Pohjois-Karjalan rajavartiosto tiedottaa

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan marraskuussa 2021

19.3.2020 alkaneen rajanylitysliikenteen rajoittamisen jälkeen laskeneet rajaliikennemäärät ovat kääntyneet hienoiseen nousuun. Liikennemäärän nousua selittävät matkustusrajoituksissa tehdyt muutokset.

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu luvattomia rajanylityksiä marraskuun aikana.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin ja metsähallituksen erävalvojien kanssa marraskuussa. Partioiden aikana valvottiin muun muassa metsästystä, valtakunnan rajaa ja rajavyöhykettä, vesiliikennettä vesistöillä ja maastoliikennettä maastoliikennereiteillä sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.  

Rajatarkastukset

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Marko Turusen 16.2.2021 tekemällä päätöksellä Niiralan rajanylityspaikan henkilöliikenteen aukioloaikaa rajoitettiin Valtioneuvoston 11.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti 19.2.2021 klo 00.00 alkaen. Marraskuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin marraskuussa 17 220 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2020 marraskuuhun (10 199) verrattuna noin 69 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähentää päivittäisen rajaliikenteen määrää edelleen, vaikka määrät ovatkin nousussa.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli marraskuussa 3 349 (noin 19,5 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 13 420 (noin 78 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 451 (noin 2,5 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 marraskuussa suomalaisten osuus oli noin 8 prosenttia (831) ja venäläisten osuus noin 89 prosenttia (9 051).

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla tehtävien testien ja terveysturvallisuuden edistämisessä.  Koronatestaus jatkuu toistaiseksi.

Joensuun lentoasemalla ei suoritettu marraskuussa Schengen-alueen rajan ylittävien henkilöiden rajatarkastuksia.

Lieksan Inarin tilapäinen rajanylityspaikka oli suljettuna marraskuussa. Venäjän federaation puunvientiä koskevien rajoitusten johdosta liikenne Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta on tilapäisesti pysäytettynä rajavaltuutettujen päätöksellä 1.11.2021 alkaen. 

Rikostorjunta

Marraskuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi lievä valtionrajarikos yksi rattijuopumus, yksi kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, yksi liikennerikkomus ja kolme ajoneuvorikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin kaksi sakkoa ja neljä huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Saapumiserän 2/21 tärkeimmät taisteluharjoitukset ajoittuivat marraskuulle ja joulukuun alkuun. Tällöin varusmiehet osallistuivat kaikkiaan viiteen eri sotaharjoitukseen. Tiedustelu 1 -harjoitus järjestettiin Hiienvaarassa 8. – 13.11.2021. Rajajääkärikomppania osallistui Puolustusvoimien johtamaan KEIHÄS21 -harjoitukseen Vekaranjärven alueella 25.11. – 3.12.2021. Harjoitus oli samalla 2/21 saapumiserän Tiedustelu 2 -harjoitus, eli loppusota.

Muut asiat

Marraskuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki noin kymmenen henkilön työpanoksella Länsi-Suomen merivartioston alueella terveysviranomaisten toimintaa virka-apua antamalla.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

—————————————————————————————————————————

Tiedote on luettavissa myös internetissä osoitteessa www.raja.fi .

.

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *