Meillä on oikeus vaatia

Päivän polttava kysymys täällä Värtsilässä on ollut jo pidemmän aikaan kylämme kuntosalin kohtalo. Löytyykö uusi paikka jostain vai joudutaanko salitoiminta ajamaan alas ja lopettamaan? Olen Verkkolehti Värtsin puolesta yrittänyt saada asianomaisilta, sekä Värtsilän Kisan että kunnan edustajilta vastauksia asiaan mutta mitään uutisoitavaa ei toistaiseksi ole ollut. 

Tosin huomenna torstaina järjestetään Kisan kuntosalilla klo 18 tiedotustilaisuus joten olisiko vihdoinkin asiaan luvassa jotain uutta tietoa ja kenties ratkaisu ongelmaan? Värtsilän Kisa on kutsunut paikalle kunnan edustajia, mutta illan tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille kyläläisille.

Itse ajattelen asiaa niin että koko kuntosalivääntö on ollut alusta pitäen melkoista hölmöläisten hommaa. Kuntosalin olemassa olo pitäisi olla itsestäänselvyys kuten myös riittävä määrä erilaisia liikuntapaikkoja asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Tämä koskee kaikkia Tohmajärven eri kyliä tai taajamia.

Kuntalain 1§ mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on juuri kunnan tehtävä. Se on tietoista voimavarojen kohdentamista kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen. Käytännössä kyse on tehtävistä, joiden tavoitteena on kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn lisääminen, sairauksien ja syrjäytymisen ehkäisy ja osallisuuden vahvistaminen. Tämä todetaan myös täsmälleen näillä sanoilla Tohmajärven kunnan laajassa hyvinvointikertomuksessa vuosille 2022-25 heti sen johdanto tekstin ensimmäisessä lauseessa.

Myös kunnanvaltuuston 19.6.2023 hyväksymässä kuntastrategiassa on yhdeksi Tohmajärven vahvuudeksi kirjattu “Ennaltaehkäisevä hyvinvointipanostus” sekä yhdeksi painopistealueeksi “Terveiden elintapojen edistäminen” johon kuntastrategiamme mukaan päästään luomalla mahdollisuudet ja puitteet terveelliselle elämäntavalle. Koska demokraattisesti valitut luottamushenkilöt ovat asiat näin päättäneet, sitovat nämä päätökset kuntamme viranhaltijoita noudattamaan niitä ja myös toimimaan niiden mukaisesti. Terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviä toimintoja pitäisi olla saatavilla tasapuolisesti koko kunnan alueella. Iäkkäiden ihmisten saaminen ryhmäliikunnan pariin on vaikeaa esimerkiksi hankalien kulkuyhteyksien vuoksi. Siksi läheltä löytyvien harrastuspaikkojen olemassa olo on tärkeää.

Miksi sitten esimerkiksi lihaskuntoharjoittelu on erityisen tärkeää ikääntyessä? 

Tohmajärven kunnalle esimerkiksi alle 10.000 € vuosittainen panostus vaikkapa Värtsilän kylän kuntosalitoiminnan ylläpitämiseen on pienen pieni raha siitä millaisia kustannuksia kunnalle aiheutuu jo yhdenkin ihmisen liikunta- ja toimintakyvyn menetyksen myötä. Vuodepaikkahoidon vuorokausihinta on sadoissa euroissa (vuonna 2018 317 €) ja erikoissairaanhoidon vuorokausihinta tuhansissa. 

Ikääntymismuutokset alkavat jo varhain keski-iässä koskettaen useimpia elinjärjestelmiämme. Aluksi menetykset ovat vähäisiä, mutta viidenkymmenen ikävuoden jälkeen useat ikääntymismuutokset kiihtyvät ja menetämme esimerkiksi lihasvoimaa noin 1–1,5 % vuosittain. Muutoksen taustalla on useita hermo-lihasjärjestelmän muutoksia kuten lihassolujen koon ja määrän väheneminen, lihaksen sisäisen rasva- ja sidekudoksen määrän lisääntyminen sekä muutokset motoristen yksiköiden koossa ja määrässä. Samaan aikaan tapahtuvat negatiiviset muutokset vaikkapa sydän- ja verenkiertoelimistössä, nivelissä, reaktionopeudessa sekä kehon koostumuksessa varmistavat sen, että ennen pitkään liikkumis- ja toimintakyky alkaa heikentyä.

Muutos on tyypillisesti kuitenkin sen verran hidas, että ihminen sopeutuu siihen vähitellen – himmaa tarvittaessa, mikä entisestään kiihdyttää heikkenemistä.

Lihastohtoriksikin tituleeratun, ylilääkäri Jan Sundellin mukaan kuntosali on yksi parhaita paikkoja hidastaa vanhenemista.

– Tutkimuksissa on todettu, että jos ikäihminen käy muutaman kuukauden ajan kaksi kertaa viikossa kuntosalilla treenaamassa, voi lihasvoima parantua 20 prosenttia. Se vastaa 20 vuoden nuorentumista lihasvoiman osalta. Sundellin mukaan lihaskunnon ylläpitämiseen ja kohentamiseen riittää hyvin vain neljä liikettä, jos pidempää saliohjelmaa ei aina jaksa tehdä. Erityisen tärkeäksi hän mainitsee pakara- ja reisilihakset.

– Ne ovat meidän elämänlihakset. Niiden avulla ja voimalla pääsemme nousemaan sängystä ylös. Suosittelen kuntosalitreeniä kaikille ikäihmisille kolme kertaa viikossa, mutta jo kaksikin riittää.

Riittävä lihasvoima luo perustan ikäihmisen itsenäiselle elämälle, joka edellyttää hyvää liikkumis- ja toimintakykyä. Erityisen tärkeää on huolehtia alaraajojen lihasvoimasta. Hyvässä kunnossa olevat keskivartalolihakset ovat edellytys hyvän ryhdin ylläpitämiselle sekä vähentävät muun muassa ikäihmisille tyypillisiä selkäkipuja. Jokainen voi myös kokeilla omalta osaltaan miten etukumara asento vaikuttaa tasapainoon ja siten liikkumiskykyyn. Päivittäisessä elämässä tarvitaan myös riittävän vahvoja ja hyvin liikkuvia yläraajoja, jotta lukot ja purkit saadaan auki, pyykit riipustettua kuivumaan ja kauppakassit kannettua kaupasta kotiin. 

Vuosien saatossa me täällä Värtsilässä olemme taistelleet kiitettävästi eri palvelujen alasajoja vastaan, tosin pääsääntöisesti huonoin lopputuloksin. Tästä huolimatta meidän tulee edelleenkin pitää puoliamme. Vaatia viranhaltijoilta sekä päättäjiltä vähintään se että he seisovat omien päätöstensä ja kirjaustensa takana. Jos kuntastrategian yhdeksi painopistealueeksi on kirjattu terveiden elintapojen edistäminen, silloin meillä kuntalaisilla on oikeus valvoa ja vaatia että myös näin toimitaan.

Tällä hetkellä esimerkiksi kunnan ylimmässä johdossa on useita liikuntapuolen koulutustaustan omaavia henkilöitä joten tässäkin valossa voisi luulla että ymmärrystä asialle löytyisi.

Värtsilän Kisan infotilaisuus kuntosalilla (Vanha Värtsilän koulun lisäsiipi) to 26.10.2023 klo 18

3 comments for “Meillä on oikeus vaatia

  1. Täyttä asiaa Eero-Matilta. Jokaisen keski-ikäisen pitäisi nämä asiat ymmärtää. Erityisesti päättäjien.
    Olisi taas järkipäätösten aika.

  2. Kiitos Esa A. Päivämäärä korjattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *