Hei ’värtsiläiset’
Haltuuni on ajautunut oheen skannaamani Värtsilän VARJO-nimisen elävienkuvien teatterin juliste, joka on painettu Joensuussa Suur-Karjalan kirjapainossa vuonna 1920 (julisteen skannasin kahdessa osassa, koska se ei mahdu kokonsa – reilun puolen metrin korkuinen -puolesta laitteelle, joten siksi sen keskelle jäi raita).
Löysin Karjalaisesta uutisen 8.5.1920, kun kerrotaan tuon elokuvateatterin valmistumisesta ja toisen uutisen Sortavalassa ilmestyneestä Karjalan Ääni -lehdestä syksyltä 30.9.1920, kun tuo teatteri ja pari muutakin rakennusta sen viereltä paloivat maan tasalle. Liitän nekin oheen.
Kysyn, onko tiedossa, että rakennettiinko tuota elokuvateatteria palon jälkeen uudelleen? Oletan julisteen painovuoden perusteella, että siinä mainostettuja elokuvia esitettiin kyseisessä elokuvateatterissa jo kesän 1920 aikana.
Tiedoista kiitollisena Joensuun paikallishistoriaa harrastava
Matti Virrantalo
p 040 5666646
Matti Virrantalolle paljon kiitoksia tiedosta että Wärtsilässä on ollut tuollainenkin elokuvateatteri. Kohtalo talolle oli kuitenkin tyly. Värtsissä on vanhan Wärtsilän muistelot olleet vähän aikaa tauolla. En muista että tuosta elokuvateatterista olisi ollut puhetta Värtsissä. Matille sanoisin että jos et ole selannut Värtsin sivuja vuosien takaa sieltä voi löytyä jotain tietoa. Esim Eiran lehtileikkeet koskien vanhaa Wärtsilää. Ajan patinaa on hyvä lähtökohta.
Charlie Chaplin vanhan Wärtsilän elokuvasalissa v. – 20 luvulla on kyllä ollut mahtava juttu.
https://www.youtube.com/watch?v=0RfS1b-QRZk
A BURLESQUE ON CARMEN (1916) (reconstruction) – Charlie Chaplin
Vielä tuosta Varjo-elokuvateatterista. Kävin kansallisarkistolla katsomassa kaupparekisteristä, mitä sieltä löytyy. Ja löytyihän sieltä. Värtsiläläiset kauppiaat Matti Bamberg ja Paul Lajunen sekä maanvilj Onni Taskinen ovat olleet tuon ’O/Y Wärtsilän Elävänkuvat Warjo’ -nimisen yhtiön hallituksen vars. jäsenet ja varajäseninä rak.mestari Emil Henriksson ja kauppias Juoso Nousiainen. Yhtiöjärjestys on vahvistettu 5.3.1920. Löytyi myös tieto, että yhtiö on merkitty lakanneeksi 21.2.1921.
Eli vaikuttaa siltä, että kun rakennus paloi, niin ei uutta sijaan noussut ja etenkään kun mistään lehdistä (ei Sortavalan eikä Joensuun) mitään tuon palon jälkeen kirjoituksia löydy.
Lyhyt oli teatterin tarina!