15 comments for “Sana on vapaa. Viikko 7/22

 1. Koska kellään ei ole mitään mitään sanottavaa, niin heitän ilmaan ikivanhan kysymyksenlumen painosta.
  Lähinnä kiinnostaa katoilla oleva lumi. Muuttuuko sen paino lämpötilan mukaan, eli onko se suvikelillä raskaanpaa kuin pakkasella.

 2. Suvikelillä se on raskaampaa mitä pitempi suvijakso on. Se pakkaslumi kerää ilman kosteutta joten painohan siitä nousee.
  Viime vuorokauden aikaan sademittariin tuli 9 mm vettä. Pakkaslumena se olisi ollut 15 cm lunta ja jopa enemmänkin.

 3. Alpon kysymykseen on aivan logiistinen vastaus, tottakai suojasäällä lumi on jopa viisi kertaa painavampaa kuin kevyt ns pakkaslumi. olen sen todennut jo monta kertaa tänä talvena, kun satoi täällä Viljakkalassa n30cm pakkaslunta niin sanon että oli ilo tehdä lumitöitä pihasslla, mutta kun satoi n10cn märkää suojakelin lunta niin ei ollut yhtään kivaa enää, ajallisesti aikaa meni yli puolet siitä mikä meni kevyen pakkaslumen kolaamiseen niin paljon se on painavampaa. Onhan se taas nähty kattojen romahtamisella ympäri suomenmaan, joten kannatan sitä että kaikki katot missä on nyt yli 50cm lunta katoilla kannattaa lunta poistaa edes vähän ettei tule vahinkoja. Entisenä huoltomiehenä joutui joka talvi niihin hommiin. jos itse ei pysty niin voi tilata apuja siihenkin yhteishenki se maaseudullakin on varmaan vielä voimissaan kai.

 4. Tuo lumenpaino on suhteellista ja erittäin vaikea mitata. Tällä hetkellä jokainen voi nähdä ja kuulla kuinka kohinalla kattojen paino kevenee joko ränniä pitkin tai sitten räystään reunalta. Se on hyvä asia. Kysymyksen voi myös esittää niin, että kumpi vesi on painavampaa, kuiva vai märkä vesi:-) Palaillaan:-)

 5. Mutta sanopas mistä se kuiva lumi ottaa lisäpainoiksi vettä niin paljon?
  Kun sademäärää mitataan esimerkiksi sääasemalla niin pönttöön satanut lumi sulatetaan ja veden määrä mitataan. Tosin en ole mitannut kuinka paljon kyseinen lumi painaa ennen sulattamista, mutta olettaisin että osimoilleen saman verran. Aatteleppa ite.

 6. Miulla oli jäänyt maitotonkaan puolilleen vettä syksyllä ja nyt se juukel oli ihan tyhjä, niin onko mahollista että se tuo kuiva lumen peijooni ois janoosa hörpänny sen peilarin tyhjäksi:-)?

 7. Vesi alkaa jäätyä kun on 0°C astetta. Jos on enemmän plus asteita niin lumi ja jää alkaa sulaa.
  Talven jälkeen tulee kevät, sitten kesä ja syksy.
  Sääolosuhteet vaihtuu, samoin lämpötilat vuodenaikojen mukaan.
  Ensiviikolla alkaa porrastetut hiihtolomat koululaisille.
  27.2 on laskiaissunnuntai, 1.3 laskiaistiistai. Eikun hernerokat porisemaan. Pannukakkua jälkiruuaksi.

 8. Lunta on liikaa tänä talvena!
  Lisää tulossa lunta, räntää, vesisadetta.

 9. Poikamies on aito humoristi. Minulla pötköttää 300 euron konjakkipullo laatikossa, kirjayllyssä, kirjojen takana. En ole avannut. Se on jo vuosikertaa. Otan sitten moukun jos sydän alkaa sassaroimaan. Ihan vain ensiavuksi. Koko lekkerin.

 10. Se on totta mitä turiset, kannattaahan se vaikka seuran vuoks pari päivee ottoo. Syvän on suunniteltu silleen, jotta kyllä se immeisen ijän kestää:-)
  Oikein hyvää viikonloppua!!!!:-)

 11. Tuolla ensimmäisessä kommentissa heitin kysymyksen: Muuttuuko lumen paino lämpötilan mukaan, eli onko se suvikelillä raskaampaa kuin pakkasella.

  Hemppa ja Jouko olivat varmoja että kyllä suvella lumi on raskaampaa. Poikamies oli ilmeisesti samoilla linjoilla, eli kyllä.

  Oma näkemykseni on että ei ole. Mutta jos / kun sataa rojauttaa vettä niin paino nousee, mutta sehän onkin jo eri asia. Siksi katon lumet kannattaa poistaa kuivana.
  Hyviä ohjeita lumen painon mittaamiseksi löytyy

  Kopioin tähän osan lumen painoa ja sen mittaamista kotikonstein olevasta artikkelista:

  Suojasää ei lisää automaattisesti katon lumikuormaa. Katon lumipatja ei juuri ime ilmasta kosteutta eli lisäpainoa. Lumen tiheys tosin lisääntyy, joten kevätkinos painaa selvästi enemmän kuin yhtä paksu pakkaslumipeite.
  Sen sijaan runsaat vesi- ja räntäsateet voivat lisätä kuormaa merkittävästi, sillä lumi sitoo vettä ja estää veden valumisen katolta. Jos rännit ovat lisäksi tukossa, vesi ei pääse pois, ja kattokuorma kasvaa huomaamatta.

  https://www.meillakotona.fi/artikkelit/mittaa-katon-lumikuorma

 12. Mitenkähän tuo on. Joutuukohan siitä vankilaan jos nauriinvarsia kuivattelee saunan lauteilla ja myy niitä näpppylänaamaisille pojille pilkottuina pienessä muovipussissa pilvenä. Palaute on ainakin ollut kiittävää. Yksi ajoi nauriinlehtipöllyssä 500 000 ajetun käytetyn Tojotan lunastuskuntoon. Pussin hintana oli 150€.

 13. Tärkeämpää kuin KATTILA on se. mitä kattilaan pannaan, esimerkiksi Wärtsilan MUSTA!!!!!!!

 14. Lemin perunoista saa valita käyttötarkoituksen mukaan. Mukavia miehiä lemiläiset ovatten. Yksi säästää meille vaimon kanssa kaikki sydämen muotoiset. perunat. Hän on Muukka. Tunnetko Erkki. Tai mistäpä niitä kaikkia muistaa. Kirjoitti Jouko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *