16 comments for “Sana on vapaa – 39/2023

 1. Stella Polarista muistellaan Närpiössä näinä päivinä

 2. On tullut syksy ruska ja muuttolintuparvet. Ja formulat on kilpailtu.
  Tässä hyvä ohje lumikelejä odotellessa: Älä koskaan pyydystä kielelläsi syksyn ensimmäisiä lumihiutaleita, ellet ole varma että kaikki muuttolinnut on jo lentäneet etelään.
  Ohjeeksi Formula kisojen järjestäjille: Aloittaisivat kilpailut aikaisemmin, niin kenenkään ei tarvitsisi ajaa niin lujaa ja olisivat silti ajoissa perillä.

 3. Kiitos Hemppa😄
  Noita lumihiutaleita en ole aiemmin miettinyt kyseisestä näkökulmasta.

 4. Pahoinvoinnin takia menin hyvinvointialueelle. Lääkäri määräsi ankaran elämäntaparemontin. Käski ehdottomasti jättämään viinan, rasvan, suolan ja tupakan.

  Eipä auta muu kuin totella lääkärin määräystä, joten olen nyt luopunut kaikesta muusta.

 5. Ministeri Virolainenkin meni aikoinaan lääkärintarkastukseen. Lääkäri totesi ministerin muutoin terveeksi, mutta kehotti niin ikään jättämään viinan ja tupakan sikseen. Kun presidentti Kekkonen kuuli tutkimuksen tuloksesta, hän totesi Virolaiselle, että kannattaisi olla sellaiset elintavat, että kykenisi noudattamaan lääkärin määräyksiä.

 6. Tällä viikolla on saatu ihailla täysikuuta, milloin ei ole satanut tai muuten pilvistellyt. Tiistai-illan kuu oli tumman punainan, ihan niinkuin Remu Aaltonen laulaa. Kuva lisätty

 7. Kävin vilkaisemassa Tohmajärven Sijoitus Oy:n tietoja, kun en ollut aikaisemmin kuullutkaan ko. yhtiöstä. Toimenkuva näyttää olleen ”Muiden kiinteistöjen vuokraus ja hallinta”. Puheenjohtajana yhtiössä Marketta Sairanen ja toimitusjohtajana Olli Riikonen. Jäseniä löytyy hallitukseen nykyisistä kunnan lauottamushenkilöistä pilvin pimein. Rahat näyttää olevan yhtiössä vähissä. Toiminnasta ja sen tarkoituksista voi kysellä vastuuhenkilöiltä tai kunnanhallituksen jai valtuuston nykyisiltä luottamushenkilöiltä. Virma on pyörinyt 9 vuotta.

 8. https://www.karjalainen.fi/maakunta/39046

  Tässä lie kaivatut tiedot. Tosin maksumuurin takana. Mutta kannattaa maksaa. Tosin kunnastahan voi pyytää pöytäkirjan.
  Noin yleensä niin lainan maksuaika näkyy olevan noin 450 vuotta. Kyse on reipppaalla kolmella ja puolelella miljoonalla myydyistä Pohjois-Karjalan Sähkön osakkeista, joilla häivytettiin kunnan loppua tai tarpeettomuutta tai haitallisuutta.

 9. Utvan löytämä artikkeli on hauska! Eritoten Riikosen kommentti ”Kunnanjohtaja Olli Riikonen totesi, että kyse on tietynlaisesta tempputaloudesta, jossa raha siirtyy taskusta toiseen…”

  Temput ja konstit ovat olleet Tohmajärven politiikan keskiössä ikiajat. Kyllä ne pojat, ja temppuihin mukaantemmatut tyttäretkin, ovat olleet aikamoisia vesseleitä. Ja taitavat olla vielä nykyisinkin…

 10. Katselin vanhoja päiväkirjojani vuosikymmenen alkupuolelta ja palasin PKS:n osakkeiden myyntiprotokollaan. Kyseessähän oli toimi, jolla vältettiin kriisikunnaksi joutuminen ja sen myötä pakkoliitos. Osakkeet myytiin velaksi sijoitusyhtiölle. Yhtiö puolestaan lyhensi lainaa saamillaan osinkotuotoilla.

  Sähköosakkeiden tasearvo oli tuolloin noin 100  000 euroa. Osakkeiden kaupan järjestelyn seurauksena Tohmajärvi pääsi kipuamaan yli kolmen miljoonan euron ylijäämämän, jolla katettiin kunnan vanhaa alijäämää. Alijäämää jäi jäljelle vielä noin miljoonan euron verran.

  Jos kuka ei satu muistamaan 2010 alun tapahtumia, muistiin kannattaa palauttaa Helli-liikelaitoksen nousu ja tuho, jonka kokonaisvaikutus kuntiemme talouteen oli katastrofaalinen. Hellin raunioilta päädyttiin yksityisen tuottajan syliin. Nyt alkaa puolestaan uusi kamppailu hyvinvointialueillamme vielä pitkälti tuntemattomin seurauksin.

 11. En tiedä nostiko vai laski kyseinen ”sähkökauppa” hintoja tai veroja. Tuskin se vaikutti edes sähkötuolien myyntiin. Hellistä kirjoitin lehtiin ja kotipalsta blogiini runsaasti juttuja, jotka perustuivat kokouspäätöksiin. Niillä ei juurikaan ollut merkitystä. Tohmajärvellä elettiin yhden miehen ”hurmiossa”. Hän valitsi Hellin, ohjasi sen toimintaa yksinvaltiaanottein, vaikka ei ollut edes luottamushenkilön asemassa.

 12. Kunnanhallituksen pöytäkirja 31.10.2022/pykälä 331 kertoo, että lainaa TJ kunnalle oli vielä noin 3.4 miljoonaa. Ja viimeinen tilinpäätöstieto Asiakastiedon mukaan yhtiön omavaraisuusaste v 2019 oli n. 6%. Noista ei selviä, hävisivätkö rahat johonkin kaivoon tai luolaan. Selvitystila ei välttämättä tarkoita konkurssia. Se vain vielä tänäkin päivänä on ainoa keino lopettaa osakeyhtiö.

 13. Tässähän riittää toki mielenkiintoa seuraavat puoli vuotta, jonka selvitystila minimissään vie kun yhtiön varallisuusasema selvitetään ja tarpeellinen omaisuusmäärä muutetaan rahaksi. Velat tietenkin pitää maksella myös pois, jos niitä lie jäljellä. Ainakin lakimiehet nettoavat.

  Katsellaan kaikessa rauhassa, millaiseen tempputalouteen tämä prosessi johtaa, vai maksellaanko mahdolliset rästit pois ihan veronmaksajijen kesken. Yhtiön johtotroikka tuskin tulee julkisuudessa esiintymään.

  Valtuutettumme lienevät entiseen tapaan ulkona kuin lumiukot näistä koukeroista. Tuskin edes ymmärtävät, mistä on kyse. Toivottavasti lukevat edes Värtsiä 🙂

 14. Tohmajärven Sijoitus Oy:n selvitysmenettelyn syynä lie se, ettei tilinpäätöstietoja ole toimitettu PRH:lle muutamaan vuoteen. PRH:n tiedoissa ei myöskään ole yhtiön nykyinen hallitus (kunnan tietojen mukaan kunnanhallitus) ja kunnanjohtajan nimikin näkyy vaihtuneen.

 15. Tohmajärven Sijoitus Oy:n tilannetta selventää kunnanhallituksen ilmoitus olemassa olevan lainan pääomasta, joka ennen vuoden 2023 lyhennystä on 3.365.557,35 euroa. Vuosittainen korko ja lyhennys ovat 100 000 euron luokkaa.

  Täsmällinen tieto siitä, miksi yhtiö on selvitystilassa ja miksi reaaliaikaiset tiedot puuttuvat, jää vielä odottelemaan tarkempaa infoa. Kyllä tuo tempputalous on monimutkaista kun sille päälle sattuu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *