8 comments for “Kunnalliskodin alkutaipaleelta

 1. Nytpä pongahti kuvapari joita ei ole ennen nähty. Rakennusaikainen kuva on v. 1930 ja talon vihkimiskuva v. 1931.Talon vihkimisajankohta on ollut vähän arvoitus mutta tuon valokuvan perusteella ollaan pitkällä kevättä v. 1931. Talo valmistui tammikuussa mutta rakentajan ja Värtsilän kunnan välille syntyi riita lisätöistä. Sentakia vihkimistilaisuus siirtyi.

 2. Hienoja kuvia. Mistä tuo vihkimiskuva lienee löytynyt? Olisiko lisäkuviakin..ko tapahtumasta?

 3. Onpa arkistosta löytynyt hienot kuvat Valkoisen Talon alku vaiheesta.
  Huomio kiinnittyy Talon lisäksi vihkiäisten väen paljouteen ja tuohon upeaan kuorma-autoon!

 4. Värtsin arkistoissa on useita artikkeleita Valkoisesta talosta. Tässä pari linkkiä julkaistuihin juttuihin joissa myös vanhoja kuvia mm. rakennusajoilta

  https://vartsi.net/2011/05/09/on-aika-rakentaa/

  https://vartsi.net/2021/08/26/ilmakuva-vartsilasta-vuodelta-1939/

  https://vartsi.net/2019/04/24/valkoisen-talon-vakea-1945/

  Lisää löytyy googlettamalla.

  Kävin kuvaamassa rakennuksen vuonna 2009, josta video katsottavissa -> https://www.youtube.com/watch?v=0_fV2SNqaZc&t=116s
  Tiedoksi lukijoille: videossa näkyvät purkujäljet (mm. väliseiniä poistettu) tms. ovat peräisin 80-90 luvun vaihteen ajoilta, jolloin rakennuksesta aiottiin tehdä hotelli. Yrittäjältä taisivat loppua silloin varat ja homma jäi kesken.

  Ei ole tarkoitus mainostaa maakuntamme suurinta lehteä, mutta löysin jutun joka on tietysti vain maksaneille lukijoille luettavissa. Niitäkin Värtsin lukijoissa ehkä on, joten laitan linkin em. median juttuun:

  Lue tai kuuntele: Värtsilän valkoinen talo oli valmistuttuaan ihme mutta vaipui vuosikymmeniksi rappioon – uuden omistajan voimin Aulis Kososen, 79, lapsuudenkoti on toipunut taas siistiksi rakennukseksi. Julkaistu 17.8.2020
  https://www.karjalainen.fi/maakunta/257930

 5. Valtava työ on ollut jo tähän saakka Valkoisen talon kunnostuksen takana. Yksityishenkilö kunnostaa kunnostettavissa olevaa kulttuurikohdetta omilla varoillaan ja toimillaan. Värtsilässä toimitaan, kuten on havaittu myös urheilutalon uudestisyntymän kohdalla. Molemmat rakennukset ovat malliesimerkkejä näkemyksen, aktiivisuuden ja ahkeruuden voimasta.

  Samaan aikaan kunnassamme toisaalla verovaroilla ja yhteiskunnan tuella yritetään pitää epätoivoisesti pystyssä laudankappaleista koottua, homeessa olevaa hökötystä. Kunnalliselämä on kummalliselämää.

 6. Jorelle sanoisin että tuo kuorma-auto on luultavasti Ford. Pyöristä tunnistaa että se on – 20 luvulta koska ovat puupuola pyöriä. Auton vieressä seisova henkilö voi olla urakoitsija A. Riipinen koska on pukeutunut eri tavalla kuin työ miehet ja naiset? Sanoin virheellisesti vihkimisvuoden se on kevät v. 1932. Kuva on historiallinen ja työporukasta voi tunnistaa Värtsilän ihmisiä. Kiinnostaa kovasti mistä kuvat on ilmestynyt Värtsin toimitukseen?

 7. Kuvat ovat minulle päättyneestä Erkki Lintusen arkistosta.
  – Eero-Matti

 8. Kiitos Eero – Matti ja Erkille sinne pilven reunalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *