Värtsilän maatalousnäyttely 1930

Hyvää alkanutta vuotta sukulaisille, tutuille ja kaikille kelle kelepovaa!

Koronasta riippumatta elämä jatkuu melkein entiseen malliin.
Tuli järjesteltyä hiukan laatikoitakin ja eikös vaan tulla tupsahtanut vastaan muiden muistojen mukana vanhan Värtsilän maatalousnäyttelyn käsiohjelma vuodelta 1930, syyskuun 6 ja 7 päiviltä.

Muistelen, että tästä aiheesta on kirjoitettu juttuja jo aikaisemminkin, joskus vuosia sitten, mutta haitanneeko tuo.

Käsiohjelman kansikuvapiirroksessa mies kyntää auralla kahden hevosen voimin, taustalla kolmesta tehtaan piipusta nousee savuja. Kuka lieneekään taiteillut, mutta piirros on hieno. Käsiohjelman hinta on ollut 2:-.

Mainostaminen tuohon aikaan oli kokonaan toisenlaista, niin kuin arvata sopiikin. Esimerkiksi heti käsiohjelman toisella sivulla mainostetaan SOK:n tulitikkuja: ”Käyttäkää jokainen mies ja nainen.” Että silleen.

Ilmoittajia on ollut yli kolmekymmentä, teksti pyrkii välillä naurattamaan. Mainostettavien tavaroiden helppoutta kehutaan useammankin tuotteen kohdalla.
On vaattureita, partureita, kampaamoita, suutareita, huonekaluliikkeitä, maalareita ja vaateliikkeitä.

Värtsilän Apteekki, om. Ville Helve, mainostaa lapamatolääkettä!
Vuota- ja nahkakomppania myy kenkiä, nahkaa ja nahkateoksia; myös ostaa eläinten raakoja nahkoja.

Värtsilän Puu o/y myy edullisimmin lautaa ja lankkua sekä paljon muuta alaan kuuluvaa.

Räsäsen kello- ja kultatavarain kaupasta saa halvimmalla kelloja, sormuksia, medaljonkeja ym. Paras kihlojen ostopaikka!

Tässäpä pieni osa mainoksista. Alpo lupasi katsella vanhoja lehtiä, jos vaikka löytyisi joku hauska mainos talvipäivän kevennykseksi.

Vuosia sitten haaveiltiin Värtsiläisten seuran johtokunnassa että mitäpä jos tästä käsiohjelmasta painatettaisiin uusi painos ja myytäisiin pientä korvausta vastaan. Haaveeksi jäi, ainakin silloin.

Jos Värtsilä olisi jäänyt meille rauhanteossa, niin varmasti asuttaisiin suurkaupungissa (tämä on nyt sitä utopiaa).

Näin arvelee Hilkka Partanen (os. Vänttinen)

Maatalousnäyttelyn pahvinen rintamerkki.
Kuva lisätty 8.9.2023
Merkki Alpo R



Poimintoja lehtiartikkeleista

Lehtiä lueskellut Alpo Rummukainen


Silloinkin ( 1930-luvulla) elettiin epävarmaa aikaa, kuten nytkin. Lähes joka lehdestä voi lukea, että lapsihalvaukseen sairastui ihmisiä siellä täällä. Viikon päästä Värtsilän maatalousnäyttelyistä peruttiin maatalousnäyttely eräässsä toisessa paikassa lapsihalvausten vuoksi

Sanomalehti Karjalainen

Ylläolleeseen artikkelin loppuun kuului vielä ilmakuva Värtsilän keskustasta, mutta epäselvänä jätetty pois ja korvattu Wikipedian kuvalla

Värtsilän maatalousnäyttelyn näyttelyn portti.
(Kuva saattaa olla myös vuoden 1938 maatalousnäyttelystä)

Kuvan omistaa Hilja Juvonen
Juhlayleisöä kuuntelemassa maaherran puhetta.
Kuva: Suomen kuvalehti
Kuva on myös toisaalla Värtsissä
Kuva: Suomen kuvalehti

Väliin mainoskatko

Huomiota herättää kun mainoksissa ei ole alennusprosentteja, eikä pitkää rimpsua 99.99 ysiysi hintoja

Voi kun isä olisi ostanut tuon traktorin ja minulla olisi pojanpoika, niin hänellä olisi traktori vieläkin

Lainataan kuvaa Lapuan maatalousnäyttelystä, koska Värtsilässä 50-luvulla ajeli tällainen piikkipyöräinen Fordson

Ylläoleva kultakellomainoksen teksti tässä:

Oikeata kultakelloa

jokainen toivoo itselleen, mutta sellainen maksaa 2000 markkaa tai enemmänkin.

Meiltä saatte ILMAISEKSI tunnetun GOLDING kellon, jota ulkonäöltään ei voi eroittaa oikeasta 2000 markan kultakellosta. Kello on varustettu hienolla ponnahduskuorella sekä kaksinkertaisilla takakuorilla. Koneisto on parasta 1 vuodeksi taattua sveitsiläistä tuotetta.

Ainoa ehto saadaksenne tämän kellon ilmaiseksi on, että samalla tilaatte tähän kuuluvat hienot dublee – ketjut, jotka annamme 85:- markalla. Tämän ehdon asetamme vain tehdäksemme nämä erikoismerkkiset kellonvitjat tunnetuksi. Jos ette ole kelloon tai ketjuihin tyytyväisiä, voitte palauttaa n jo tänääne ja me maksamme rahanne takaisin. Lähettäkää allaoleva kuponki jo tänään.

Yllä REHUHYÖYRYSTIN, jota voi tekstin mukaan käyttää vaikkapa pyykin pesuun tai säilykkeiden valmistukseen. Tätä on mainostettu lehdissä ympäri Suomen

Pikavierailu Wärtsilän tehtaan puutarhalla

Värtsilän maatalousnäyttely on näyttää kiinnostaneen koko Suomea. Juttuja löytyy lähes koko Suomen lehdistä. Karjalaisen toimittaja piipahti tehtaan puutarhalla. Hänen juttu alla:

Tässä pieni otos näyttelyn eri kilpailuissa palkittuja.. tarkkoja tietoja

8 comments for “Värtsilän maatalousnäyttely 1930

  1. Kiitos Hilkka hieno nostalginen tarina.Noihin vanhan Wärtsilän tarinoihin ei kyllästy.
    Ne laittaa mielikuvituksen liikkeelle!

    Alpon kelpo täydennykset Hilkan tarinaan
    olisivat voineet olla ihan oma juttunsa.
    Tuhtia tarinaa!

  2. Sinne Värtsilän hautausmaalle on haudattu minunkin lähisukulaisia esimerkiksi rakas mummoni.
    Tietääkseni minunkin vanhemmat ovat asuneet Värtsilässä ennen sotia.

  3. Hilkalla on Vanhan Värtsilän historiasta ehtymätön tietolaari kuva-albumeineen ja leikekirjoineen. Tämä näyttelyn ohjelmavihkonen käsittää koko näyttelyn pienoiskoossa. Jospa siitä vihkosesta saadaan vielä kopioita. Ei hylätä vielä ajatusta. Tällaisia pieniä painotuotteita, kuten ohjelmia, hinnastoja, niitäkin virallisia ilmoituksia, jotka on pitänyt lukea kirkoissa, on digitoitu Kansalliskirjastoon. Tämäkin Hilkalla oleva vihko saattaa olla ainoa laatuaan.

    Kuten Jore sanoo, näistä tarpeista olisi saanut toisen tai kolmannenkin koosteen, ja saisi vieläkin, aineistoa on todella paljon. Värtsissä on käsitelty tätä maatalousnäyttelyä noin 10 vuotta sitten ainakin nimellä ”Maatalouden katselmus” Siinä on pikkutarkkaa tietoa näyttelyn eräistä kilpailuista. Kilpailujen tuloksia on lehdistössä sivukaupalla.

    https://vartsi.net/2011/09/06/maatalouden-katselmus/

  4. Isäni Kusti Heiskanen oli Värtsilän kunnan tilanhoitajana vuoteen 1954 asti. Hän muisteli usein harjoittelua Matti Kososen tilalla maamieskouluaikana 30 -luvulla. Ehkä on käynyt tuolla maamtalousnäyttelyssä. Olen itse syntynyt Värtsilässä. Muutimme pois v.1954, kun olin 4 -vuotias. Muistikuvia on, mutta perin hataria. Kiinnostava verkkolehti, johon olen nyt eläkkeellä alkanut tutustua.

  5. Hei Aino Laakso. Kiva kun osuit näille sivuille. Lisäsin osan sanomalehti Karjalaista. Siinä on maatalousnäyttelyn palkituista eläimistä ja muista kilpailuista. Matti Kosonen mainitaan lukuisissa kilpailuissa keulapaikoilla. Todennäköisesti isäsi on ollut mukana tuolla katselmuksessa, onhan se ollut maatalouden vuoden tärkein tapahtuma.

  6. Onpa paljon mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa, suuret kiitokset! Minulla on paljon valokuvia Värtsilän ajalta, mutta tietenkin ilman vuosilukuja ja tekstejä. Isä ei noista ajoista paljon kertonut. Sota-aika ja uusi raja jättivät jälkensä.

  7. Hyvä Aino Laakso. Voisitko lähettää jonkun kuvan tänne toimitukseen julkaistavaksi toistenkin katseltavaksi. Ehkä joku voisi tietää vuosilukuja.

    osoite on verkkovartsi@gmail.com

    Terveisin Alpo

  8. Lisätty kuva Maatalousnäyttelyn rintamerkistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *