2 comments for “Sana on vapaa – 38/2023

 1. Olen vaimoni kanssa pohdiskellut, voisiko tämän paikkakuntamme koulun – Värtsilän koulun -vielä millään konseptilla pelastaa kylän hyötykäyttöön?

  Mainitun kiinteistön tiimalasissa alkaa käsittääkseni Tohmajärven kunnan kannalta olla hiekka jo varsin vähissä. Myynti- ja valitettavasti myös lahjoitusyritykset ovat menneet kiville, joten purku-uhka häämöttää jo tosi lähellä.
  Viimeinen niitti tullee olemaan tietoon saatettu sähköliittymän irtisanominen lokakuun alusta lukien eli vain vajaan parin viikon päästä, uuden hinta lasketaan tuhansissa euroissa. 😥

  Käyttöä saattaisi mene ja tiedä olla varsinaiselle koulurakennuksellekin ja etenkin sen väljälle ja nykyaikaiselle keittiölle mutta ensisijaisesti pitäisi pystyä pelastamaan rivitalo, jossa on yhä fyysinen sijainti VäKi:n kuntosalilla sekä partiolippukunta Värtsin Takojien kokoontumistilalla eli ”kololla”.

  Ajan tällä jutustelulla takaa suunnilleen seuraavantyyppistä himmeliä:
  – kunnalle ehdottomasti edullisimpana ratkaisuna se lienee vielä edelleen valmis lahjoittamaan koulukiinteistön Värtsilän sekä lähialueiden yhdistysten käyttöön ehdolla, että se itse vapautuu kaikesta ylläpitovastuusta
  – rakennusten keskuslämmitysjärjestelmä suljetaan ja kulloinkin tarpeellisten käyttötilojen lämmittäminen hoidetaan tapauskohtaisesti suorasähkön turvin, tätä varten laaditaan ”uuden isännän” sekä P-KS:n välinen pörssisähkösopimus ja samassa yhteydessä tarkistetaan myös pääsulakkeen koko käyttötarvetta vastaavaksi
  – lumi- ym. kiinteistönhoidon ulkotyöt mitoitetaan niin ikään tarvetta vastaaviksi ja kustannukset jyvitetään kiinteistöä käyttävien tahojen kesken käyttötarpeen suhteen oikeudenmukaisesti
  – edellä mainitut mahdollisimman minimaalisina säilytettävät ylläpitokustannukset rahoitetaan yhdistysten jäsen- sekä mahdollisten erillisten käyttömaksujen turvin

  En tiedä enkä tunne koulun nykyistä vesihuoltosysteemiä sen enempää kylmän kuin lämpimänkään veden osalta muuten kuin että käyttöveden toimittaja on Värtsilän Vesikunta. Mikäli lämminvesivaraaja on riippuvainen keskuslämmityskierrosta tai yleensäkin öljylämmitteinen, niin tähän on tietenkin siinä tapauksessa suunniteltava jokin muu toimiva ratkaisu ( = sähkö).
  Jätevedet ohjautuvat luonnollisestikin niille tarkoitettuun viemäriverkostoon, joten niiden kustannukset on tietenkin myös jaettava käytön suhteessa.

  En tietenkään itse pysty henkilökohtaisesti antamaan mitään rahallista tukea eivätkä edustamani yhdistykset tarvitse koulun katonalusia mutta lupaan toki olla tarvittaessa käytettävissä kumppaniksi neuvottelupöytään. Mielestäni tätä tilaisuutta ei kärsi nyt missata, koska toimivia vaihtoehtoja ei vain kerta kaikkiaan ole tarjolla.

  Tämä ehdotelmaluonnos on ymmärrettävästikin raakile, joten siihen sisältyy ehkä montakin sudenkuoppaa mutta jostakin vain pitäisi (taas) päästä liikkeelle.
  Edelleen, tälle saapi vapaasti hymyillä vaikka ääneen mutta framille voi heittää parempiakin ideoita; en minä niistä suutu.

  Näillä mietteillä, ottakaa kantaa!

 2. Oli kyllä tarkoitus olla kommentoimatta, mutta millään en malta.

  Tuo talo tarvitsee YRITYKSEN. Jonkun. Minkä vain. Kenet vain. Vastuunkantajan.
  Vaikka siitten kiinteistösijoittajan, joka vuokraa tiloja käyttäjille, muille yrityksille ja yhdistyksille, asuntojen vuokraajille.

  Ja asiallinen vuokra käyttäjille.

  Harrastaminen maksaa, sekin pitää muistaa.

  Tiloja käsittäkseni on vaikka minkälaista toimintaa varten. Puusepät, vaatteitten valmistajat, kännykänkuorien kokoonpanot ja mitä niitä lie. Voi että kun vaikka Vepsäläisen kalusteita.. (Karkasko mulla nyt mopo???)

  Kun siellä on hyvät keittötilat, sinne sopisi hyvin vaikka leipomokin. Sen myötä kahvio sitten tietysti. Ja elintarvikekioski.

  HOX, kiinteistönvälittäjä ja omistaja, yhteyksiä yrityksiin ympäri Suomen maan! vaikka entislle MR Tokmannille..

  Ei kai niitä sähköjä kannata katkaista kun kiinteistö on myytävänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *