Kukkovaaralle nousee kansainvälisen tason hiihtokeskus

Kaikessa hiljaisuudessa jo pidemmän aikaa valmisteluissa ollut valtaisa Cock Hill Ski & Spa – resorthanke putkahti yllättäen julkisuusuuteen itävaltalaisen kiinteistömoguli Dr. Hubert Lupauksen saapuessa seurueineen Tohmajärvelle. 

Itävaltalaiset laskeutuivat torstaina iltapäivällä omalla suihkujetillä Joensuun lentoasemalle. Seuruetta vastassa oli pieni mutta sitäkin pippurisempi tohmajärveläisdelegaatio. Vastaanottajien joukossa olivat mm. kunnanjohtaja Mikko Löppönen, ainoana virkamiesjohdossa saksaa puhuva, kehittämispäällikkö Anne-Maarit Hyttinen, hallituksen- ja valtuuston puheenjohtajat Pakarinen (kesk.) sekä Martiskin (sd) ja muutama muu nimettömämpi valtuutettu. Myös Saarion Martat olivat eksyneet mukaan bussiin. Vastaanottajien joukossa oli näkynyt myös Teuvo Karjalainen Vauhti Speed pipo päässään sekä Karjalan shamaani, runoilija Martin Staffan.

Kunta oli tilannut Toffolan Taksilta pari bussia joista uudempi oli vieraita varten. Kuluja säästämättä vierasbussin hulppeat matkaeväät tilattiin Kotipirtistä, K-Market Tiilikainen sponsas vieraille ruokajuomaksi laadukkaat, saksalaiset vehnäoluet. Kunnan bussin puolijäiset pullat sen sijaan oli leivottu yhdessä TYKY -päivillä. Lisäksi Löppönen oli hakenut Pikkaraisesta kunnan luottokortilla pari isoa pulloa Jägermeisteria vieraita varten. Sen sijaan valtuuston puheenjohtaja osti omalle poppoolle oman kylän K-kaupasta pullan kanssa jaettavaksi parit lämpimät lonkerot. Pientä nurinaa bussissa tästä nousikin mutta pahimmat soraäänet hiljenivät kun Martsiskin muistutti läsnäolijoita topakasti Tolkun Tohmajärvestä ja kunnan tiukasta kulukurista. Staffan oli ollut kaukoviisas ja oli varannut mukaansa omat eväät. Herrasmiehenä Martti laittoi pullon kiertämään.

Vieraiden laskeutuessa koneesta lurautti kehittämispäällikkö Hyttinen haitarillaan lyhyen tervetuliasserenadin. Melodia oli kappaleesta Katson sineen taivaan (kuulimme myöhemmin että Dr. Lupaukselle oli aiemmin toimitettu Tohmis Rules – infopaketti jossa mm. kerrottiin että Katri-Helena on kotoisin Tohmajärveltä. Mukana paketissa oli ollut myös CD-levy “Katri-Helenan parhaat” sekä pari valokuvaa. Toinen lapsuudenkuva Uusi-Värtsilästä, toinen tuoreempi kuva Katrista ja hänen kalakaveristaan.

Muuta infopaketissa mainittua olivat mm. Siiri, Silent Train, Seppo Räty ja Aseman baari. Algot Tietäväisen kuvalla painatettu tulitikkuaski oli sen sijaan hukkunut jo Suomen Postissa. Paketti oli hajonnut Kuopion lajittelukeskuksessa ja siellä se sitten oli jeesusteipillä uudelleen kasaan kyhätty. Kaiken lisäksi lähetys oli saapunut perille vasta lähtöpäivänä, syyksi viivästykseen ilmeni Suomen Postilla tapahtunut tekninen ongelma.

Musiikkiesityksen jälkeen kunnanjohtaja Löppönen toivotti Hyttisen tulkatessa vieraat tervetulleiksi. Saarion Martat tarjosivat linja-auton mikrossa lämmitetyt Karjalan piirakat sekä lasilliset tohmajärveläistä mahlajuomaa. Ennen busseihin siirtymistä runoilija Staffan esitti hirvenkallo päässään sähisten ja ympärilleen räkien shamanistisen runonsa “Ken toisen maille luvatta tulloo, sen sus´hukka suuhunsa täälä hotkii”. Vaikka vieraat eivät runosta sanaakaan ymmärtäneet, teki runoilijan tunteikas esitys vieraisiin suuren vaikutuksen.

Kiinteistömoguli Dr. Hubert Lupaus omistaa Itavallan, Italian ja Sveitsin alpeilla useita laskettelukeskuksia hotelleineen ja kylpylöineen. Viime vuosina Etelä-Euroopassa rajusti muuttuneet sääolot sekä osin lumettomat talvet ovat saaneet nyt tämän suursijoittajan siirtämään katseensa pohjoisempaan. Monien markkinatutkimusten, mm. SWOT -analyysin (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) ja vastaavien selvitysten jälkeen Dr. Lupaus päätyi kuitenkin Lapin sijaan investoimaan Tohmajärvelle ja iloksemme tänne Värtsilän Kukkovaaralle.

Perille saavuttuaan vieraat majoittuivat Majatalo Rajan tiloihin. Illalla syötiin Kutvosen Minnan pyytämää Sääperin haukea pottumuussin ja voisilmän kera, kohoteltiin tiheään tahtiin ystävyyden maljoja sekä pidettiin korupuheita kuin venäjällä konsanaan. Ilta eteni ja porukka harveni. Aamuyöstä sitkeimmät juhlapuhujat päättivät painua yhdessä sekasaunaan. Kehittämispäällikön tehtäväksi jäi vihtoa juhlavieras saunavastalla. Kyläpäällikkö Jaatisen johtamat Pitäjäyhdistyksen nopean toiminnan joukot hälytettiin tekemään uintiavanto hurjimpia huimapäitä varten.

Eilisen päivän ohjelma jouduttiin sitten perumaan vieraiden toipuessa matkaväsymyksestään. Mm. tutustuminen Kunnallistaloon ja Reino Löppönen sotahistorialuento Kaurilan kylätalolla jäivät toteutumatta. Myös kunnantalo päätettiin pitää kiinni. Ovessa roikkui hatarin kirjaimin kierrätyspahviin kirjoitettu teksti “TYKY päivät jatkuvat – kunnanvirasto tänään suljettu ”.

Dr. Hupert Lupaus esittelee resort -hanketta tänään lauantaina klo 13:00 Värtsilän Kylätalolla alkavassa kansainvälisessä seminaarissa. Tilaisuus on avoin kaikille. Seminaari on tulkattu suomeksi, saksaksi, saameksi sekä viittomakielellä.

Vaikka jaossa onkin ilmaiseksi niin Tolkun Tohmajärvi ämpäreitä kuin kahvia, puolukkamehua, piirakoita sekä pullaa, kunnanjohtaja toivoisi että vieraat voisivat silti euron-pari lahjoittaa ovella olevaan kolehtiin vierailusta syntyneiden ”yllättävien” lisäkulujen kattamiseksi. Näitä ovat mm. aamuyön tunteina avantoon paiskattu kehittämispäällikkö Hyttisen haitari.

10 comments for “Kukkovaaralle nousee kansainvälisen tason hiihtokeskus

 1. Tätä oon niin oottanu! Hyvä kun lopultakin Värtsilässä herättiin😂😂 ja se, että junayhteys henkilöjunille lopultakin saatiin! Ensimmäiseen matkaan jaetaan ilmaisia lippuja samassa tilaisuudessa!

 2. Olipa kerrankin hyvä kirjoitus.. en muista milloin olisin nauranut näin paljon! Kiitos!

 3. Loistava uutinen!
  Johtaja Löppösen on kerrottu kertoneen että hänen nykyinen paras ystävänsä Dr Lupaus on luvannut rakentaa hotellin yhteyteen uudet toimitilat Pitäjäyhdistykselle!

 4. Minun yritys lupaa rakentaa hissit kahteen rinteeseen kukkovaaralle

 5. Voi tokkiisa, se on nyt lähettävä itävaltalaisen lumilauvan ostoon ja saksankielen kurssille jotta osovaa oikein lasketella.

  (Ps. Kyllä sai nauraa oikein kunnolla,KIITOS !!)

 6. Kiitosta kovasti seminaarista, joka tuntuu edelleen jatkuvan.
  Menin itse sinne kuulemaan Luppotuvan tulevasta kohtalosta. Sanoivat saksaksi viittomakielellä, että se oli unohtunut pois purkulistalta muiden virheiden seasta.

 7. Kaikkien Tohmajärven kunnan omistamien kiinteistöjen PURKUTUOMIOT ON PERUTTU Värtsilän alueella, mm. ent. kunnantalon, Myllyrannan rivitalojen, Värtsilän ent. koulun jne. jne. Perusteluna: tulevalle turistiryntäykselle tulee olla lisää tarjolla majoitus kapasiteettia. Ostotarjous on myös lähetetty Valkoisen talon omistaja T. Näätäselle. Valkoisesta talosta on tarkoitus tehdä hotelli kasvavan majoitustarpeen tyydyttämiseksi.

 8. Vaikka ei ihan kuvatussa mitassa toteutuisikaan niin jo pelkkä lupaus on emokunnalta toivoa antavaa kuultavaa.

 9. Hyvin ajateltu on jo puoliksi tehty.
  Oliko kylätalolla tungosta?

 10. Kukkovaaran Resortille olisi ollut erittäin hyvä paikka täällä Niiralan miljoonaristeyksen tietämillä. Dr. Lupauksen mainostaulukin olisi ollut jo valmiina. Laskettelurinne olisi tietenkin puuttunut, mutta eiköhän sellaisen olisi saanut kehitettyä nopeastikin jollakin projektilla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *