Tule mukaan kotiseutuyhdistykseen

Hei kaikki  –  Värtsilästä – sen menneisyydestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet. Tulkaapa mukaan Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen toimintaan.
Yhdistys toimii kokonaisvaltaisen kotiseututyön tavoitteiden saavuttamiseksi, paikalliskulttuurin ja paikallishistorian tallentamiseksi  ja asukkaiden kotiseututuntemuksen ja – kiintymyksen sekä viihtyvyyden ja paikallishengen lisäämiseksi.

 

Kotiseutuyhdistys piti  vuosikokouksensa  Värtsilän kylätalolla 29.5.2018.  Käsiteltävinä olivat mm. sääntömääräiset toimintaan ja talouteen liittyvät asiat sekä henkilövalinnat.

Merkittävimpänä taloudellisena tavoitteena on jo vuosien ajan ollut kerätä varoja Värtsilän kirkon maalaukseen.   Nyt kun kirkkohallitus on antanut rakennusavustusta hankkeeseen ja Tohmajärven seurakunnalla on mahdollisuus toteuttaa työ, ovat  kotiseutuyhdistyksen lahjoituksin keräämät varat  tavoitetta tukemassa.

Kuluvan vuoden  toimintasuunitelmassa on myllymuseoalueen edelleen kehittäminen, pajamuseon perustaminen, ja museoalueella olevan lautakatoksen  katon  korjaaminen.  Suunnitelmassa on myös  saada aikaan Värtsilän 1930-luvun teatteritoiminnasta kertova  valokuvanäyttely.  Värtsilän mustakin kuuluu olevan jo taimella ja Eskon hoidossa.

Vuosikokous valitsi  Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana jatkamaan Erkki Lintusen  ja  johtokuntaan valittiin Tuomo Hyttinen,  Aulis Kosonen,  Kalle Lintunen, Esko Nylander, Seppo Pusa ja Vuokko Väänänen.

Tule mukaan  yhdistyksen jäseneksi ja toimintaan. Yhdistyksen jäsenmaksun 10 euroa  voit maksaa Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen  tilille      FI76 5153 7060 9010 13

Merkitse viestikenttään selvyyden vuoksi  tieto:  ”Jäsenmaksu 2018.”

.

5 comments for “Tule mukaan kotiseutuyhdistykseen

 1. Kiitos, Seppo, hyvin kirjoitetusta uutisesta! Vain muutama lisäys siihen. Ensinnäkin, kokoukseen osallistui 11 aktiivia Värtsilän ystävää. Se ei ole vähäinen määrä tänä kiireisten ihmisten aikana.

  Toiseksi, jäsenmaksutulot käytetään yhdistyksen sääntömääräisen toiminnan kuluihin, niin että varsinainen toiminta rahoitetaan muilla keinoilla. – Myllymuseon kehittäminen ja hoitaminen – Wärtsilän pajamuseon perustaminen. Toki Värtsilässä pitää olla pajamuseo. Onhan se on imagokysymys – E.m. mainitun katoksen katon korjaaminen eli lahjoituspeltien paikalleen asentaminen – Värtsilän maineikkaasta teatteritoiminnasta kertovan valokuvanäyttelyn valmistaminen – Kirkkomme maalaamisen ja sadevesijärjestelmän loppuun saattamisen varmistaminen esimerkiksi ”Papit made in Värtsilä” -kirjan loppuun myymisen avulla. Kirjaa saa 5 euron hinnalla!!!

  Wärtsilän mustaa – kotiin palannutta maatiasmustaa – voi ostaa Esko Nylanderin luomutilalta. Perunan toinen nimi on Karjalan musta. Mutta me käytämme tietysti meille sopivaa nimeä sen muistamiseksi, että peruna tuli aikoinaan tänne Värtsilän teollistumisen myötä. – Söimme muutama päivä sitten tätä omaa perunaamme, ja hyvältä maistui.

  Toivon, että kotiseutuyhdistys voi jatkaa pitäjäyhdistyksen rinnalla hyvin toiminutta yhteistyötä. Niinkuin muutkin Värtsilän yhdistykset kylätalomme yhteydessä. Kunta ja seurakunta tarvitsevat ns. kolmannen sektorin – apua – niin, todella apua!

  Lopuksi tältä paikalta sanomalehti Ilkassa julkaistusta kansanedustaja Eero Heinäluoman haastattelusta 26.5.2018:

  ”Suurten ikäluokkien Suomessa vapaaehtoistyön tapa on elänyt. Iso kysymys on, vieläkö tulee uusia polvia, jotka ovat valmiit käyttämään vapaa-ajastaan ison osan toisten hyväksi”.

  ”Mikäli vapaaehtoistyölle ei jatkossa löydy tekijöitä, muuttaa se yhteiskuntaa aika lailla”.

  ”Mikäli näin käy, on yhteiskunta vähän nykyistä kovempi. Vapaaehtoistyö opettaa näkemään toisten tarpeita ja auttamaan muita ilman, että kysytään, miutä minä itse tästä saan”.

  ”Vapaaehtoistyön väheneminen on myös taloudellinen riski. Heinäluoma ennustaa julkisten kustannusten kasvua”.

  Luettuani e.m. haastattelun palautui mieleen eräs iltatuokio Lintulan tuvassa, missä pidettiin lukuisia kokouksia yhteisten asioiden hoitamiseksi. Mauno Kejonen käytti puheenvuoron, jossa hän kiitti äitiäni monen kokouksen kahvituksesta. – Tämä on jäänyt mieleen varmaankin siitä syystä, että äidin työpäivä oli tuolloin todella pitkä ja vaativa. Mutta hän olikin todellinen martta.

  Minulla on hallussani vanha valokuva. Istun siinä alle yksivoutiaana ukkini sylissä. Ukki oli hyvin aktiivinen yhteisten asioiden hoitaja – monessa mukana. Tunnen istuneeni hänen sylissään vuosikymmenten ajan. Se on ollut lämmin ja rakas syli.

 2. Kotiseutuyhistyksen tilille on paukastu se 10 euroo ja samantien nostettu tuas assii mualimankartalle. Hyvän assiin
  etteen kannattaa vähä panostoo:-)

 3. Mitä Sinulle merkitsee – Värtsilä – Tohmajärven kunnassa ???

  Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry ???

  Kirkkomme ulkomaalaus ??? Myllymuseo ??? Wärtsilän pajamuseo ??? Muutamat muut suunnitelmissa olevat hankkeet ???

  Jäsenmaksu 10 euroa ??? ??? ???

 4. Tämä lintusen kommentti oli hyvä herätys. Osaltani raha-asia nyt hoidettu, tungin itseni jäseneksi minäkin, vaikka olen muukalainen. Kiinnostaa tietää, onko Tj seurakunta jo aloittanut kirkon ulkomaalauksen ym., käsittääkseni rahoitus tähän on olemassa.??? Lisäksi asiana minua kiinnostaa nuo museohankkeet, mitäköhän näin etänä voisi asian eteen tehdä? Kyvyt ja taidot minulla tietysti rajalliset..

 5. Kiitos, Tuula, kiinnostuksestasi Värtsilää kohtaan! Kirkon maalaus on nyt urakkatarjouspyynnössä. Kyllä maali tänä kesänä seiniin levitetään! Kotiseutuyhdistyksen osuus tässä on ollut – ja on edelleenkin – merkittävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *