Kansainvälinen kaivosjätti tehnyt laajoja varauksia myös Värtsilässä

Taivaankansi-niminen aluevaraus kattaa osan Värtsilästä

Kansainvälinen kaivosjätti Rio Tinto piti muutama viikko sitten Tohmajärvellä ja Kiteellä tiedotustilaisuuden koskien malminetsintää Keski-Karjalan alueella. Asiasta on uutisoitu loppujen lopuksi melko vähän ottaen huomioon kuinka laajamittaisesta hankkeesta ja kuinka valtavasta toimijasta on kysymys. Rio Tinto on mm. maailman suurin hiilen louhija. Se on jo 1873 perustettu brittiläis-australialainen yhtiö.

Värtsin toimitus ei ollut valitettavasti paikalla kyseisessä tiedotustilaisuudessa mutta tietoa hankkeesta on kyllä saatavilla mm. TUKESin sivuilla jos asiaan haluaa perehtyä. Toimitus aikoo lähiaikoina tutkia aihetta syvemmin ja Värtsi tulee lähiviikkojen kuluessa julkaisemaan kattavamman artikkelin aiheesta.

Keski-Karjalan alueella on nyt kaksi laajaa Rio Tinton suomalaisen tytäryhtiön Rio Tinto Exploration Finland Oy:n nimellä tekemää aluevarausta. Toinen varauksista, Taivaankansi nimeltään kattaa myös isoja maa-aloja entisen Värtsilän kunnan alueelta.

Olisikin kiinnostavaa tietää kuinka kyseisiä maa-aloja omistavia ihmisiä on asian tiimoilta lähestytty tai heitä informoitu? Vai onko laisinkaan?

Kaikilla ei ehkä ole tiedossa sitä että Suomesta on tullut kansainvälisten kaivosjättien temmellyskenttä. Tämä johtuu Euroopan löyhimmästä kaivoslaista. Yksityisellä maanomistajalla ei juurikaan ole sananvaltaa, saati omaisuuden suojaa näiden, pääasiassa ulkomaalaisten yhtiöiden tekemien kaivosvaltausten tiimoilta. Tämä on valitettava tosiseikka.

Sinällään kaivostoiminta on hyvin kaksijakoinen asia. Toisaalta konkretisoituneet kaivoshankkeet ovat luoneet työpaikkoja ja alihankkijaketjuja erityisesti maahamme seuduille joissa työttömyysluvut ovat olleet korkeat. Mutta se kolikon rúma puoli on ollut useissa tapauksissa syntyneet ympäristötuhot jotka joissain tapauksissa ovat olleet korjaamattomia.

Esimerkiksi nyt täällä Keski-Karjalassa varauksia tehnyttä kaivosyhtiö Rio Tintoa kohtaan on eri puolilla maailmaa nostettu useita oikeusjuttuja ympäristökatastrofeista joita kaivosyhtiö on jättänyt jälkeensä. Ja onhan meillä ikävänä esimerkkinä myös surullisen kuuluisa Talvivaaramme.

Värtsi tulee siis tekemään lisää tutkimustyötä palaten aiheeseen lähiviikkojen kuluessa ottamatta enempää asiaan kantaa puolesta tai vastaan.

Taivaanranta-niminen aluevaraus painottuu Kiteen suuntaan

2 comments for “Kansainvälinen kaivosjätti tehnyt laajoja varauksia myös Värtsilässä

  1. Onkohan tämä ennakointia turvevarantojen varaamiseen.Turve tulee arvoonsa muutamankymmenen vuoden kuluessa.
    Saakohan maanomistajat mitään korvauksi noilta suurfirmoilta? Näinkö SUOMI myydään(annetaan) ahneille jäteille.

  2. Siinä on taivaanrannan maalarit asialla 🙂
    No ainakin graniittia löytyy jo mainitun turpeen lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *