suuntaa kasvavan epätoivon hallintayrityksiin.

  2. Se että kuntaan houkutellaan uusia asukkaita ilmaisella asumisella ilman että velvoitetaan esim että henkilö opiskelee, käytössä jne on iso riski että kunta saa vaan yhden/useamman holhottavan lisää joille kuitenkin on kaiketi tarjottava jonkinlaisia terveys yms palveluita

  3. Aika radikaali ehdotus. Lähtisin liikkeelle jo myynnissä olevien asuntojen tukemisesta. Uudelle muuttajalle vapautus esim. vesimaksuistu, kiinteistöverosta. Sillä tavoin ehkä myytävien asunnot lähtisivät kiertoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *