Härpäkkeet

Härpäkkeet

Ladattava Hypridi.  Minun nykyinen autoni on jo ihan Aatamin aikainen, eli mallinsa mukainen, niiltä ajoin jolloin Aatamikin, kun sai kylkiluuvammansa hoidettua ajelutti  Eevaansa ympäri Eedenin puutarha maisemia.

Toiminnoiltaan periaatteessa löytyy vastaavat härpäke- toiminnot, kuin nyky- autoissakin. Eli ladattava hypridi.

Eli ladatakin joskus pitää, että riittää tartissa kapasiteettia talvipakkasilla. Siis taatusti varmin menopeli Suomen olosuhteisiin, saa ajaa vaikka yötä myöten itäsuomen reittiä etelästä perälappiin ilman huolen häivää. Päinvastoin kuin nyky-härpäkkeillä etukäteen suunnitellen jo, missä tankataan ja missä ladataan ja kenenkin akkuja.

Tämän löydön tein, kun entinen puoli härpäke opeli tuli tiensä päähän. melkein jo totuin sen ihanuuksiin. oli kiva astua autoon ja panna virrat päälle, jolloin sai näytölle tervetulo toivotuksena monenlaista uutista, viikon päivästä, lämpötilasta ja monesta muusta jotka jo muutenkin tiesi.

Lisäksi huomio kiintyi ajonaikana näkyviin tuleviiin tietoihin joita oli kiva raplata ajan kuluksi. Kuten polttoaine kulutusta. joka vaihteli hetkellisellä näytöllä 0 – 10 litraan  jalkaterän asennosta tai varpaiden liikkeestä riippuen. 

Diginavikaattoria ei vielä siinä vuosimallisessa opelissa ollut, vaan oli edelleen se luotettavin savonkielelle päivitetty navikaattori vieruspenkillä joka tiesi aina minne meidän pitää mennä.

Totuin jo niihin härpäke näpläilyihin, että niitä ohoh –tilanteitakin alkoi kertyä. Kuten kerran kylänraitin kaarteessa jäi naapurikin moikkaamatta, kun tuli kiire oikaista auto omalle kaistalle ettei tavata ihan nokakkain.

Entäs ajaessasi liikennemerkin ohi jossa on hirven kuva, joka tarkoittaa, että siitä eteenpäin on hirvillä etuajo- oikeus tulipa ne mistä päin tahansa. Härpäkkeitä raplatessa onneksi ei kerkiä säikähtää pamauksen sattuessa.

Mikä avuksi autokuumeeseen, jos mitkään härpäkkeet ei tule kysymykseen, Olisiko entisöity Letukka, Fiiu 600 vai vanha perus Lada.

Perusmallin historik Ladakin toisi pörinällään ihan aidon autoilun tunteen ja siinähän on Kalasnikovin suunnittelemat kuppi –istuimetkin. Tosin oli käsittänyt jutun väärinpäin. Kaarteessa ajaessa kuskikin meinasi luisua pois penkiltään. 

Auto on kuin nainen, se vaatii huomiota ja monia samanlaisia asioitakin. Kuten kauneudenhoito tarvikkeita ja tietenkin merkkituotteita. Niin kuin vahat. vaahtopesut ja kiillotus aineet ja joskus rajausvärejäkin, että saa pienempiä ryppyjä piilottaa.

Tuunaus kohteitakin on, naisilla juhlapuvuissa näkee koreita rusetteja takamuksen päällä.  Autossa niitä kutsutaan spoilereiksi.  Helmatkin löytyvät autoista, ne eivät vain hulmua tuulessa niin kuin naisten helmat. Vanhemmiten ne kylä hoitamattomina rupeavat repsottamaan mutta kokomekkoa ei tarvitse vaihtaa vaan pelkät helmat.

Tässä tämä lyhyt kertomus härpäke kokemuksesta. Ei kun vaan taas pöristelemään.

No vellikirjailija Hemppa Turunen

1 comment for “Härpäkkeet

  1. Siinäpä kelpo pakina. Kiitos Hemppa mielikuvista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *