Kesäkukkia

Erään naisen huushollissa olivat vielä kesäkukat hankkimatta. Se ahisti. Hän ei itse niistä olisi juuri valittänyt, tykkää, että kun on pihassa isoja mäntyjä ja katajia, ne riittävät. Tontin nurkissa nousee iän vanhoja monivuotisia kukkia. Nekin vaatisivat monenlaista käsittelyä. Paras hoito naisen mielestä vetää trimmerilla matalaksi viimeistään kukkimisen jälkeen. Mutta kun siinä trimmerissä on joku pieni vika. Muuten on ihan hyvä, mutta ei toimi. Jää kukkamaan hoito kesken!

Isosta tontista on muutakin harmia. Se on tullut hankittua nuoruusvuosina. Enää ei jaksa kaikkia nurkkia kynsiä viimeisen päälle. Ottaisipa nyt vain sammal vallan ja sammaloituisi koko piha! Mutta ikivanha ruohonkin on sitkeä, kyllä sitä työntyy leikattavaksi asti. Jos on sateinen kesä, niin kyllä leikkaamista riittää.
Tämän erään naisen mies mielellään ajelee päältä ajettavalla. Eikä joskus ole näkevinäänkään, että pensaitten ja puitten ympärykset pitää myös huoltaa. Ei ole niin nuukaa, hän on suurpiirteinen eikä ota paineita mokomasta asiasta. Nainen äkäpäissään niitä sitten puutarhasaksilla ruopii.

Kesäkukista puheen olleen, tänä aamuna nainen sonnustautui ostosreissulle.

Pakko oli, kun tuttavat naisetkin jo olivat kyselleet, ”millon se sinä laitat kesäkukat”. Nainen on kyllä sanonut, että ”en tiijä laitanko ollenkaan”. Joka vuosi on kuitenkin ne laittanut. Ja laittaa tästä eteenkin päin. Sinistä lopeliaa ja punaisia pelargoonioita. Jotakin muutakin. Jos sattuu sille päälle.

Samalla reissulla pitää hakea Sini-tuotteen ikkunasuodatin. Se pitää kuulemma siitepölynkin ulkopuolella. Myös kauppalistalla on puunsuoja-ainetta ulko-oven kulumien paikkaukseen. Vinha, peittävä puunsuoja nro 2655. Onneksi on värinumero tallessa, vastahan sitä yhdeksänkymmentäluvulla tarvittiin viimeksi.

Eihän kauan mene kun nainen on jo kotipihalla kontullaan kukkia istuttamassa ikkunalaudalle sijoitettaviin astioihin. Pirun paljon pikkuötökkaa pölisee puutarhamyymälästä ostetuissa kukissa. Oli niistä yksi tuttava nainen jo varottanutkin, sanoi, että ”hae suoraa jostakin puutarhalta”. Nainen ei viitsinyt lähteä puutarhalle ajamaan, kun tiesi, että tiet ovat uuden sellutehdastyömaan takia osin poikki ja uudet reitit hakusassa. Nyt se ärsyttää, ehkä puutarhan kukat olisivat olleet puhtaammassa mullassa?


Nainen kastelee istutuksensa mäntynesteellä ja fairylla terästetyllä vedellä ja nostelee astiat paikoilleen.

Jotenkin näyttävät kukka-astiat mitättömiltä. Ehkäpä ne siitä aikannaan komistuvat, tuumii nainen.

Viikon perästä kelepaa naapurin naistenkin katella

Orvokistakin pääse jo nyppimään nahistuneet pois
3 comments for “Kesäkukkia

  1. Hyvin kirjoitettu tarina tutusta aiheesta.
    Tykkään tuosta Tuulan kirjavasta kielenkäytöstä.

  2. Meiltäki ensimmäiset kesäkukat kylymi pilalle silloin välitalaven aikaan. Ei ne suoranaisesti jäätyneet, mutta eipä tykänneet niin kylymästä.
    Joutavaa on moni muukin hoppuillut kukkiensa kanssa. Vanha kansa opetti, ettei ennen kesäkuun kymmenettä päivää ole kiire. Silloin vasta viedään hautausmaillekin kesäkukat. Se merkkipäivä oli eilen. Kukkien kastelu kiihtyy niinkuin sen ruohon leikkuukin. Sitä puuhaa piisaa taas puolet ajasta, ettei jouda Värtsiä tukimaan. Kyllä se tuo pelakuu on vain kaunis kukka. Uusia kehitellään jatkuvasti, mutta pelakuu on varma valinta

  3. Jo vuosia sitten minäkin toivoin sammalta pihamaalle. Kyselinkin mistä saisi sammalen siementä. Nyt ei tarvitse enää kysellä, kun metsä kasvaa juuri siillä puolen missä aurinko paistaisi päivän aikaan. Itse istutin koivikon yhdelle sivulle ja naapuri toiselle sivulle. Nämä metsät varjostavat nyt lähes koko tontin, mutta heinä kasvaa siinä silti. Sammal on pehmyttä kävellä, mutta ruohonleikkuri uppoaa sinne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *