Tervehdys Kanadasta

Ellan lapset Kyösti, Kalle ja Kirsti vuonna 1944

Tervehdys Värtsilään. Kävin siellä v. 1988 tapaamassa Ella ja Kalle Lintusta. Syystä, että 21-vuotias äitini lääkintälotta Annaliisa Huhtamäki, sittemmin Heimo, asui Ellan ”aitan vintillä” vuonna 1944, kun kenttäsairaala 28, jossa hän palveli oli asettunut Värtsilään heinäkuussa.

Äitini muistelee Ellaa lämmöllä: ”Ellan luona minulla oli koti”. Äitini sanoo, että Ella oli yksi elämänmyönteisimmistä ihmisistä, joita hän on tavannut. Äitini oli Ellan luokse tullessaan käynyt läpi elämänsä kauheimmat hetket kenttäsairaalan vetäytyessä Äänislinnasta, joten Ellan huolenpito oli nuorelle naiselle varmasti kuin kodin helma. Voin ymmärtää äitini tuntemukset, koska tavatessani Ellan, aistin heti hänen iloisen luonteensa syödessämme pitkoa hänen ja Kallen keittiön pöydän ääressä.

Äitini on nyt 101-vuotias ja muisti on heikentynyt. Siispä päätin kysyä Värtsin välityksellä pari kysymystä, jotka minua askarruttavat. Tiedän, että Ellan mies oli kaatunut sodassa, mutta mikä hänen nimensä oli? Mitä sukua hän oli Toivo Lintuselle? Asuiko Ella silloin vuonna 1944 Uusi-Lintula-nimisessä talossa? Oliko hänellä aitta, vai asuikohan äitini siinä Lintulan pihan kuuluisassa aitassa, rivissä rakennusta, jossa sodan jälkeen oli Irtolan kauppa? Minä vuonna Ella kuoli ja milloin hän oli syntynyt?

Mielelläni kuulisin muistikuvia Ellasta ja hänen lapsistaan. 

Olen kiitollinen Värtsi-”lehdestä”, jonka avulla olen saanut jo paljon tietoa sodanaikaisesta ja sen jälkeisestä Värtsilästä ja nähnyt jopa kuvia!

Laitan mukaan pari kuvaa äitini albumista. En tiedä koska Ella leipomassa karjalanpiirakoita on otettu enkä kuka ottanut, mutta voisin olla itse ollut kuvaaja vuonna 1988? Kuva Ellasta lapsineen lienee vuodelta 1944. Sen alle äitini on kirjoittanut albumiinsa Ellan lapset Kyösti, Kalle ja Kirsti vuonna 1944. Kuvan takana lukee ”Värtsilän Valokuvaamo. Omistaja J. Ikonen”

Ella piirakoita leipomassa

Paljon kiitoksia ja sydämelliset terveiset Värtsilään, etenkin Kalle Lintuselle.

-Maija Heimo

12 comments for “Tervehdys Kanadasta

 1. Kallen puolesta ja pyynnöstä vastaa allekirjoittanut viestiin; olen par´aikaa Kallen kanssa juttusilla:

  Kalle kiittää viestistäsi ja on kovin iloinen siitä!

  Kallen isän nimi oli Janne Lintunen. Hän oli Toivon veli. Ellan silloista asuinpaikkaa ei Kalle tarkasti muista, mutta evakkotalo Murasessa on hyvin mielessä. Janne oli rakentanut tilalle ainakin navetan vuonna 1936…

  Parhain terveisin Kalle. ”Toivon jatkoviestejä ja muisteluksia muiltakin…”

 2. Hei! Täydennän Esan lähettämiä tietoja: Ella Lintunen asui 1944 Uusi-Lintula -nimisessä kiinteistössä. Tila oli aikaisemmin lohkottu Toivo Lintusen tilasta. Ellan rakennus oli tietämäni mukaan rakennettu väliaikaiseksi taloksi. Rakennuksessa oli alakerrassa tupa ja kamari. Talon yläkerrassa oli huone, jossa äitisi on varmaan asunut. Rakennuksen oli yhteydessä on aitta ja päädyssä puuliiteri. Irtolan kauppa oli sotien jälkeen Toivo Lintusen pihapiirissä olevassa varastorakennuksessa. Valokuvassa lapsista Kalle on vasemmalla, Kyösti keskellä ja Kirsti oikealle.

  Ei voi laittaa Ellan syntymä- ja kuolinaikaa ilman sukulaisten suostumusta.

 3. Olipa hienoa löytää tämä viesti ja nuo kuvat. Kiitos niistä! Ella oli minun äitini Kirsti Haapamäen, o.s. Saloheimon rakas täti. Voin hyvin kuvitella, että nuori lotta löysi Ellan luota hyvän turvan ja suojan. Ellan koti oli äidillenikin mieluisa paikka, kun kotona Tohmajärven Suotalolla isän ankarat säännöt ja määräykset ahdistivat vilkasta tyttöä. Muistan kuinka Ella puhui usein lämmöllä Annaliisa Huhtamäestä.
  Tuo jälkimmäinen kuva tuo mieleen monet piirakantuoksuiset muistot. Ellahan oli yksi niistä monista, joiden piirakat ovat ”niitä maailman parhaita”.
  Minun sähköpostini osoite on kivivuoripaivi@gmail.com. Mieluusti jatkan muistelua.

 4. Tuhannet kiitokset Esa Luukkainen, Aulis Kosonen ja Päivi Kivivuori! Olen liikuttunut ja iloinen yhtä aikaa – jotenkin tuntuu, että palasia äidistäni on loksahtanut kohdalleen ja kuva täydentyy. Sydämelliset kiitokseni. Esa: kirjoitan Kallelle lisää, lähetänkö viestin sinulle? Mikä on sähköpostisi? Eero-Matti Lintuselta saat minun osoitteeni. Kiitos.

 5. Ella Lintunen on ollut Värtsin tietojen mukaan edesmenneen rovasti Erkki Lintusen kummitäti.

 6. Eira Varonen: Ella oli myös
  1957 syntyneen sisareni Minnan kummi.😀

 7. Lämmin kiitos Kanadan tervehdyksestä Maija! Aivan ihanaa kuulla muistoja Ella-mummostani ja nähdä valokuvia! Näin minäkin mummoni muistan – lämpimänä, ihmisläheisenä ja mielestäni Suomen parhaana karjalanpiirakan tekijänä! Sain tänään isältäni, Kyöstiltä, sinun hänelle lähettämät sähköpostiviestit. Vastaan sinulle pian ja kerron tarkempia tietoja. Ella kuoli toukokuussa 1992 ja Kirsti kesäkuussa 2022. Molemmat on haudattu Värtsilän hautausmaalle. <3 Lähetän sinulle myös kuvan rakkaasta pihapiiristä ja aitasta. Värtsiläläiset aitan tietävätkin. En halua kuvaa jakoon julkisesti ainakaan tällä hetkellä.

  Iso kiitos myös Kallelle, Esalle, Aulikselle ja Päiville! Todella kiva, että Maija saa muistoja eri yhteyksistä! Tässä kohdin välitän myös kiitokset kaikille, jotka käytte katsomassa Kallea! Ikävä kyllä me emme pysty välimatkan vuoksi hänen luonaan usein käymään. Isäni ja minä asutaan Lahdessa. Veljeni käy Kallen luona tänään matkalla Etelä-Suomeen. Jos tulee mitä vain kysymyksiä niin isäni sähköpostiosoitteen saa minulta tai Eero-Matilta. Minun osoitteeni on erja.lintunen@gmail.com. Saatan toimia myös isäni puolesta kirjoittajana.

  Hyvää pääsiäistä kaikille ja paljon terveisiä ihanaan Värtsilän yhteisöön! <3

 8. Lämmin kiitos Maija ihanista Kanadan terveisistä ja muistojen jakamisesta! Kuin myös, muistan rakkaan Ella-mummoni lämpimänä, ihmisläheisenä ja mielestäni maailman parhaana karjalanpiirakan tekijänä! Mummoni kuoli toukokuussa 1992 ja Kirsti kesäkuussa 2022. Molemmat on haudattu kauniille Värtsilän hautausmaalle! <3

  Sain tänään sähköpostiviestit, jotka lähetit isälleni Kyöstille. Liikutun näistä muistoista! Vastaan sinulle pian, kerron tarkempia tietoja sekä lähetän kuvan myös piha-aitasta. Värtsiläläiset aittarakennuksen tietävätkin. En halua vain kuvaa jakoon julkisesti, ainakaan tällä hetkellä.

  Iso kiitos myös Kallelle, Esalle, Aulikselle ja Päiville! Todella kiva, että Maija saa muistoja eri yhteyksistä! Ja haluan välittää myös isot kiitokseni tätä kautta kaikille Kallen ystäville sekä tietty Eero-Matille, että käytte katsomassa Kallea! Hän on paljon ajatuksissamme. Ikävä kyllä välimatkan vuoksi käynnit ovat vähissä. Isäni ja minä asutaan Lahdessa. Veljeni perheineen käy tänään hänen luonaan matkalla etelään.

  Isääni tai minuun voi ottaa yhteyttä missä vain Lintusten asioita koskevissa asioissa. Molempien sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) gmail.com. Saatan kuitenkin olla isän sähköpostiin vastaaja.

  Oikein hyvää pääsiäistä kaikille ja lämpimät terveiset ihanalle Värtsilän yhteisölle! <3

 9. Esa: Kiitos välikätenä olemisesta! Erja: olen kiitollinen, että otat yhteyttä. — Hyvää pääsiäistä kaikille Värtsilään ja Lahteen ja muualle, missä värtsiläläisiä asuu.

 10. Esa Luukkainen: olen kirjoittanut sinulle/Kallelle sähköpostia. Jos et ole saanut sitä, tarkasta roskapostisi. Kiitos ja terveisin, maija

 11. Maija, kiitos! Laitoin sinulle emailia…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *