Lumimuutos näkyy myös Tohmajärvellä

Karoliina Lehtimäki, osuuskunnan kalastajia

Lumimuutos nimenä on tullut osalle värtsiläläisiä tutuksi koulukiinteistökeskustelun yhteydestä. Loppuvuodesta 2021 Kylätalolla järjestetyssä kyläillassa Tohmajärven kunnan kehittämispäällikkö Anne-Maarit Hyttinen esitteli Lumimuutoksen ja Tohmajärven kunnan valmistelemaa energiahanketta. Värtsilän koulukiinteistö olisi mahdollisesti ollut osa tätä hanketta mikäli Pitäjäyhdistys olisi kunnan tarjoaman kiinteistölahjoituksen vastaanottanut. Harva lukijoista kuitenkaan tietää mikä Osuuskunta Lumimuutos on ja kuinka laajaa sekä monilaista toimintaa se harjoittaa.

Lumimuutos, engl. Snowchange syntyi syksyllä 2000 edistämään Tampereen ammattikorkeakoulun ympäristöinsinöörikoulutuksen yhteistyötä pohjoisten alkuperäiskansojen kanssa ja keräämään havaintoja pohjoisilla alueilla tapahtuvista ympäristömuutoksista. Yhteistyö Arktisen neuvoston ACIA-hankkeen kanssa alkoi vuonna 2001. Tämä mahdollisti mm. yhteistyön Suomen ja Venäjän alkuperäiskansojen, kuten saamelaisten keskuudessa. Marraskuussa 2002 WWF:n Suomen rahasto palkitsi Snowchangen parhaana kansallisena ympäristöhankkeena.

Nykyisen muotonsa toiminta sai syksyllä 2005 kun päättyneen Snowchange-hankkeen jälkeen perustettiin Osuuskunta Lumimuutos. Englanninkieliseksi nimeksi vahvistettiin Snowchange Cooperative.

Lumimuutos on itsenäinen, voittoa tavoittelematon osuuskunta, joka harjoittaa ammattimaista kalastusta, ennallistaa luonnonelinympäristöjä ja tukee luontaistalouksia ympäri maailmaa. Osuuskunnan päämaja sijaitsee Selkiellä Pohjois-Karjalassa. Toiminnan ytimessä on ammattimainen talvinuottaus sekä sen tukeminen. Myös tätä kautta osuuskunnan nimi on viime aikoina tullut tutuksi meille värtsiläläisille. Osuuskunta nimittäin osti hiljattain Tohmajärven kunnalta vanhan lukiorakennuksen missä mm. Lumimuutoksen kalakauppa sijaitsee.

Nuotalla Pohjois-Karjalassa (Gleb Raygorodetsky, 2014)

Värtsilän Pitäjäyhdistyksen puheenjohtaja Matti Jaatinen näkee erittäin hyvänä ja tervetulleena asiana Lumimuutoksen toiminnan laajentumisen myös tänne kotikulmillemme. Vaikka yhteinen energiahanke ei nyt toteutunutkaan, Matti näkee tulevaisuudessa monia eri yhteistyömahdollisuuksia yhdistyksemme sekä osuuskunnan välillä. Mahdollisia yhteistyömuotoja saattaisivat olla yhteiset tapahtumat, eikä Matti poissulje mahdollisia, tulevaisuuden kehittämishankkeita.

Tohmajärven kunnan kehittämispäällikkö Anne-Maarit Hyttisen mukaan Lumimuutos on loistava malliesimerkki osuuskunta muotoisesta toimijasta jonka kanssa on helppo tehdä töitä. Toimintaan on sitoutunut iso joukko aktiivisia ja monialaisia osaajia. Anne-Maarit paljastaa että kunnalla ja Lumimuutoksella on tällä hetkellä ideoinnissa useita mahdollisia lähitulevaisuuden yhteishankkeita. Kehittämispäällikön roolissa Anne-Maarit oli vahvasti myötävaikuttamassa osuuskunnan toiminnan laajenemiseen tänne Tohmajärvelle.

Lumimuutos toteuttaa Metsähallituksen, ELY-keskuksen, Inarin kunnan ja muiden viranomaisten luvittamaa Sevettijärven kunnostushanketta

Osuuskunnan toiminnan laajuutta kuvaavat myös kotimaiset kumppanuudet eri luontaistaloustoimijoiden kanssa sekä paikalliskulttuureja ja luontoa tukeva toiminta. Lumimuutos on laajasti kalottialueella sekä muualla maailmalla toimiva kansainvälinen järjestö. Lumimuutos Osuuskunta harjoittaa luontaiselinkeinoihin, paikalliskulttuureihin ja kansanperinteeseen liittyvien tietojen, taitojen ja palveluiden tuottamista, välittämistä ja tarjoamista kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Osuuskunta haluaa edistää toiminnassaan metsäsuomalaista perinnettä, kulttuuria ja ajattelua.

Ihan pikkutoimijasta ei siis ole kyse. Lumimuutos työllistää n. 13-30 henkeä, vuodenajasta ja tarpeesta riippuen. Tämän lisäksi osuuskunnalla on ympäri maailmaa alueelliset koordinaattorit eri luontaistalouskylissä Alaskassa, Kanadassa, Grönlannissa, Islannissa, Saamelaisalueilla, Siperiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Lumimuutoksen tämänhetkistä puheenjohtajaa Tero Mustosta en valitettavasti juttua kirjoittaessani puhelimitse tavoittanut. Hän on tällä hetkellä Grönlannissa.

Eero-Matti Lintunen

TEKSTILAINAUKSET: Osuuskunta Lumimuutos

KUVAT: Osuuskunta Lumimuutos

8 comments for “Lumimuutos näkyy myös Tohmajärvellä

 1. Kiitos selventävästä artikkelista. Olenkin ihmetellyt, mikä se semmoinen Lumimuutos on, kun on niin omituinen nimikin ainakin kalakaupalle, jona minä siihen olen tutustunut.

 2. No johan on nimi keksitty..
  Minä, niinkuin kai moni muukin on sellainen ”omaan napaansa tuijottaja.” Otsikko sopi omiin puuhiini kuin sinappi nakkiin.. Siirtelin talven lumia muualle niin maasta kuin katoiltakin, niin piti ihmetellä. En ole varmaan koskaan tavannut tällaista lumimassan rakennetta. Päällä oli noin 30-40 senttiä pehmyttä lunta, jota oli mukava kolata. Sen olisi voinut vaikka harjata pois. Tämän kerroksen alla oli hankikeli, siihen ei kola pystynyt eikä kevyt autolapiokaan. Se kerros oli kai sieltä vesisateen ajalta. Tämän kerroksen alla oli jälleen pehmyttä, karkeaa lunta noin 30 senttiä, jonka alla jälleen jäinen kerros. Alimmainen pehmyt kerros noin 10 senttiä oli varmaankin lämmintä, koska oli sulassa nurmikossa kiinni. Samat kerrostumat olivat katoilla vielä olevassa lumessa, paitsi että sielä ei ollut nurmikkoa.
  Noita lumikerroksia pari pitkää päivää nakertaneena voin vain ihmetellä, että en ole tainnut koskaan tavata tällaista lunta (Huom en ollut lukenut vielä ylläolevaa juttua, ainoastaan otsikon nähnyt)

  Kiitos E-M ylläolevasta artikkelista. Enpä tiennyt tällaisesta lumenmuutoksesta mitään. Värtsissä en ole nähnyt ennen mainitun sanallakaan. Irene sentään on tutustunut kalakauppaan.
  ps.
  Missä tuo kalakauppa on, eikö sitä voisi julkaista?

 3. Lumimuutoksen kalakauppa sijaitsee vanhalla Tietäväisen koululla, lukion rakennuksessa. Ei tosin ole avoinna joka päivä.

 4. Muuta tietoa en Lumimuutoksesta enää tarviksekaan.

 5. Tuo on hyvä tieto.. mutta olen ajanut lukemattomat kerrat ohi enkä ole tiennyt. Joku opaste tien varressa olisi paikallaan. Tai voihan siinä ollakin, en vain ole huomannut

 6. Mielenkiintoinen protokolla tuolla Lumimuutoksella, vaikka en ihan perille saakka sitä hahmottanutkaan.

 7. Nyt Lumimuutoksen kalaa voi saada Värtsilän suunnalle kotiin toimitettuna pientä lisäkorvausta vastaan. Kaupan aukiolosta ja saatavilla olevasta kalasta löytyy tietoa Facebookin Lumimuutoksen kalakaupan sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *