Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan elokuussa 2023

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi pääosin rauhallisena ja vakaana. Rajavartioston valvomalla maastorajalla havaittiin yksi luvaton rajanylitys elokuun aikana. Henkilö ylitti maastorajan Tohmajärven alueella. Tapahtumaan liittyen Pohjois-Karjalan alueen rajavaltuutettu on ollut yhteydessä Venäjän Suojärven alueen rajavaltuutettuun. 

Rajavartioston partiot ovat osallistuneet metsästyksen valvontaan ja eksyneiden henkilöiden etsintöihin. Kansalaisia halutaan muistuttaa, että marja- ja sieniretkille lähdettäessä mukaan on syytä varata riittävästi juomista sekä toimintakuntoinen matkapuhelin.

Metsästäjiä kehotetaan välttämään koirien irti päästämistä rajan läheisyydessä, jotta koiria ei päätyisi vahingossa Venäjän puolelle. Tarkempia ohjeita metsästämisestä ja marjastamisesta rajan läheisyydessä on Rajavartiolaitoksen www-sivuilla (Rajavyöhykkeelle vain luvalla – Rajan läheisyydessä huomioitavia asioita metsästäjille ja marjastajille | Rajavartiolaitos).

Rajatarkastukset

Rajanylitysliikenteessä on edelleenkin voimassa Venäjän kansalaisia koskevia maahantulon rajoituksia. Ajantasaiset tiedot maahantulon rajoituksista ovat luettavissa osoitteessa www.raja.fi.

Voimassa olevista pakotteista ja maahantulon rajoituksista aiheutuvan rajanylitysliikenteen vähäisyyden vuoksi Niiralan rajanylityspaikka on ollut avoinna ainoastaan päiväsaikaan maaliskuun alusta alkaen. Rajanylityspaikka on avoinna 26.3.–28.10.2023 (kesäaika) päivittäin henkilö-, tavara- ja rautatieliikenteelle kello 09-21. Rajanylittäjiä pyydetään saapumaan rajatarkastukseen riittävän ajoissa ennen rajanylityspaikan sulkeutumista, jotta rajanylitys onnistuu suunnitellusti. Rajan ylittäminen on mahdollista ainoastaan rajanylityspaikan aukioloaikoina.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto muistuttaa samalla, että rajan ylittäminen rajanylityspaikalla ei ole sallittua kävellen. Kielto rajan ylittämisestä kävellen on osoitettu rajanylityspaikalla myös liikennemerkillä.

Niiralan rajanylityspaikalla tehtiin elokuussa 18 383 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2022 elokuuhun (31 577) verrattuna lähes 42 prosenttia. Suomalaisia rajanylittäjiä oli elokuussa 8 635 (noin 47 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 9 101 (49,5 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 647 eli 3,5 prosenttia kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2022 elokuussa suomalaisten osuus oli 36,5 prosenttia (11 521), venäläisten osuus 61,3 prosenttia (19 336) ja muiden maiden kansalaisia noin 2,2 prosenttia (714).

Koko alkuvuoden aikana rajanylityksiä on ollut 150 892. Vuoden 2022 tammi-elokuun aikana rajanylityksiä oli 169 967, joten laskua on ollut 11 prosenttia. Alkuvuonna 2022 voimassa oli vielä koronaan liittyviä matkustusrajoituksia.

Elokuussa Niiralassa evättiin pääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi kahdelta henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla tehtiin elokuussa kahdeksan rajatarkastusta.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka on edelleen suljettuna. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä jo 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Elokuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin edellä mainitun luvattoman rajanylityksen lisäksi muun muassa neljä ajoneuvorikkomusta, kolme ulkomaalaisrikkomusta, kaksi paljastinlaiterikkomusta ja yksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Seuraamukseksi teoista määrättiin kahdeksan sakkoa, annettiin kaksi huomautusta sekä käynnistettiin esitutkinta valtionrajarikoksesta asian saattamiseksi syyttäjälle syyteharkintaan.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppaniassa 12.8. sotilasvalan tai -vakuutuksen antoi yhteensä 136 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

—————————————————————————————————-

Tiedote löytyy myös internetistä: www.raja.fi

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *