Ole valppaana netissä! Ystäväsi pyytää puhelinnumerosi Messengerin kautta!

Näitä facebook tilien kaappauksia on tapahtunut sen verran usein, että on aiheellista tiedottaa Värtsin lukijoitakin aiheesta.

Olen ”saanut” olla monien tilien palauttamisen ”apuna” kun käyttäjän taidot loppuvat ja useimmilta on yöunetkin menneet…. Hätä ollut ns. kova.

Joten jos tällä ennaltaehkäistään yksikin uusi tilinkaappaus, tämä Värtsiin tekemäni juttu on ansainnut paikkansa.

Teksti on lainattu https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi sivulta joka on Liikenne- ja Viestintäviraston ylläpitämä sivusto. Sieltä löytyy ajankohtaista tietoa tietoturvaloukkauksista. Tietoturvaloukkaukset, tilien kaappaukset täyttävät rikoksen kriteerit.

Puhelinnumeroa kaipaava tuttusi/ystäväsi voikin olla sometiliä havitteleva huijari! Jos Messengerissä saat tälläisen viestin hälytyskellojen tulisi soida!

Facebook Messengerin kautta tehdään aktiivisesti Facebook-tunnusten kalastelua. Huijausyrityksessä murretulta tililtä lähetetään viesti, jonka tavoitteena on saada vastaanottajan Facebook-tili haltuun uhrin puhelinnumeron ja kaksivaiheisen tunnistautumisen vahvistuskoodin avulla. Paras suojautumiskeino tältä huijaukselta on valppaus myös tutuilta saapuvien Facebook-viestien kanssa.

Kaappaajat muuttavat tilisi sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Palauttaminen on kuitenkin mahdollista, ei minuutin tai kahden prosessi mutta onnistuu!

Sivustolta löytyy ohjeet tilin palauttamiseksi. Varaudu tilisi palautus toimenpiteeseen etukäteen skannaamalla sähköiseen muotoon esim. passisi tai ajokorttisi, sillä sitä tarvitaan.

Lue lisää täältä ja toimi ohjeiden mukaisesti. Lue myös artikkeli Näin suojaudut nettihuijakselta.

5 comments for “Ole valppaana netissä! Ystäväsi pyytää puhelinnumerosi Messengerin kautta!

  1. Valppaana pitää olla! – Tottakai!
    Onhan niitä kaikenmaailman ”hakkereita” ja vaikka mitä, maailma pullollaan. Varovainen pitää olla, ilman muuta.

  2. Facebook lonkeroineen on perin viheliäinen systeemi. Kannattaa yrittää pitää naamayhteyksiä livenä ilman verkkoja. Ilman FB:tä pärjää oikein hyvin, eikä jää paitsi muusta kuin joutavista horinoista.

  3. Esa A on varmasti oikeassa tuon FB tarpeellisuuden kanssa. Kuitenkin näyttää siltä, että iso osa minunkin tuttavista on sinne hakeutunut joko omasta tahdostaan tai toisten houkuttelemana. Pitihän sinne minunkin puhelinnumero antaa kun niin kauniisti pyydettiin.

  4. No, erehdyksistä oppii. Toinen, vielä suurempi riesa löytyy puhelinmyynnistä. Meikäläisellä on kaksi estopalvelua, ja silti markkinat löytävät numeroni joka päivä useampaankin otteeseen. Ilmiöön täysin kiusaantuneena otin vuoden alusta käyttöön uuden systeemin jolla vastata innokkaille kaupantekijöille. Tähän mennessä jokainen soittaja on luvannut poistaa numeroni tiedostoistaan välittömästi. Omaa menetelmää en enempää avaa, mutta samantyyppinen keino voisi olla vastata puhelimeen: ”Moskovski Kreml”. Kodin kuvalehden tai Maaseudun tulevaisuuden myyjä ei varmuudella jatka puheluaan.

  5. Facebookissa tulee myös kaveripyyntöjä henkilöiltä jotka ovat jo kavereita….eli kysy ensin kaverilta onko hän jostain syystä pyytänyt sinua uudelleen kaveriksi ennen kuin hyväksyt pyynnön…edellisessä viestissä linkki jota ei kannata avata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *