Hanhipaimentoiminta jatkuu Värtsilässä

Valkoposkihanhia Värtsilän lokakuussa. Kuva Heikki Kokkonen.

Toisin kuten vielä viime keväänä arvioitiin, pian alkavan valkoposkihanhien syysmuuton koettaessa jatkavat Värtsilän Riistamiesten hanhipaimenet toimintaansa lähes koko Tohmajärven alueella.

Koska kevätmuutosta tuli poikkeuksellisen lyhyt, jäi hankkeelle budjetoitua rahaa käyttämättä. Näin myös syysmuuttoon liittyvä hanhipaimentoiminta saadaan toteutetuksi.


Värtsilän Riistamiesten hankekoordinaattori Mika Piiroinen kertoili keskiviikkoiltana Riistamajalla järjestetyssä kokoontumisessa syksyn paimentoimintaan liittyviä pelisääntöjä.


Poikkeuksena kevätmuuttoon ja silloiseen hanhikarkoitukseen, paukkupatruunoiden käyttö on jälleen karkoitustoiminnassa sallittua. Pohjois-Karjalan ELY keskus kiittelee paimentoiminnan tuloksia, maanviljelijöiden korvaushakemuksia on tullut poikkeuksellisen vähän – hanhipaimentoiminta on osoittautunut tuloksekkaaksi.

Kuva: EJ

Uuden haasteen lintujen syysmuuttoon tuovat mukanaan viime aikoina uutisoidut lintuinfluessatapaukset. Illan kokouksessa Mika Piiroinen toikin vahvasti esiin sen että tänä syksynä varsinaisen karkoitustoiminnan lisäksi paimenten tulee seurata erityisen tarkkaan mahdollisten sairaiden lintujen esiintymistä. Toimenpideohjeet tarkentuvat lähiaikoina.


Hanhimuuton on arvioitu pääsevän varsinaisesti vauhtiin kuukauden puolivälin jälkeen.

Kyseessä on Ympäristöministeriön rahoituksella toteutettava hanke jonka tavoitteena on hanhien viljelijöille aiheuttamien satovahinkojen minimointi. Tohmajärven alueella hanketta hallinnoi Värtsilän Riistamiehet ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *