2 comments for “Värtsilän kunnan navetan palo 1930

 1. Tapahtumaan liittyvä uutinen Tulipalo Värtsilän kunnalliskodilla Karjalan maa 5.8.1930

  Kirjoitin ko. lehtiartikkelin tekstin alle.

  https://vartsi.net/wp-content/uploads/2022/07/Tulipalo-Vartsilan-kunnalliskodilla-Karjalan-maa-5.8.1930.jpg
  https://vartsi.net/2022/07/30/kansalliskirjaston-aarteet-vartsila-1930-luku-osa-2/

  Tulipalo Värtsilän kunnalliskodilla.

  Suuri navettarakennus ja osa hoidokkien huoneita tuhoutunut.

  Lauantaina kello 13:50 syttyi tulipalo Värtsilän Kunnalliskodilla Niiralassa. Sanottuun aikaan kunnalliskodin yhteydessä olevan lastenkodin hoidokki, eräs pikkutyttö tulitikulla sytytti pihassa olevan heinäladon. Silmänräpäyksessä levisi tuli yli ladon, jossa oli heinää noin 35 000 kg, mitkä paloivat kaikki. Melkein samanaikaisesti syttyi 6 metrin päässä ladosta navetan seinävierellä ollut halkopino, sytyttäen navetan, joka jäi tuulen alle. Vallinnut kova tuuli painoi liekin niin voimakkaasti navetan katolle, että sinne ehtineiden sammutusmiesten oli nopeasti paettava alas etteivät jäänet tulen uhreiksi.

  Sammutustyö palopaikalla saatiin alulle heti kunnan käsiruiskulla. Kun Värtsilän tehtaan palokunta moottoriruiskuineen noin 20 minuutin kuluttua ehti paikalle oli sammutusväkeä kertynyt jo arvion muikaan 200 henkeä ja muodostettiin heti ketju veden saantia varten läheisestä joesta. Kun navettarakennuksen sammutus osoittautui mahdottomaksi oli tyydyttävä suojelemaan läheistä aittarakennusta, joka sytyttyään epäilemättä olisi polttanut myöskin päärakennuksen lastenkoteineen.

  Sammutusväen huomion ollessa kohdistettuna aittakartanon suojaamiseen pääsi tuli navetan sivussa olleeseen tänä kesänä rakennettuun liiteri- ja kalustovajaan joka kuitenkin puoleksi palaneena saatiin sammumaan.

  Navettarakennus, joka oli noin 50 m. pitkä paloi kokonaan. Siinä tuhoutui paitsi navettaa samaan rakennukseen kuuluneet tallit, sikala, työmiesten ja karjakon asuinhuoneita ja osa miespuolisten hoidokkien huoneita. Kunnalliskodin karjakko Ida Hirvosen, kahden karjakon apulaisen ja tallimies Mikkosen irtaimisto tuhoutui melkein kokonaan.

  Paitsi jo mainittua latoa heinineen tuhosi tuli huomattavan määrän ajokaluja ja maanviljelys- ym. koneita m.m. 15-hv. sähkömoottorin.

  Palaneet rakennukset oli vakuutettu 300,000 mk:sta. Vakuutussummat vastannevat vahingon.

  Sanomalehti Karjalainen uutisoi myös tulipalosta 5.8.1930

  https://vartsi.net/wp-content/uploads/2023/09/karjalainen-5.8.1930-juttu-Suurehko-tulipalo-Vartsilassa.jpg

 2. Olen pähkäillyt mistä suunnasta kuva on otettu ja onko vasemmalla tai oikealla olevat rakennukset vielä olemassa? Ei ole selvinnyt. Tekstin mukaan lato paloi ekana mutta kuvassa vas oleva lato on vielä olemassa. Ilmeisesti palo on ollut valokuvan toisella puolen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *