Onko yhdistyksillä vielä tulevaisuutta Värtsilässä?


MLL: n Värtsilän yhdistyksen puheenjohtaja Marita Määttänen

Takana ovat ne ajat kun yhdistystoiminta kukoisti Suomessa. Nykyelämän hektisyys, entistä suurempi kilpailu ihmisten vapaa-ajasta ovat mm. tekijöitä jotka ovat viime vuosikymmenten saatossa tuoneet haasteita vapaa-ehtoisuuteen pohjautuvaan yhdistystoimintaan.

Meillä täällä maaseudulla yhä harveneva ja entistä ikääntyneempi väestö ovat myös selittäviä tekijöitä yhdistystoiminnan osittaiseen hiipumiseen. Värtsilässä on viime vuosikymmenten saatossa toiminut lukuisa joukko erilaisia ja toiminnoiltaan aktiivisia yhdistyksiä. Mutta tekijöiden ja väestön vähetessä on yhdistyksiä joko lakkautettu kokonaan tai ns. “laitettu lepäämään”. Esimerkiksi Kotiseutuyhdistys sekä Suomi-Venäjä-seura kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan. Toiminnat ovat tällä hetkellä jäissä. Suomi-Venäjä-seuran toiminnan hiipumiseen tosin vaikutti maailmanpoliittinen tilanne Ukrainan sodan myötä.

Mutta edelleen täällä meillä on useita aktiivisesti toimivia yhdistyksiä. Ongelma tosin useassa näissä on se että tekijät yhdistysten takana ovat usein samat henkilöt. Kuorma kasvaa ja se myös väsyttää vähiä toimihenkilöitä.

Värtsilän Pitäjäyhdistyksestä joka yhdistyksenä on kuitenkin verrattain nuori on muodostunut kylällemme tärkeä toimia. Se on mm. ylläpitänyt kylätaloja, työllistänyt suuren määrän pitkäaikaistyöttömiä, harjoittanut kahvio- ja kirpputoritoimintaa ja yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa järjestänyt Värtsiläpäiviä sekä muita paikallisia tapahtumia. Pitäjäyhdistyksellä on omat toimitilat jotka sijaitsevat Majatalo Rajan yhteydessä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Matti Jaatinen.

Värtsilän Nuorisoseura ylläpitää kierrätystoria Arppen pihassa ja nuorisoseuran alajaostona toimiva teatterikerho pyörittää Värtsilän Kesäteatteria. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Veijo Tikka.

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Värtsilän yhdistyksen puheenjohtajana on Marita Määttänen joka kertoi yhdistyksen toimivan edelleen aktiivisena. Toimintaan on kuulunut mm. pyöräilykypärien jakaminen ensiluokkalaisille, on tuettu tukioppilastoimintaa, annettu stipendejä, yritetty ylläpitää rotinat-perinnettä ja oltu mukana Värtsiläpäivien järjestelyissä.

Partiolaislippukunta Värtsin takojien toiminta on sen sijaan vaakalaudalla. Kokoontumistila on lähdössä alta pois ja tekijöistä on huutava pula. Niitä kaipaillaankin mukaan partiotoimintaan. Takojat järjestävät ensi tiistaina 14.11. klo 18 Makkaranpaisto-illan Kukkolammen Luppotuvalla. Tilaisuuden tavoitteena on saada uusia ihmisiä mukaan toimintaan, niin lapsia kuin aikuisiakin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Elina Raerinne.

Kalastusvesiä alueellamme hoitaa kaksi eri osakaskuntaa. Täällä Värtsilässä Uusikylä-Patsolan osakaskunta ja Kaustajärven suunnalla Juvanjoen osakaskunta. Lupamyynti ei ole enää takavuosien luokkaa joten pienentyneet tulot ovat tuoneet omat haasteensa mm. kala-istutuksiin. Värtsilässä puheenjohtajana toimii Ari Koistinen ja Juvanjoen puolella Jussi Raerinne. Hän toimii myös Värtsilän Riistamiesten puheenjohtajana. Yhdistyksen toiminta on ollut hyvin aktiivista, Viimeisin tapahtuma oli urheilutalolla järjestetyt hirvipeijaiset.

MTK-Värtsilän osaston ja Maanmiesseuran toiminnat ovat hyvin yhteneväiset sillä jäsenistö on molemmissa pitkälti samaa. Yhdistyksillä on kuitenkin omat kokouksensa. MTK:n puheenjohtaja on Artturi Väyrynen ja Maanmiesseuran Risto Kolehmainen. Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksellä on aktiivista toimintaa. Siihen on kuulunut mm. iltapäiväkerhot ja bussireissut eri kohteisiin. Puheenjohtaja on Irma Suihko.

Aatteellisia yhdistyksiä ei meillä juurikaan ole.
Täällä toimii
Värtsilän Sosiaalidemokraatit ry joka mm. omistaa idyllisen kesämökin Kaustajärven suunnalla. Yhdistyksen toimintaan onkin kuulunut myös mökkivuokraus lomalaisille. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Teemu Koljonen. 

Värtsilän Kisa liikuttaa kyläläisiä. Pieni urheiluseura on ollut hetken hiipumisen jälkeen aktiivinen viime vuodet järjestäen mm. perinteistä Kukkovaara-tapahtumaa, Kinkkukävelyä ja Värtsiläpäivien kyykkäkisaa. Lisäksi seura on ylläpitänyt viimeiset kahdeksan vuotta kuntosalitoimintaa. Värtsin takojien tapaan Kisan kuntosali on saanut kunnalta lähtöpassit eikä mahdollisesta uudesta tilasta ole vielä tiedotettu. Kisan puheenjohtaja on Marko Turunen joka toimii myös sopimuspalokuntatoimintaa harjoittavan Palohaka ry:n vetäjänä. Yhdistyksellä on uudet, upeat toimitilat Niiralassa.

Värtsilän vesikunnan puheenjohtaja on Juha Karvinen.

Värtsiläläisiä toimii myös aktiivisesti koko kunnan alueella toimivissa yhdistyksissä. Näitä ovat esimerkiksi eri puoleiden paikallisyhdistykset, SPR ja reserviläiset. Toki varmaan muitakin on.

Summa summarum… haasteita yhdistyksillä piisaa ja uusia tekijöitä jokainen yhdistyksistä kaipaisi kuumeisesti mukaan toimintaan. 

Tohmajärven kunta tukee paikallista yhdistystoimintaa eri tavoin. Kunnalta voi hakea vuosittain yhdistysavustusta, myös Veli Simosen rahastolta voi tietyt kriteerit täyttämällä saada pientä tukea yhdistystoimintaan. Erilaisia hankkeita on maakunnassa pilvin pimein mutta hankemaailma on kaikkine kiemuroineen sitten kokonaan oma lukunsa.

Jos joku yhdistys jäi tuomatta esiin, sen voi lisätä artikkelin kommenttikenttään. Sinne voi myös muistella ja tehdä listaa jo lakkautetuista, takavuosina toimineista yhdistyksistä.
 

.

3 comments for “Onko yhdistyksillä vielä tulevaisuutta Värtsilässä?

  1. SPR,n Tohmajärven osaston ystävätoimintaa herätellään myös Värtsilään! Joulumyyjäisten lopuksi SPR yhdessä pitäjäyhdistyksen kanssa tarjoaa joulupuurot ja pientä ohjelmaa 2.12. Entisellä Niiralan kaupalla. Ja suunnitelmissa on myös ystäväkerhon toiminnan aloittaminen heti ensivuoden alussa, josta tiedotetaan myöhemmin.

  2. Plarasin Eero-Matin pyynnöstä itselläni hallussa olevat parin talven takaiset eli v. 2021 yhdistysluettelot läpi ja lopputulema on, ettei niistä löytynyt tuohon aloitustekstin sisältöön juurikaan lisättävää.
    Osa yhdistyksistä on ollut ja on ehkä edelleenkin mutta jo varsin sammutetuin lyhdyin kahden tai jopa useamman kunnan alueella – esim. Keski-Karjala – toimivia kokoonpanoja, joita on vuorollaan luotsannut joku värtsiläinenkin henkilö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *