Tohmajärven kunta määritteli hintalapun Värtsilän kylän sosiaaliselle hyvinvoinnille

Tohmajärven kunnan luuta heiluu nyt siihen malliin että norsun myllerrys posliinikaupassa on tähän verrattuna keijukaisten tanssia. Kunta on laittamassa vuodenvaihteessa kylmilleen vanhaa Värtsilän koulua joka on toiminut kylätalona ja samalla koko Värtsilän sydämenä. Tosi outoa asiassa on se että kiinnilaittoa perustellaan mm. kustannussyillä. Värtsilän vanha koulu on liian kallis kunnan ylläpidettäväksi. Lyhyen ajan kuluessa Värtsilässä on laitettu kylmilleen vanha kunnantalo sekä muutama rivitalo, sen sijaan että niitä olisi edes yritetty myydä. Värtsilään ei siis haluta uusia asukkaita.

Kyläläisten sosiaalista hyvinvointia ei voida rahassa millään lailla mitata. Yhteisillä kokoontumispaikoilla on valtaisa merkitys kyläyhteisöjen hyvinvoinnissa. Värtsilän Kylätalolla toimii arkipäivisin kahvila. Liikuntakerhoja tiloissa on useita; eläkeläisten jumppa, lentopallokerho ja aerobicryhmät. Kiinteistössä toimii myös Värtsilän Kisan talkoilla pyörittämä kuntosali. Maanantaisin salilla on Keski-Karjalan Kansalaisopiston kuntopiiri. Kuntosalikäyttäjiä vuodenajasta riippuen on jopa 10 % kylän asukasluvusta. Kylätalolla järjestään kokouksia, juhlia ja tapahtumia.

Kansalaisopiston kuntopiiri kokoontuu maanantaisin

Mutta tunteiden sijaan avaan asiaa nyt lukujen valossa. Vuonna 2021 vanhan koulurakennuksen ylläpitokustannukset olivat yhteensä 20.049 €. Vuokratuottoja kunta sai kiinteistössä olevista kahdesta asuinhuoneistosta 9.264 €. Vuonna 2021 Värtsilän Pitäjäyhdistys ei ollut vielä vuokralaisena tiloissa.

Energiakustannusten nousu näkyy tänä vuonna kasvaneina kuluina, lokakuun loppuun mennessä ylläpitokulut ovat olleet yhteensä 29.595 €. Mutta myös tulojen osalta on tapahtunut merkittävää muutosta. Tämän vuoden alusta lähtien Värtsilän Pitäjäyhdistys on ollut tiloissa vuokralla, Tohmajärven kunta saa tänä vuonna yhdistykseltä 16.200 € vuokratulot. Lisäksi kiinteistön tulopuolella näkyvät asuinhuoneistojen 9.348 €:n vuokratuotot. Yhteensä kunnan kiinteistöstä saamat tulot ovat tänä vuonna 25.548 €. Näin ollen Tohmajärven kunnan kustannusrasitteeksi jää Värtsilän vanhasta koulusta alle 10.000 €. Tämä siis on Tohmajärven kunnan määrittelemä hintalappu Värtsilän kylän sosiaalisesta hyvinvoinnista! Tähän kunnalla ei nyt siis ole varaa. Kuinkas tällä viikolla sitten kävikään? Kuntakeskuksessa sijaitsevaan, lähes tuottamattoman kunnallistalon kunnostukseen sen sijaan rahaa löytyi 226.000 €.

Yllättävältä tiedolta kuullostaa myös se että vuonna 2005 perustettu, kansainvälisesti toimiva, alallaan arvostettu Joensuulainen kädentaitojen erikoisyritys olisi syksyllä ollut halukas vuokraamaan koulukiinteistöstä 150m2:n työ- ja toimistotilat. Yritys olisi ollut valmis maksamaan tiloista 12.000 € vuosivuokraa. Kylätalon toiminnot olisivat voineet silti jatkaa nykyisessä muodossa. Tämä ei kuitenkaan Tohmajärven kuntaa kiinnostanut. Lisäksi yksi kiinteistön asuinhuoneistoista on tyhjillään ja eikä senkään vuokraaminen kummoinen asia kunnalta olisi.

Erityisen huomioitavaa on se että Värtsilän Pitäjäyhdistys on merkittävä työllistäjä. Tällä hetkellä yhdistyksen palkkalistoilla on 14 henkilöä jotka työskentelevät ympäri Tohmajärveä. Nämä valtion tukemat työllistämistoimet, joita Värtsilän Pitäjäyhdistys harjoittaa, ovat tuoneet kunnalle huomattavat säästöt. Yksi pitkäaikaistyötön maksaa Tohmajärven kunnalle valtion sakkoina 383 €/kk. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen työllistäessä tällaisen henkilön, poistuu kyseinen ihminen kunnan maksulistalta peräti 33 kuukauden ajaksi. Näin Värtsilän Pitäjäyhdistyksen järjestämä YKSI AINOA työpaikka tuo kunnalle n. 10.000 € säästöt/henkilö.

Viimeisen kymmenvuoden kuluessa kyläyhdistyksellä on ollut palkkalistoilla joka vuosi keskimäärin kymmenen henkeä. 10×10.000 € = 100.000 € säästöt Tohmajärven kunnalle! Parhaana vuonna työllistettyjä oli kaksikymmentäyksi ihmistä. Työntekijät saavat normaalia kuukausipalkkaa eli kyseessä eivät ole muutaman euron kulukorvausta nauttivat työkokeilijat.

Värtsilän Pitäjäyhdistys, joka on perustettu jo vuonna 1998, on tarjonnut toimintavuosiensa aikana suurelle joukolle ihmisiä erilaisia myös erilaisia työharjoittelumahdollisuuksia. Nuorten kesätyöpaikkojen tarjoajana yhdistys on merkittävä, liki Tohmajärven kunnan luokkaa. Viime kesänä yhdistyksen kesätyöpaikan sai yhdeksän tohmajärveläistä nuorta. Värtsilän Pitäjäyhdistys auttaa myös kylän vanhuksia mm. lumitöissä, polttopuiden teossa sekä monissa muissa arjen askareissa.

Kylätalon kahvio on avoinna arkisin klo 8-16

Ilman yhteistä kokoontumispaikkaa Värtsilä tulee muuttumaan vain yhdeksi Tohmajärven haja-asutusalueista. Ikääntyvillä ihmisillä ryhmäliikuntatilojen lakkauttaminen tulee väistämättä heijastumaan myös kasvavina terveyskeskuskäynteinä. Nyt voimassa on edelleen kunnanhallituksen päätös siitä että koulukiinteistö laitetaan asuinsiipeä lukuun ottamatta kylmilleen vuodenvaihteessa. Värtsilän Pitäjäyhdistys yrittää saada vielä viiden kuukauden lisäaikaa kiinteistöön liittyvien järjestelyjen selvittämiseen. Mahdollisuus lisäajan saamisen näyttää kunnanjohtaja Mikko Löppösen viimeaikaisten lausuntojen perusteella kovin heppoiselta.

Värtsilässä kerättyyn kuntalaisaloitteeseen koulurakennuksen säilyttämisen puolesta kerättiin lyhyessä ajassa yhteensä 197 nimeä. Värtsilässä asuu n. 400 henkeä.

Tohmajärveläisten kunnanpäättäjien olisi hyvä muistaa, että TE-palvelujen järjestämisvastuu on siirtymässä valtiolta kunnille vuoden 2025 alusta. Jo nyt toimet elinvoiman edistämiseksi ovat kunnan ydintehtävää. Näin merkittävän työllistäjän ja toimijan kuten Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toimintaedellytykset on ehdottomasti turvattava. Ja kylätalon säilyminen nykymuodossaan on tähän elinehto.

Lisäksi Tohmajärven hyvinvointisuunnitelmassa vuosille 2022-2025 nousee keskeisiksi tavoitteiksi kolme teemaa: terveet elintavat (esim. liikunta), mielen hyvinvointi (esim. yksinäisyyden ehkäisy) sekä osallisuus ja yhteisöllisyys (esim. yhteisötoimijuuden tukeminen). Tohmajärven kunnan johtavien viranhaltijoiden sekä keskeisten luottamushenkilöiden tahtotilassa ja käytännön toimissa näyttääkin olevan nyt melkoinen ristiriita.

Tohmajärvellä kyläpolitikointi näyttää voittavan järjen valon.

34 comments for “Tohmajärven kunta määritteli hintalapun Värtsilän kylän sosiaaliselle hyvinvoinnille

 1. Erittäin hyvä kiteytys ja kooste Eero-Matilta! Tästäpä on valtuutettujenkin helppo alkaa muodostaa kantaansa. Siis niiden valtuutettujen, jotka eivät toimi ryhmäkurin piirissä.

  Vaikka prosessin lopputulosta pidetään jo annettujen kommenttien perusteella kunnanjohdossa miltei selvänä, kannattaa demokraattisen järjestelmän tuotos odottaa loppuun saakka. Mikäli päätöksiä tehdään yli ja ohi syiden ja seuraamusten, jää asianosaisille tunne eriarvoisuudesta kaltaistensa joukossa. Eikä se tunne edistä motivaatiota yhteiseen hyvään pyrkimisestä.

  Vuoden alku on likellä. Jos kiinteistö jää kylmilleen, on värtsiläisten joulunpyhät pyhitetty kiinteistön irtaimiston pelastamiseen johonkin suuntaan. Mikä se sitten ikinä liekin. Ei kuulosta kovinkaan kummoiselta Jeesuksen syntymäjuhlalta.

 2. Erittäin hyvin kirjoitettu ja perusteltu juttu. Näin kesäasukkaana, mutta kuntaan veroja maksavana, ei voi kuin ihmetellä ja hämmästellä kuntapäättäjien täysin typerää toimintaa. Mitään yhteistä tilaa ei jätetä kyläläisille kokoontua ja tavata. Nämä kuntapäättäjät kannattaa panna mieleen seuraavia vaaleja ajatellen.
  Raha ei kaikkea kunnan vetovoimaisuudessa ratkaise, ei, vaan se miten kaikista kuntalaisista pidetään huolta , sillä on merkitystä.
  Kunta ei siis halua uusia asukkaita, eikä matkailijoita. Kyllä se Kemien keskustakin kuolee, jos ei matkailijaa kiinnosta ajella Tohmajärven ja Värtsilän läpi rajamaisemia ihaillen esim Ilomantsiin
  Jos ajatellaan matkailua siellä rajan pinnassa, ketä kiinnostaa kylät joissa ei ole mitään. Ei kylää esittelevää paikkaa( infopiste), tai jossa voisi olla kyläläisten tuotteita myytävänä, mahdollisia näyttelyitä, tai kylän entistä toimintaa esitteleviä näyttelyitä, mahdollista kahvipaikkaa viikonloppuna, mikä koulu voisi olla. Tulevaisuudessa voisi olla vaikka hyvinvointipiste jne. (Kunhan sotealueiden palvelutarpeet on määritelty). Mahdollisuuksiahan on jos halutaan tehdä yhteistyötä kyläläisten kanssa. Se halu näyttää Tohmajärveltä puuttuvan.Kuntapäättäjät eivät osaa katsoa tulevaisuuteen eikä kehittää mitään yhdessä kyläläisten kanssa. Kaikki vain kiinni ja viimeinen sammuttaa valot. Aika masentavaa ajattelua päättäjiltä.

 3. Erinomaiset perustelut, kiitos Eki!

 4. Eri puolilla maatamme eläneenä ja asioihin vaikuttaneena olen ihaillut Värtsilän (pitäjään) paluumuuttajana, miten Värtsilän pitäjäyhdistys on toiminut. Tiittasen Rami ja nyt vuosien ajan Jaatisen Matti.

  Ennenkuin muutan Leminrinteelle toivon, että elämän aktiviteettia Värtsilässä voisi ylläpitää paikassa, jossa pitäjäyhdistys muiden järjestöjen kanssa toimii. – Jos olisin paremmassa kunnossa, niin ??????

  Lopuksi: Miksi maksan veroni Tohmajärven kuntaan ja – seurakuntaan? Vaikka asun – terveyssyistå – vain osan aikaa Tohmajårven kunnan alueella. Siksi että Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjän Kaustajärven kylässä on rakentamani eläkeasunto —- ja että se kylä on Universumin Helmi liki rajaa Suomen puolellla. Ja on vielä yksi syy. Olen syntynyt Värtsilän kunnassa ja löytänyt elämälleni tarkoituksen Värtsilän kirkossa ja pappilassa, jossa sitten myöhemmin myös päätin työelämäni jatkaen vuosien ajan yhtenä järjestöaktiivina.

 5. Erittäin hyvä kirjoitus Eero-Matilta!

 6. On hyvä että Värtsilän riveissä on Eero-Main kaltaisia, asioihin perehtyneitä ja asioita selkeästi ilmaisevia voimia. Täytyy vain kaikin keinoin taistella Värtsilän Pitäjän olemassaolosta taantumusta vastaan.

 7. Täyttä asiaa! Toivottavasti päättäjätkin lukevat tämän hyvin perustellun fakta pohjaisen artikkelin.

 8. kuntalaisaloite.fi sivulla aloitteen allekirjoittaneiden 197 hlön lisäksi perinteisillä nimilistoilla on kerätty noin 70 nimeä. Tarkkaa lukua jonka Lea Koukku kertoi, en nyt muista tarkkaan.

 9. Eiköhän kaiveta jonniin moinen luola koulun alle……

 10. Nyt on lukuja esillä erinomaisten perustelujen kera.Ansiokasta perehtyneisyyttä asiaan Eero-Matti,iso kiitos tästä jutusta!
  Esitettyjen lukujen ja perustelujen valossa olisi kunnan päättäjiltä täysin järjetön päätös jättää Värtsilän koulurakennus kylmäksi.

  Olisiko aika pohtia hetki mikä se kunta oikein on ja mikä on tämän asukkaiden ja yhteisöjen muodostaman julkishallinollisen organisaation tehtävä.

  Tohmajärven kunta on laatinut kuntastrategian kunnallislain mukaisesti.Siinä todetaan mm ”Suunnitelmakaudella tullaan kehittämään yhteistyötä kolmannen sektorin suuntaan ja aktivoidaan kuntalaisten sidosryhmien osallisuutta yhteisen hyvinvoinnin kehittämiseen.”
  Tavoitteena on mm tukea yhdistysten kansalaistoimintaa.

  Kuntastrategian toteutumista valvoo kunnanvaltuusto.Eikö Tohmajärven kunnanvaltuusto toimi itse laatimaansa kuntastrategiaa vastaan jos se vie kolmannen sektorin toimijalta Värtsilän Pitäjäyhdistykseltä ,sen toimintaedellytykset
  laittamalla toimitilojen oven säppiin?

 11. Keksipääkä joku viisaampi millätavoin saataisiin Tohmajärvelle uudet kunta vaalit, Se toisi ehkä hetken helpotusta tilanteeseen.

 12. Päätökset tehty ja tehdään sen tiedon mukaan mitä päättäjillä käytettävissä. Huomioitava myös miten asia on esitetty.. tässä tapauksessa olettaisin kulut ja kylmilleen jättämisestä tulevat säästöt edellä.
  Se kolikon toinen puoli jää vähemmälle huomiolle tai jätetään kertomatta tarkoituksella yhtälöstä…

  Esitettyjen tulojen ja menojen yhtälöä katsoo meistä moni nyt uudesta näkökulmasta.

  Toivon päättäjien myös tutustuvan kunnolla kokonaisuuteen voidakseen tehdä oikean päätöksen. Se vastuu ja valtuutus heille on vaaliuurnilla annettu!

 13. Rahaa näyttää löytyvän Tohmajärven keskustassa olevan erittäin vanhan ruman ”keltaisen” rakennuksen korjauksiin 226.000 tuhatta euroa.

 14. Talouskeskeinen ajattelu on verraten kaukana Tohmajärven hallintopiireistä. Kemien kunnallisrötiskön tilannetta ei ole vieläkään perattu kunnolla, vuosikymmenien jahkailuista huolimatta. Vuosia sitten tehty kuntotarkastus kertoi jo olennaisimman, mutta sen toteamukset on sujuvasti ohitettu. Nyt keskustellaan vain Värtsilän koulun kustannuksista. Huomio on hyvin suunnattu toisaalle…

  Vuodet ovat tehneet laudanpätkistä kyhätylle hökötykselle pelkkää kalmaa. Nyt Kunnallistalosta aletaan tehdä verorahoila Niiralan kuuluisan liittymän kaltaista turhaketta, joka ei vie mihinkään – rahaa tulee kuitenkin kulumaan ainakin sama puoli miljoonaa, noin aluksi. Ylläpitokustannuksetkin ovat suuremmat kuin risteyksen. Tulee mieleen laulu Viulunsoittaja katolla -musikaalista. Kuka tarvitsee näin hyvän, helpon ja tuottavan urakan?! Tärkeintä ei ole voitto, vaan liikevoitto, sanoi se entinen grynderi. Tämän systeemin kulku on helppoa ennakoitavaa – kannattaa seurata jatkoa.

  Jos Kunnallistalon alla oleva luola on niin erityinen kuin on annettu ymmärtää, ei sen suojelemiseksi tarvita Egyptin faaraoiden pyramideja. Riittää kun kuopan päälle valetaan betonikansi ja siihen luukku, josta halukkaat pääsevät kurkkimaan. Torin reunaan riittää rakennettavaksi mainostaulu, jossa kerrotaan että Kemien mäki on maailman harvinaisinta tahkojuustoa. Taulun pohjakin on jo valmiina täällä Niiralassa. Rötisköstä voi tehdä haketta, joka lämmittää Kemietä muutaman viikon putkeen.

  Värtsilään tarvitaan muita kuin museotiloja. Täällä on toimivia ihmisiä, joiden aktiivisuutta kannattaisi tukea jo tässä vaiheessa. Kun aktiivisuus loppuu, hoitaminen on monin verroin kalliimpaa ja hankalampaa.

 15. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen ansiokkaasta Värtsilän asukkaiden hyvinvoinnin edistäjänä ja emokunta Tohmajärven asenteet kolmannen sektorin toiminnan kyseenalaisena tukijana sekä kunnan talouspäätökset asioita koskien alkavat muodostaa järeän ja uutisarvoisen asiakokonaisuuden.

  Olisiko siis uutistoimien aika? Olisiko nyt Eero-Matin ja Jaatisen Matin aika kutsua asian tiimoilta Värtsilään vieraikseen jonkin merkittävän tiedotusvälineen edustajat. (Ja ehkä joukon jatkoksi voisi harkita kunnan edustajaakin?)

 16. On kutsuttu, Uutistoimia tehty paikallisesti ja valtakunnallisesti. Eero-Matti Lintunen kirjoitti tästä Värtsissä. Paikallisista vaikuttajista osa ei edes vastannut viestiin…

  https://vartsi.net/2022/11/10/synkat-pilvet-vartsilan-kylatalon-ylla/comment-page-1/#comment-1687944

  Mediaa on kuulutettu ja pyydetty avuksi! Kun kuntalaisaloite julkaistiin 15.11.2022 yhteydessä oltiin yhteydessä valtakunnallisesti mediatiedotteella mm. Yleisradioon ja Helsingin Sanomiin.. tuloksetta. Paikalliset mediat huomioivat kyllä hienosti uutisvinkin : Koti-Karjala ja Karjalainen. Kiitos em. medioille!

  Asian esille saaminen on tärkeää! Itse laitoin kehoituksesta tänään juttuvinkin Ylen MOT ohjelmaan. Tämä asia alkaa ylittää jo valtakunnallisen uutiskynnyksen! Sama meno kiinteistöjen alasajon ja purkamisen osalta voi olla valtakunnallinen toimintatapa. Periksi ei anneta! Mielipidevaikuttamisella on uskomaton voima, varsinkin jos sillä päättäjiin voidaan vaikuttaa.

 17. Maanantaina kantsii lukea Karjalaista…

 18. Tänään kannattaa lukea Koti-Karjalaa. Sivu 3, jossa sivun mittainen kirjoitus oikein valokuvan kera.

 19. Hyvä että maakunnalliset mediat pidetään lämpimänä. Mieleen tuli takavuosien mediavaikuttaja, joka ei enää tee juttuja. Kyllä Karpolla olisi nyt asiaa!

 20. Näyttää siltä kuin purku-, maalaus- ja remonttiporukat sekä koulun säästäjät ja kunnallistalon kohtalo ovat asettumassa ruotuun toisiaan vastaan. Se tietää asenteiden kovenemistä. Samalla nousevat tunteet vaikuttamaan molemmissa ryhmissä. Se tietää järkisyiden vähenemistä lopullisessa ratkaisussa.
  Eero-Matti Lintusen ja Esa Luukkaisen kirjoitukset eivät jää huomioimatta koulusta päättäjien puolella. Kokemuksesta tiedän mitä järkikirjoitukset vaikuttavat. Yleensä ne syventävät vastakkain asettelua. Tärkeimmäksi nousee voitto asiassa, ei se, mikä olisi paras tai helpoin ratkaisu kokonaisuutta ajatellen.

 21. Näinhän se on, Veijo. Tohmajärven johtoryhmän kannalta tietenkin helpoin ratkaisu olisi tälläkin kertaa ollut se, että Värtsilässä olisi otettu annettu sanelu vastaan nöyrin ja kiitollisin mielin, kuntaliitoksen ja sen jälkeisen aikakauden malliin ja muistoksi. Olisi kiitetty viisaista sanoista ja tarjottu Tohmajärven kunnanisille ja muille oletetuille piirakkakahvit koht´sillään kylmenevällä koululla. Ja läksiäisiksi toivotettu hyvää Joulua, vaikka vieraat vievät tuhkatkin pesästä. Ettei yksinkertaiselle enemmistölle jäisi juhla-aikaan paha mieli.

  Nyt on toinen aika. Vaikka Tohmajärvellä suunniteltu toteutuisikin, vaatii se tällä kertaa paljon enemmän julkista perustelua kuin aiemmin. Päättäjien ns. poliittinen vastuu tulee painamaan myös jatkossa, tällä kertaa näkyvillä tavoilla. Nyt eivät riitä lämpimät puheet, vaan tarvitaan kovaa faktaa ja työtä. Lopputuloksen jälkeen ei kummankaan osapuolen tarvitse hävetä laiskuuttaan, vaan omaksua uusi tilanne sellaisenaan.

  Mene tiedä, olisiko prosessista on jäänyt jo nyt hyödyllisiä jälkiä kuntahallintoon. Ehkäpä tulevaisuudessa mietitään nykyistä enemmän päätösten kokonaisvaikutuksia ja painoarvoja eri intressiryhmille jo suunnitteluvaiheessa. Samaten ehkä mietitään investointejakin eri tavoin – saavatko toiset tahot miljoonan helpommalla kuin toiset kymppitonnin?!

 22. Lähetin jokaiselle Tohmajärven valtuutetulle lyhyen tiivistelmän (alla ohessa) aiemmasta kirjoituksestani. Kolme kokoomuslaista valtuutettua kiitti sähköpostista. Tosin lohdun sanaa yhtä lukuunottamatta niistä ei juurikaan tippunut. Sähköpostit olen lähettänyt yksittäisenä kylän asukkaana, en Pitäjäyhdistyksen edustajana.

  Arvoisa Tohmajärven kunnanvaltuutettu

  Kuten jokainen teistä tietää, Tohmajärven kunta on laittamassa kylmilleen vanhaa Värtsilän koulua joka toimii kylätalona. Kiinnilaittoa perustellaan kustannussyillä.

  Lokakuun 2022 loppuun mennessä kyseisen koulukiinteistön kulut ovat olleet 29.595 €. Kuluista on puhuttu mutta tulot jätetään kertomatta. Värtsilän Pitäjäyhdistys maksaa tänä vuonna kylätalosta vuokraa 16.200 €. Tuloja ovat myös asuntojen vuokrat 9.348 €, näin kiinteistön tulot ovat yhteensä 25.548 €. Kunnan maksettavaksi jää tänä vuonna alle 10.000 €.

  Värtsilän Pitäjäyhdistys on merkittävä paikallinen työllistäjä. Palkkalistoilla on tällä hetkellä 14 henkilöä. Työllistämistoimet tuovat kunnalle merkittävät säästöt. Yksi pitkäaikaistyötön maksaa kunnalle valtion sakkoina 383 €/kk. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen työllistäessä työttömän, poistuu kyseinen henkilö sakkolistalta peräti 33 kuukauden ajaksi. Näin YKSI ainoa Värtsilän Pitäjäyhdistyksen luoma työpaikka tuo kunnalle säästöjä n. 10.000 €/hlö. Vuosittain VPY:llä on palkattuna keskimäärin 10 ihmistä. 10 x 10.000 € = 100.000 €. Parhaana vuonna työllistettyjä on ollut 21. Työntekijät saavat normaalia palkkaa eivätkä 9 € päiväkorvausta jollainen maksetaan työkokeiluissa.

  Värtsilän Pitäjäyhdistys tarjoaa myös näitä työharjoittelumahdollisuuksia. Nuorten kesätyöllistäjänä yhdistys on ollut liki kunnan luokkaa. Viime kesänä töitä sai yhdeksän tohmajärveläistä nuorta. Yhdistys auttaa myös vanhuksia lumitöissä, puiden teossa sekä arjen eri askareissa.

  Yhteisillä kokoontumispaikoilla on suuri merkitys kylien hyvinvoinnissa. Värtsilän Kylätalolla on kahvila, kuntosali, eläkeläisten jumppaa, lentopallo- ja aerobicryhmiä, kokouksia sekä tapahtumia. Ikääntyvillä liikuntatilojen lakkauttaminen tulee väistämättä näkymään kasvavina terveyskeskuskäynteinä.

  Kuntalaisaloitteeseen kiinteistön säilyttämisen puolesta kerättiin lyhyessä ajassa 197 nimeä. Värtsilässä asuu n. 400 henkeä.

  Teidän kuntapäättäjien tulisi nyt muistaa, että TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2025 alusta valtiolta kunnille. Toimet elinvoiman edistämiseksi ovat kunnan ydintehtävää. Näin merkittävän työllistäjän ja toimijan kuten Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toimintaedellytykset on turvattava. Kylätalo on tähän elinehto. Tohmajärven kunnan hyvinvointisuunnitelmassa nousee esiin kolme keskeistä teemaa: terveet elintavat, mielen hyvinvointi sekä osallisuus ja yhteisöllisyys.

  Johtavien viranhaltijoiden sekä keskeisten luottamushenkilöiden tahtotilassa ja käytännön toimissa näyttääkin olevan nyt melkoinen ristiriita.

 23. Erinomainen toimi Eero-Matilta! Näin varmistamme, ettei kukaan valtuutetuistamme voi väittää, ettei olisi ollut selvillä asiain tilasta. Tosin onhan niitäkin ahkeria edustajia nähty, jotka availevat valtuuston kutsukirjettä kokouksen alussa. Mutta kaiketi kyse on vähemmistöstä. Tietysti digikuiluunkin voi pudota pari kirjettä…

 24. Mainio tiivistelmä – myös lehdistötiedotteena hyödynnettäväksi.

  Totuus vain on se vaikeimmin omaksuttava tiedon laji.
  Valitettavasti niin moni päättäjä on jo lukinnut kantansa tässä asiassa.

  Rautahan kuitenkin kuumenee koko ajan, joten pitäisi jaksaa takoa.
  Olisiko käytettävissä vielä muita vaikutuskanavia?

 25. Ovatkohan kaikki nyt varmasti havainneet, että Tohmajärven valtuuston vuoden viimeinen kokous alkaa maanantaina 12.12.2022 klo 13 Kemiessä. Kyseessä on SE talousarviokokous, jossa käytännössä lukitaan Värtsilän koulun kohtalo.

  Tohmajärven kunnanhallitus on antanut esityksensä Värtsilän koulun kohtalosta 31.10. kokouksessaan pykälässä 338:

  ”Marraskuun (2022) aikana koulukiinteistön myyntitoimia tehdään aktiivisesti. Koulukiinteistöä markkinoidaan marraskuun ajan printtimediassa, kunnan verkkosivuilla ja facebookissa. Jos myyntitoimet eivät tuota tulosta kiinteistö tullaan ajamaan alas ja jättämään kylmilleen vuoden alusta, lukuun ottamatta kiinteistössä olevia vuokra-asuntoja, joissa on 6kk irtisanomisaika.”

  Edellä oleva hallituksen linjaus on olemassa edelleen ja se vaatii valtuuston vahvistuksen, joka tapahtuu toisin sanoen maanantaina. Muuta valmistelua tai esitystä ei ole olemassa. Kunnanjohtaja on ilmoittanut julkisesti usempaan otteeseen pitävänsä esittelynsä ennallaan ja kannattavansa koulun laittamista kylmilleen.

  Talousarvion kustannuspaikoista ei voi maallikko sanoa mitään varmaa, eikä suurin osa valtuutetuistakaan. Toisin sanoen talousarviosta ei käy ilmi suoraan, missä kohdassa koulun asia tulee käsitellyksi. Varmuudella voi sanoa vain sen, että se kuuluu käyttötalouteen ja todennäköisesti sen tekniseen osaan.

  Valtuutettujen kannattaa kysyä heti talousarviokäsittelyn alussa, missä kohtaa koulun asia käsitellään. Muuten saattaa käydä kuin edellisen kunnanjohtajan aikana kävi: eräs valtuutettu kysyi itselleen erittäin tärkeän asian käsittelyajankohtaa, johon Riikonen hymyillen vastasi: ”Valtuusto päätti sen juuri äsken”.

  Valtuuston katsomooon mahtuu kuulijoita. Kannattaa tulla seuraamaan kohtalon kulkua, jos suinkin ehtii.

 26. Samana päivänä 12.12.2022 klo 10.00 alkavassa kunnanhallituksen kokouksessa käsitellään tätä asiaa.

  Näin on esityslistassa:

  Esittelijä
  kunnanjohtaja

  Päätösehdotus

  Tohmajärven kunnanhallitus toteaa, että se ei aio pysyä Värtsilän koulukiinteistön omistajana tulevaisuudessa vaan keskittyy hyvinvointia tukevien palvelujen järjestämiseen kiinteistön omistamisen sijasta.

 27. Sama tilanne lienee Kunnallistalon kohtaloa käsitellessä. Veroeuroja voi hulahtaa maaliämpäriin vai pitäisikö sanoa vaaliämpäriin ennalta tietämätön määrä. Jäädään katsomaan mitä tuleman pitää.

 28. Kiitos, Tuula! Näyttää olevan myös myyntipykälässä uutta dataa:

  ”Tohmajärven kunnanhallitus tarjoaa värtsiläläiselle yleishyödylliselle yhdistykselle vielä mahdollisuutta ottaa koulu lahjoituksena vastaan. Samalla kunnanhallitus esittää 10.000 euron avustusta lämmitysjärjestelmän uudistamiseksi koulukiinteistön vastaanottavalle yhdistykselle. Jos lahjoitusta ei oteta vastaan 27.12.2022 kello 13.00 mennessä, niin kunnanjohtaja tulee irtisanomaan vuokrasopimuksen kuluvan vuoden aikana päättyen 31.3.2022. Jos koulukiinteistölle ei löydy lahjoituksen vastaanottajaa värtsiläläisestä yleishyödyllisestä yhdistyksestä niin Tohmajärven kunta jatkaa Värtsilän koulun myyntitoimia välittäjän toimesta. Tässä tapauksessa Värtsilän koulukiinteistön asuntotiloissa sijaitsevalle kuntosalille pyritään löytämään vastaavat tilat. Kansalaisopiston liikuntaryhmien kokoontumiselle korvaavat tilat pyritään järjestämään Patsolan kunnostetulta urheilutalolta. Pitäjäyhdistyksen toimintojen osalta selvitetään yksityisten tilojen vuokraamista niin, että kunta jälleenvuokraa tilat Värtsilän Pitäjäyhdistykselle.”

  Tuossa päätösehddotuksessa näyttäisi olevan virhe irtisanomista koskien, mutta muutoinhan teksti on selvä.

  Näiden halllituksen pykälien perusteella onkin valtuutettujen helppo ottaa kantaa asiaan, ja tehdä päätös.
  Eipä kyllä käy kateeksi valtuustoa.
   

 29. Niinpä näkyy olevan.. En voi valalle mennä, mutta minusta tuntuu, että kun kopsasin sen päätösesityksen edelliseen kommenttini, ei tuota kohtaa 7 vielä ollut esityslistalla? Joten olisko tehty vielä viime hetken lisäys..?Voiko näin olle, en tiedä. Lahjus on tarjolla. Jos siihen tarttuu, alkaa bujjettiriihi puimaan asiaa.

 30. Tehkee niinkuin hyvä tulee!

  Mie en ota osaa enkä arpaa tuohon kyseiseen asiaan. Mie oun käynyt koulut muualla joten asia ei minua koske tippaakaan.

  Menihän Värtsilän Uudenkylän koulukin. Ei edes kirjastoa jäänyt jäljelle. Ei mitään.

  Kaikki virastorakennukset on sieltä entisen kunnan alueelta ”hävitetty”. Eihän siellä ole enää kuin kirkko ja hautausmaa jäljellä.

  Niiralan rautatieasemakin hiljenee tämän vuoden lopussa!
  Sitä ne pakotteet teki!

  Viimeinen sammuttaa valot.

 31. Vilkasta on päätösmarkkinoilla! Ken lahjukseen tarttuu, se mammonaan hukkuu, sanoi se entinen yksinkertaisen enemmistön edustajakin taulukauppoja tehdessään.

 32. Kansalaisopiston liikuntaryhmien kokoontumiselle korvaavat tilat pyritään järjestämään Patsolan kunnostetulta urheilutalolta. Mikähän on hintalappu tälle järjestelylle??? Entäs kuntosalin vuokra vieraissa tiloissa?? Paljonkohan kunta oikeasti säästää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *