Kirkon maalaus melkein valmis

Värtsilän kirkon maalaus on sujunut hyvin ja on lähes päätöksessään. Rakennusmasi on tehnyt hyvää jälkeä!
Seurakunta neuvottelee vielä kattofirmojen kanssa rännien asennuksesta. Valitettavasti budjetoitua rahaa ei enää ole. Seurakunta myös odottaa Värtsilän kotiseutuyhdistyksen keräysvarojen siirtämistä seurakunnan tilille. Muutakin tehtävää vielä jää tuleville vuosille mm:ssa portaiden kunnostus ja ulko-ovien maalaus.

Seuraavan kerran kirkko on käytössä Värtsiläpäivien yhteydessä 20.-21.7. Lauantai-iltana kirkossa soivat kesäiset laulut ja sunnuntaina on messu, jossa saarnaa Nurmeksen seurakunnan kirkkoherra Markus Kontiainen.

Kaunista kesää toivottaen

Mikko Lappalainen

kirkkoherra

Tohmajärven evl srk

 

Kuvat ja teksti Mikko Lappalainen

12 comments for “Kirkon maalaus melkein valmis

 1. Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry on ilmoittanut Tohmajärven seurakunnalle päätöksestään: ”Seurakunnalle luvattu avustus – joka tarkoittaa seurakunnan omarahoitusosuutta Kirkkohallitukselle osoitetussa avustusanomuksessa – siirretään seurakunnan tilille, kun kirkko on maalattu. Tätä ennen Kotiseutuyhdistys pyytää tiedoksi kirkkorakennuksen maalausurakan kokonaisumman sekä sadevesijärjestelmän kustannukset”.

  Yhdistyksen puheenjohtaja on ilmoittanut seurakunnalle kaikki yhteydenottomahdollisuudet, mutta pyydettyjä tietoja ei ole tullut.

  Joka tapauksessa, on suuremmoista, että Värtsilän kirkko on nyt maalattu – monen vuoden mittaisen prosessin jälkeen.

 2. Alla oleva tieto on kopioitu TJ seurakunnan kirkkoneuvoston kokouksen pöytäkirjasta 2/2019 26.3.2019, tässä vain osa pykälästä 20. Ja hyvältä näytti työn tulos!

  ”Kirkkoneuvosto päätti esittelijän ehdotuksen mukaisesti hyväksyä T:mi Rakennusmasi M Makkosen tekemän tarjouksen kokonaishintaan 46.800 € (sis. alv 24 %) liite
  nro 2.
  Rakennustyön valvojaksi palkataan Rakennussuunnittelu Immonen Oy:n Jukka-Pekka
  Immonen.”

 3. Kirjoitusta sivuten välitän terveisiä lukijoille.. Nimittän entinen Värtsilän poika, rovasti Pertti Niiranen kävi kotiseutuaan katsomassa. Hautausmaalla ja kirkkoa ihastelemassa.
  Terveiset kaikille.

 4. Värtsilän kirkko on jo maalissa.
  Notre Dame vasta alkumatkalla.

 5. KAUNIITA JA MIELIHYVÄÄ NOSTATTAVIA KUVIA VÄRTSILÄN KIRKOSTA JA KELLOTAPULISTA! Kiitos Tohmajärven seurakunnalle – kirkkohallitukselle – lobbareille – Oiva Tikalle talkoolaisineen – Kotiseutuyhdistyksen kautta lahjoituksia antaneille eri puolille maata – kirkossa laulaneille ja soittaneille (Kaj Kuju Hyttinen, Ninni Poijärvi ym.) – yrityksille jotka antoivat avustusta!!!
  Ja myös niille joita en nyt ulkoa muista!

  Kotiseutuyhdistyksen lupaamaa – seurakunnan omarahoitukseen kuuluvaa – avustusta ei ole vielä tilitetty. Se siirtyy seurakunnalle, kun yhdistys saa ilmoituksen kirkon maalauksen suorittamisesta. Näytää kutenkin siltä, että matkan varrella on tullut uusia menoja ja on tulossa vastakin. Talouspäällikön antaman tiedon mukaan tällä hetkellä puuttuu noin 14 400 euroa. Kotiseutuyhdistyksen avustus ei ihan riitä siihen. Tarvitaan vielä vähän yli 1 000 euroa!!!

  Mutta MEILLÄ on vielä mahdollisuus jelpata seurakuntaa. Värtsilä-päivien aikana on kirkossa messu su 21.7.2019 klo 10. Silloin saarnan pitää papit made in Värtsilä -pappi Markus Kontiainen – tällä hetkellä Nurmeksen kirkkoherra. Kolehtiin laittamalla itse kullekin sopivan euromäärän voi suoraan seurakunnalle osoittaa apunsa. Ja sitähän se todella tarvitsee. On näes Pohjois-Karjalan vanhimman kirkon eli Tohmajärven kirkon maalaus edessä lähi vuosina. Ajattelin tätä, kun kävelin Leminrinteen hautausmaalla todeten, että oli tehty hienoa jälkeä. Ja niitä hautausmaita kun on Tohmajärvellä – muistaakseni – viisi. Seurakunnalla riittää meitä kaikkia hyödyttäviä menoja.

  Seurakunta tarvitsee verotulojen lisäksi merkittävän määrän vapaaehtoisia antajia. On kuitenkin perusteltua puhua ns. kulttuuri-kristillisyydestä, mihin kuuluu mm. kirkkojen huoltaminen – kirkkojen jotka esi-isämme vaatimattomissa olotiloissaan aikanaan rakensivat. Värtsilän kirkon kohdalla on erityisesti todettava kaksi asiaa. Ensinnäkin Värtsilän ensimmäinen kirkko – jonka oli rakentanut silloinen tehdasseurakunta – tuhoutui sodassa. Toiseksi nykyisen kirkon rakentamisen tekivät mahdolliseksi lukuisat avustuksen – mm. Wärtsilä-Yhtymältä – ja kirkkohallituksen avustukset sekä Amerikan luterilaisilta saadut lahjoitukset.

  Myös jatko viime vuosina on ollut lahjoitusten aikaa! Mikä on olennainen osa talkootyötä.

  Kerätään vielä vähän, niin kirkon kunnostus – maalauksen lisäksi kaikki muukin – saadaan maksetuksi! – Jokaisen euron antamisen yhteydessä minä muistan äitiäni, joka oli todellinen talkooihminen, mutta myös se joka minut houkutteli kerran kirkkotielle ja sitä kautta kristilliseen elämänkatsomukseen.

  Toivon, että Värtsilä-päivien messuun saavumme suurella joukolla. Se on normaalin messun lisäksi kiitosjumalanpalvelus.

  P.S. Jos kynnelle kykenen, saavun Värtsilä-päivien lauantaina 20.7. klo 18 kirkkoon kuulemaan ehtookelloja ja ”kesäisiä lauluja”. Otan mukaan Papit made in Värtsilä -kirjoja, joita loppuunmyydään vain 5 euron hinnalla. Jokainen euro siitä menee Kotiseutuyhdistyksen kautta Värtsilän kirkon hyväksi.

 6. Anteeksi, haluan vielä kirjoittaa vähän lisää – eihän tuota kirjoittamisen tungostakaan olekaan Värtsissä!

  Kellitapulissa on kulkukäytävän yläpuolella kaksi ristiä.

  Menosuunnassa krusifiksi eli ristiinnaulitttu. Se muistuttaa siitä, että olemme menossa sovituksen sanomaa kuulemaan ja armon aterialle, jossa Sovittaja sakramentaalisella tavalla on läsnä.

  Kotimatkalle mentäessä tyhjä risti kertoo, että ylösnoussut Herramme ei ole enää ristillä. Hän on voittanut kuoleman ja on kylällä – kotona – työpaikoillamme – vapaa-ajassamme – kaikkialla missä liikumme ja vaikutamme. Hän on läheisissä, jotka tarvitsevat meitä – apuammekin. Kirkossa kuultu sanoma anteeksiannosta jatkuu meidän käsissääme, sanoissamme, teoissamme toisten ihmisten hyväksi.

  Kun näihin kellotapulin käytävään nostettuihin viesteihin katsahdamme, on hyvä jatkaa kotimatkaa kysymällä, tarvitaanko kirkkoa. Tässä on selitys, miksi 1990-luvulla nuo ristit kellotapulin käytävän ylle laitetttiin. Ne eivät ole vain esineitä. Niillä on sanoma.

 7. Tuon viimeisen ”kommentin” (14.7.2019 at 1:00) – jos sitä kommentiksi voi edes nimittää – jälkeen on kohdallaan tämän sunnuntain sanoma ”Armahtakaa!” Luuk.6:36- : ”Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita…”

 8. Onpas Värtsi verkkolehteen laitettu kommentti 14.7.2019 at 1:00

  Lähettäjä: vartsi.net
  Onkohan kommentti osunut oikeaan paikkaan??!!

  Vieläpä Tohmajärven ev.lut. seurakunnan Värtsilän kirkon palstalle.

 9. Tuo kommentti on trolli eli provo jonka
  Tarkoitus on ärsyttää ja hämmentää
  Ihmisiä.
  Joskus jos avaa trollin linkin voi lähettäjä onnistua
  Kaappaamaan avaajan tiedostoista jotain.
  Näitä trolleja masinoivat trollitehtaat joiden
  Koneet tekevät ja lähettävät näitä viestejä
  Automaattisesti.
  Värtsilläkin on varmasti haittaohjelmien suojat
  Mutta jotkut provoista onnistuvat pääsemään niistä läpi☹️
  Ei välitetä eikä availla viesteissä olevia linkkejä.

 10. Poistin ja laitoin roskapostilistalle mokoman..

 11. Kiitos, Eira! Olisit poistanut myös ”kommentin” kommentit. Jäisivät unohduksen YÖHÖN kaikki – ”mokomat”. Lauantaina ja sunnuntaina – taas – Värtsilän – kirkkoon!!!!!!

 12. Värtsilä-päivien messussa su 21.7. klo 10 oli yli 100 osanottajaa. Monen silmäkulmassa oli kosteaa, kun näki rakkaan kirkkonsa uudessa maalissa. Heistä useat olivat käymässä entisellä kotiseudullaan ja samalla muistelemassa kokemuksiaan kotikirkossaan.

  Minua ilahdutti edellämainitun lisäksi se, että messun kulku oli etukäteen hyvin suunniteltu, Markus Kontiaisen saarna oli kotoisen puhutteleva, kaksi nuorta soittivat (KIITOS HEILLE!). – Toivottavasti myös kolehtiin kahisi ja kilisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *