23 comments for “Sana on vapaa 2/22

 1. Leo Härkönen kommentoi noin viikko sitten Tuulan artrikkelia ”Omalla kylällä ennen vanhaan” (13.8.2017) tähän tapaan:

  ”Värtsin paras anti näyttääkin olevan vähintään 5 vuoden takaa kaivetut jutut. Valitettavasti”.

  Tuohon kommenttiin on helppo yhtyä, lisään vielä, että onpa hyvä kun on mistä kaivaa hyviä juttua.
  Eikä tuossa ole sinänsä mitää ihmettemistä. Kun EJ avasi Värtsin kannet vastaanottamaan tarinoita ja muita hengentuotteita, niin niitähän tuli. Monella ”pöytälaatikkokirjoittajalla” lienee ollut valmista aineistoa ja lisää syntyi.

  Voihan olla, että niitä parhaita juttuja riitti ensimmäisiksi vuosiksi, kunnes ne loppuivat. Ja voihan olla että näistä ”keräilyeristäkin” löytyy ihan kelpo tarinoita.

 2. Mie juttelin tutun lakimiehen kanssa. Kolmaskin mies pyrki tarinoimaan. Juristi tokaisi ukolle:

  – Anteeksi, mutta meillä on juttu kesken.

 3. Ei Värtsissä ole mitään syytä nostaa käsiä pystyyn. Alkuaikoina hämmästyin luovuuden hyökyaallosta, joka verkkolehteen tulvi. Olen satavarma, ettei se oo mihinkään kadonnut. Sille pitää vain antaa tilaa. Porukka ei saisi klikkiytyä eikä plokkiutua. Erilaiset mielipiteet ja mieltymykset on hyvä hyväksyä, olla ainakin suhteellisen kohtelias, jos ei voi arvostaa.

  Kiinnittäisin huomiota myös siihen, ettei Värtsin suhteen ole olemassa ”hyviä” tai ”huonoja” juttuja. Kaikki ovat samanarvoisia. Värtsi ei ole kilpa-areena.

 4. Niinhän niitä tulvi. Nyt on aallokot asettuneet. Viime vuosina on tuntunut siltä, ettei Värtsilässä asu ketään, koska juuri mitään paikallisia tietoja ei heru. Syistä on kyllä jotain arvailuja, mutta taidan jättää arvuuttelun oman otsikkonsa alle.

  Laitapa Hemppa Värtsilän lumitilanne, Kiitos

 5. Kävin päivällä äänestämässä aluevaaleissa. Hortoilin hetken
  nyt kylmillään olevan koulun kulmilla, siinä oli aina ennen ollut äänestyspiste.
  Nyt ei näyttänyt olevan. Meinasin jo kääntyä kotiin, mutta sitten päätin kuitenkin kiertää
  koko laajan koulukompleksin. Löytyihän se äänestyspaikan ovi. Sitä kuitenkin hämmästelen, ettei
  tulosuunnastani ollut selkeää opastusta, vähällä oli, etten kääntynyt takaisin ja yksi
  ääni olisi jäänyt saamatta. Ruuhkaa ei ollut, mutta tasaisena virtana näytti naamarinaamoja olevan
  liikkeellä.

 6. On ollut mielenkiintoista kuunnella uutisia ja lueskella joululahjaksi ostaamaani kirjaa ”Kohti itää”.
  Uutisissa rajanaapurit Venäjä ja Ukraina turvaavat rauhaa lisäämällä sotajoukkoja rajan molemmin puolin. Tästä jo meikäläinenkin ymmärtää, että luottamus rajanaapereiden kesken ei ole kovin kaksinen..

  Kirjassani s 165 on kuvassa noin parinkymmentä sotilasta. Kuvateksti: Vapaaehtoisesti antautuneissa puna-armeijaqn sotilaissa oli runsaasti ukrainalaisia. Erityisesti Länsi-Ukrainan alueella kasvaneiden sotilaiden taistelutahto neuvostovallan puolesta oli heikko. Monet heistä olivat toisinajattelijoita tai itsenäisyysmielisiä. Siten monet heistä päätyivät myöhemmin Suomen tiedustelun.palvelukseen. Kuvassa ukrainalaisia sotilaita Uksjärvellä kevättalvella 1942.

 7. Synkkä tulevaisuus näyttää olevan värtsillä. Sananvapautta ei ole. Mitä iloa on tuollaisesta kuohitusta lehdestä.

 8. Mitä tarkoitat Lassi, että sanan vapautta ei ole ? Kuka tai mikä kieltää tai rajoittaa?
  Minusta ongelma on enemmän siinä, että juuri kukaan ei sano mitään eikä ole mistään asiasta mitään mieltä

 9. Niin just. Kirjotappa nyt Lassi tähän jatkoksi se, mitä haluat sanoa. Spekuloidaan sitten. Siitä olen samaa mieltä kanssasi, että synkältä näyttää tulevaisuus, sekä Värtsin että Värtsilän.

 10. Synkältä näytti välillä sekin välivaihe kun jotkut käyttävät sanan vapautta törkeästi hyväkseen ja näin ”ajoivat pois” osan Värtsin lukijoista

 11. Selasin Verkkovärtsin arkistoista esille kirjoittamani jutut Purolan valkosipuleista. Ne olivat vuodelta 2013 ja jäin miettimään sitä kun tietämys kasvista on edelleen lisääntynyt niin josko keväämmällä kirjoittaisin valkosipulien lajikkeista, mistä tulleet ja kuinka muuttuneet vuosistojen varrella. Mutta ensin on lelettävä tämä talvi ja odotettava löytyykö inspiraatiota kirjoittamiseen.

 12. Jos kaipaatte ajanvietettä,niin rohkenen suositella taas
  Pälkjärven kotisivuja. Linkki Värtsin kommettisivulla.

  Sieltä löytyy Ilmakan kyläkahvit ja sellainen tarina kuin
  Sukupolvien ketjussa. Siinä kolme Ilmakassa syntynyttä henkilöä
  muistelee synnyinseutuaan.

  Kahvit juodan keittiössämme, mutta yksi haastattelu on tehty etänä.
  Video kestää puolisen tuntia.

  Haastattelijana on veljeni ja vanhojen kuvien kokoamisessa on avustanut
  Värtsistäkin tuttu Lissu Kaivolehto.

 13. Värtsi Värtsilän verkkolehdessä pitäisi olla enemmän asiakirjoituksia, uutisia, juttuja, tarinoita jne.. jotka liittyvät Värtsilään. Värtsilä oli ennen suuri kunta, lähes kauppala.
  Ajat ovat muuttuneet. Ihmiset ovat muuttaneet sankoin joukoin pois työn, opintojen ja leveämmän leivän perässä muualle Suomeen, jopa ulkomaille. Tynkä-Värtsilässä ei ole enää paljon porukkaa. Kirjoittajia on siirtynyt ”tuonilmasiin”, eivät varmasti kirjoittele enää!
  Jos, sana on vapaa, niin, silloin sen pitäisi olla vapaa, mutta kun Värtsillä ei ole päätoimittajaa, niin silloinhan sinne saa huudella puskista vaikka mitä. Mikä mielestäni ei ole suotavaa. Joku ”roti” pitäisi olla kirjoituksissa.
  Värtsi on Värtsilän verkkolehti.

 14. Sana on vapaa 2/22

  Majatalo Rajan kiinteistö myynnissä Värtsilässä.
  Korkein tarjous vastasi keskiviikkona kauppasumma, josta yhtiö sopi kesällä Tohmajärven kunnan kanssa.

  Jospa kiinteistö, entinen vanhainkoti, menisi kaupaksi ja siihen tulisi jonkunlaista toimintaa. Mikä olisi suotavaa, ettei autioituminen jatkuisi.

  Kohtahan siellä ei muuta olekaan kuin Apulanta-tehdas.

  Värtsilän kirkkokin on vähällä käytöllä, rapistuu sekin pikkuhiljaa..

 15. Korjaus kommenttiin klo 14:41,
  piti olla ”kauppasummaa”.

 16. Näkyi olevan huutokaupat sivulla Majatalosta. Korkein tarjous nyt vain kolmas osa siitä mitä Torilla pyydetään.

  Huutokaupassa on myyjällä oikeus hylätä tarjous jos tuntuu liian pieneltä.

  Elja taas auki mutta vain neljänä päivänä viikossa. Omat eväät tarpeen jos sinnepäin tulee.

 17. mökkiläinen susirajalta sanoo:14.1.2022 14:17

  Vastausta pukkaa täältä: kyllä Värtsi lehdellä on päätoimittaja, ja toimittajiakin. Vastaava päätoimittajaa ei ole nimetty tällähetkellä, ollaan ns. aputoimittajia. Päätoimittaja on Matti Jaatinen, Pitäjäyhdistyksen puheenjohtaja joka kantaa loppupelissä kaiken vastuun. Värtsilän Pitäjäyhdistys ry on Värtsi lehden kustantaja. Eli juridisesti tämä asia on kunnossa.

  Toimittajista: niitäkin on Rummukaisen Alpo ja minä, allekirjoittanut. Päävastuu näyttää palanneen juttujen toimittamisesta Saulin Lindforsin jälkeen takaisin Alpolle. Olen vahvasti taustavaikuttajana ja seuraan tilannetta. Teen myös juttujen julkaisutyötä edelleen Värtsiin.

  Värtsin historiassa on nousuja ja laskuja ollut aiemminkin. Verkkolehti Värtsiä on oltu aiemminkin monia, monia kertoja lakkauttamassa, jos on ollut hiljaisia ajanjaksoja. Niistä on kuitenkin aina noustu ja Värtsin asema on vahva nyt ja tulevaisuudessa. Ne jotka haikailevat ns. entisten aikojen juttupaljoutta, on aika herätä tosiaan tähän päivään. Ne päivät oli ja meni. Silti Värtsillä on paikkansa kylän tiedotuskanavana. Juttujakin tehdään, niitä paikallisia mikäli kerrottavaa on. Huumorilla, leukailuilla ja vitseilläkin on Värtsissä tilaa.

  Tekisi mieleni heittää tähän lopuksi ja heitänkin: Värtsilän Kisa ry:tä oltiin menneinä vuosina liittämässä mm. Värtsilän Riistamiehet ry:n syliin. Siitä se Kisakin virkosi ja toiminta on monien monien hiljaiselo vuosien jälkeen virkistynyt.

  Ei olla naulaamassa Värtsiä, jos se minusta on kiinni. Lukekaa ja kommentoikaa vanhojakin juttuja. Luulempa että moni lukijoista ei niitä ole ruuhka vuosina edes nähnyt. Siellä on monenlaista aarretta. Historia on historiaa ja siitä on tietoja tarjolla mitä julkaista. Nykyisin on hiljaisempaa kylällä, mutta elämää täällä kuitenkin on ja tapahtumista kerrotaan kun on kerrottavaa. Näillä mennään!

 18. Eiralta erinomainen kommentti! Siihen liitän vaatimattoman ehdotukseni: joku kutsuu johkinlaisen porukan ideoimaan Värtsin virkistymistä. Mallina Wärtsilän synty: järvimalmia tehtaalle ja rautaa maailmalle.

 19. Hyvä Eira.

  Susirajan mökkiläinen unohti Matti Jaatisen.

  Saulikin muuttanut Venäjälle.

 20. Näin naamakirja-aikaan pitäisi ottaa kuva tästä lounaasta mitä syön, mutta sitähän ei kukaan uskoisi. Tein nimittäin lipeäkalasta keiton ja voi kehvazu miten on hyvvee. Uunissa kypsytin ensin.

 21. Huumoria peliin ja luovuutta. Sillä nousee värtsi kuin pitkälän Jussin hevonen ”Möhkyrä” suosta kun Parviaisen Arkko veteli sitä narukiepillä lautasille.

 22. Värtsilässä on kovin paljon kuppikuntia ja pomottajia, niin että mitään ei ole tehtävissä.

 23. Eilen oli rankka lumityöpäivä, eikä ollut tarvetta lähteä hiihtämäään tai tyhjänkävelyyn ja tämä päivä on mennyt toipumiseen. Lassi vaikuttaa mukavan leukavalta tyypiltä. Parisataa ihmistä onkin käynyt tänään kurkkaamassa tätä palstaa varmaan katsomassa olisiko Lassilla tai jollain muulla jotain sopivaa lepopäivän ratoksi.

  Luin vanhoja lehtiä ja yx Lännenlokarin aikuinen jätkä kertoi Ameriikan savotoista kuinka siellä kaadettiini kamalan isoja puita. Tarvittiin kaksi raavasta miestä ja poikanen että edes näki latvaan asti. Kerran kun sellainen puu kaatui niin yksi kiinalainen jäi sellaisen puun varjon alle ja meni ihan liiskaksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *