3G verkon sulkeminen voi aiheuttaa ongelmia myös Värtsilässä

Teleoperaattorit ovat aloittaneet toimet 3G verkon sulkemiseksi Suomessa. Alasajo tapahtuu loppuvuoden 2023 sekä vuoden 2024 kuluessa. Tämä voi aiheuttaa ongelmia joidenkin käyttäjien osalta täällä itärajalla.


Asiasta on syksyn kuluessa tehty kirjallinen kysymys eduskunnassa kansanedustaja Hanna Kososen toimesta. Kysymyksessä pyydettiin selvitystä siitä, miten tietoliikenneyhteydet turvataan Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Vastaus tähän saatiin lokakuun loppupuolella.


Liikenneministeri Lulu Ranteen vastauksessa todetaan, että kansainvälisesti katsottuna Suomen matkaviestiverkkojen saatavuus on erinomainen. Vastauksessa kerrotaan, että jokaisella kansalaisella on oikeus perustason laajakaistaliittymään omassa vakituisessa asuinpaikassaan. Liittymällä pitäisi kyetä hoitamaan normaalia sähköistä asiointia. Ministeri Ranteen antamaa vastausta on arvosteltu mm. Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkön suulla.


Yleispalveluvelvoitetta valvova viranomainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom auttaa vastauksen mukaan ratkaisemaan yksilöityjä kuuluvuusongelmia yhteydenottojen perusteella. Viraston on nimettävä yleispalveluyritykseksi sellainen yritys, jolla on parhaat edellytykset yleispalvelun tarjontaan.


3G verkon alasajo saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Esimerkiksi maksupäätteiden toimivuus ja hätäkeskukseen yhteyden saanti voivat vaikeutua. Myös etätyöhön liittyviä yhteysongelmia on odotettavissa.


Tapahtuvan alasajon myötä ne puhelimet ja muut laitteet, jotka eivät tue uusia, nopeampia 4G- ja 5G-verkkoja, siirtyvät käyttämään vanhaa, hitaampaa 2G-yhteyttä.


Täällä Värtsilässä on muutoinkin ollut jatkuvia ongelmia matkapuhelinverkon toimivuudessa. Esim. Selänteenpolulla ja Savikolla on jo vuosien ajan tuskailtu huonojen matkapuhelinverkkojen kanssa eikä ongelmaan ole toistuvista valituksista huolimatta saatu ratkaisua. Myös 4G verkon toimivuudessa on kylällä ollut lähes päivittäin erinäisiä ongelmia.

3G-verkon sulkemisaikataulu


Telia: sulkeminen aloitetaan tänä vuonna koealueilla. Laajamittaisempi sulkeminen alkaa heti ensi vuoden alussa.
DNA: sulkeminen alkoi toukokuussa Hyvinkäältä ja jatkuu vaiheittain loppuvuoden aikana.
Elisa: verkko ajettu alas tähän mennessä kaikkiaan yhdeksän maakunnan alueelta.
Suomen Yhteisverkko: (toimii Itä- ja Pohjois-Suomessa. Rakentaa sekä ylläpitää verkkoa Telialle ja DNA:lle) alasajo vuoden 2024 alussa.


Asiasta uutisoi ensimmäisenä YLE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *