Niiralan hovilla

Värtsiläpäivillä 2021

Kauniin aurinkoisen päivän terveiset täältä Joensuusta. Niin se vaan tämäkin kesä on reilusti puolivälissä ja lämmintä on riittänyt. Värtsilä-päivätkin ovat onnellisesti takana päin. Sää suosi meitä mukana olijoita. Tällä kertaa oli väkeä vähemmän, kauppiaitakin.

Sitä se korona sai aikaiseksi, uskon niin. Värtsiläisten seura kokousti ihan paikan päällä ja tyttöjen tarjoamat kahvit herkullisten leivonnaisten kera todella maistuivat. Menestystä vaan jatkolle. Sanonpa vaan vielä, että kyllä se kunnan toimitalon pihapiiri on viihtyisä ja kaunis Arppen patsaineen ja  ikivanhoine puineen ja pensaineen.

Eikös vaan vanhan ajan seljapensas ollut täydessä sadossaan. Samaan syssyyn Värtsiläisten seuran puheenjohtaja Aulis Kososelle vielä kerran kiitos ansiokkaista Niiralan hovin muisteloista. Itsekin olen kirjoitellut aikoinaan samasta aiheesta ja omista kokemuksistani Värtsiin jatkosodan ajalta. Yksi pojistani yritti kaivaa arkistoa vaan eipä löytänyt ja kopion olin itsekin hävittänyt. Itselläni on seinälläni (kiitos ystäväni Seppo) valokuva kehystettynä ja suurennettuna alkuperäisestä Niiralan hovista. Olihan se minun ensimmäinen työpaikkani, kansanhuolto, jatkosodan alussa. Olin yksin pienessä huoneessa, josta oli läpikulku muihin tiloihin. Vieressä oli suuri keittiö ja ruokailutilat. Ohitseni kulki paljon porukkaa, korvikkeelle, syömään ja juomaan. En muista enää, mikä esikunta oli siellä majoitettuna. Korvikkeen kanssa oli usein hunajaa ja voileipäkeksejä. Mielestäni parasta herkkua.

Valtion viljatuotteiden ostokortti vasemmalla syyskuulle ja oikealla elokuulle 1949
Kuva: Alpo Rummukainen

Työtoverinani oli mm. Ines Sahlsten, silloin Immonen. Oltiin kansakoulukavereita. Toimenkuvaani kuului mm. elintarvikekorttien käsittely ja -laskenta. Kansanhuollon johtajana toimi silloin Sirkka Siitonen, kansakoulumme johtajaopettajan tytär. Kun lähdettiin jakamaan elintarvikekortteja kylälle, otti Siitonen minut mukaansa. Hevoskyydillä mentiin aika haipakkaa. Kakun kylällä tehtiin korttijakelu Toivo Saukkosen kotona (Topi toimi aikanaan pankinjohtajana Kaurilassa). Joskus, paljon myöhemmin rauhan aikana olin Uuden-Värtsilän Osulan tiskin takana, kun muuan rouvasasiakas sanoi että, miepäs muistan sinut kun olit Kuhilasvaarassa kortteja jakamassa. Yllätys, eikö totta.

Sitten tulikin eteen työpaikan vaihto, kun pääsin töihin Notkon osuusliikkeelle. Työmatkakin väheni lähes olemattomiin. Tuli nuoren tytön elämään kokonaan uudenlaiset kuviot, josta ei jännitystäkään puuttunut.

Hilkka P

Lehtileike, jossa on määräys ostokorttien jakelusta

Lehtileike, josta käy ilmi Hilkan tekstissä mainitsemat ostokorttien jakelumatkat Kakun ja Kuhilasvaaran kyliin tapahtuneen helmikuun tiistaina ja keskiviikkona 10. ja 11. helmikuuta 1939
Lisätty 23.8.2021 Värtsi/ AR

2 comments for “Niiralan hovilla

  1. Hyvä Hilkka P kun jaksat kirjoitella Värtsiin, on niin mukava lukea kirjoituksiasi. Hyvää jatkoa!
    Minunkin äiti on kokenut sodan kauhut ja isä. Isä on ollut rintamalla pakon sanelemana, etulinjoissa taistellut vapaan Suomen puolesta!

  2. Kiitos Hilkka.
    Tänä vuonna en päässyt Värtsilä päiville, mutta kiitos Värtsin toimittajille, tietoa on tullut ihan mukavasti.

    Onkohan tuo ostokortti Hilkan jakamia kortteja? Säilynyt muiden arvopapereiden joukossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *