Valontuoja

Joulukuun 13 päivä vietetään Lucian päivää. Suomessa päivää ovat perinteisesti viettäneet suomenruotsalaiset mutta nyttemmin päivän vietto on lisääntynyt suomenkielisten parissa, erityisesti päiväkodeissa. Lucia neito vierailee seurueineen tänäkin vuonna yli 100:ssa sairaalassa ja vanhainkodissa. Vierailujen yhteydessä he esittävät laulutervehdyksen.

Lucian päivän viettoon liittyy vahvasti hyväntekeväisyysteema. Tänä vuonna kerättävät varat ohjataan lapsiperheiden tukemiseen.

Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. Legendan mukaan hän oli sisilialainen kristitty neito joka koki väkivaltaisen kuoleman noin vuonna 300.

Legendasta elää ainakin kaksi eri versiota. Yksi versio väittää että muuan nuori mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin niin palavasti että halusi Lucian omakseen. Neitoa kun ei sulhanen kiinnostanut niin hän repi silmät päästään ja lähetti ne urholle.

Toinen versio väittää että petollinen sulho ilmiantoi kristityn Lucian roomalaisille. Siitäkään ei hyvää seurannut. Lucia yritettiin polttaa roviolla vääräuskoisena mutta kuin ihmeen kaupalla hän selvisi. Pyöveli surmasi kuitenkin neidon.

Sisiliassa on vietetty Lucian päivää jo 400-luvulta lähtien. Kultti levisi Pohjoismaihin keskiajalla. Ruotsissa päivää vietetään näyttävästi ja Suomessa on päivän vietosta ensimmäiset maininnat kirjattu 1330-luvulla.

Suomen Lucia-neito 2022,Raaseporilainen Wilma Gröngvist kruunataan Helsingin Tuomikirkossa klo 17 jonka jälkeen hän lähtee näyttävässä kulkueessa kuoroineen kaupungille.

Miksi sitten Luciaa pidetään valontuojana?Lucia on suomennettuna Valotar. Lucia on johdettu latinankielisestä sanasta lux eli valo.

Juliaanisessa kalenterissa Lucian kuolinpäivä osui keskiajalla talvipäivänseisaukseen. Perinteeseen kuuluu että Lucia pukeutuu valkoiseen asuun ja punaiseen vyöhön. Hänellä on kynttiläkruunu päässään ja palava kynttilä kädessään.

Lucian kynttilät symboloivat valoa joka voittaa pimeyden ja asun punainen vyö muistuttaa tämän pyhimyksen marttyyrikuolemasta.

Teksti by Jore

1 comment for “Valontuoja

  1. Ruotsissa vietetään Lucianpäivää se on heille suuri juhlapäivä. Syövät mm Lussekattereita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *