Pohjois-Karjalan rajavartioston kuukausitiedote huhtikuulta 2022

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan huhtikuussa 2022                                                                                                3.5.2022

Julkaisuvapaa

Rajojen valvonta

Rajatilanne säilyi edelleen rauhallisena ja vakaana, eikä muutoksia rajatilanteessa havaittu. Kiteen Pyhäjärvellä todettiin kolmen kalastajan aiheuttama vähäinen rajanylitys Venäjältä Suomeen ja takaisin 15.4.2022. Tapaus on käsitelty rajavaltuutettujen kesken.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa huhtikuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa, rajavyöhykettä ja maastoliikennettä maastoliikennereiteillä. Samalla suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa sekä yleisen järjestyksen turvaamistehtäviä syrjäseuduilla.   Lisäksi rajavartiosto osallistui kolme kertaa kiireelliselle ensivastetehtävälle rajan läheisellä alueella.

Rajatarkastukset

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin huhtikuussa 16 973 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2021 huhtikuuhun (12 352) verrattuna noin 37 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähentää päivittäisen rajaliikenteen määrää edelleen.

Huhtikuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli huhtikuussa 5 546 (noin 33 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 10 928 (noin 64 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 499 (noin kolme prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2021 huhtikuussa suomalaisten osuus oli noin 13 prosenttia (1 589) ja venäläisten osuus noin 84 prosenttia (10 426).

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden tartuntatautilain mukaisia terveystarkastuksia sekä koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Koronatestaus ja terveysturvallisuustoimet jatkuvat toistaiseksi. Pandemian aiheuttamien muutosten myötä rajavartiosto kehottaa tutustumaan ajantasaisiin rajanylittämistä koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin osoitteessa: www.raja.fi.

Huhtikuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy kahdelta henkilöltä puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu huhtikuussa Schengen-alueen sisä- tai ulkorajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli edelleen suljettuna huhtikuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on ollut väliaikaisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Huhtikuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi valtionrajarikos, yksi lievä valtionrajarikos, yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, yksi ulkomaalaisrikkomus, kaksi ajoneuvorikkomusta sekä yksi ajoneuvoverorikkomus.

Epäilty valtionrajarikos liittyi 15.4.2022 Kiteen Pyhäjärvellä havaittuun kolmen henkilön aiheuttamaan luvattomaan rajanylitykseen, jonka tutkinta on vielä kesken. Muiden rikkomusten seuraamuksina annettiin kaksi sakkoa ja neljä huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppania järjesti huhtikuussa kolme merkittävää sotaharjoitusta. Lisäksi rajajääkärikomppania järjesti onnistuneen vapaaehtoisen harjoituksen Hiienvaarassa 8. – 10.4.2022. Harjoitukseen osallistui 32 reserviläistä. Rajajääkärikomppanian varusmiehet osallistuivat kuukauden vaihteessa 30.4. ja 1.5. veteraanikeräykseen Joensuun alueella keräten varoja usealle veteraaniliitolle ja soteleskien tukemiseen.

Muut asiat

Rajavartiosto tuki Itä-Suomen poliisilaitosta osoittaen henkilöstöresursseja turvapaikkahakemusten sekä tilapäisen suojelun hakemusten vastaanottamiseen liittyviin tehtäviin.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

————————————————————————————————————-

Tiedote löytyy myös internetistä: www.raja.fi/ajankohtaista

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

———————————

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *