Danielle Värtsilässä

Oli vielä huhtikuuta kun Erakkorannan pihaan kurvasi vieraskilpinen Citroen Berlingo. Olin puutarhaa valmistelemassa, kun hymyilevä Daniellelle tepasteli minua tervehtimään. Danielle otti yhteyttä viime vuoden loppupuolella kysyen mahdollisuutta päästä tutustumaan Värtsilään ja Erakkorantaan keväällä 2021. Viestejä vaihdelttiin puolin ja toisin, talvikausi kului ja niin hän sitten saapuikin sovittuun aikaan Värtsilään.
Danielle on hollantilainen ja opiskelee tällä hetkellä Tampereen seudun ammattiopiston Kurun toimipisteessä eräoppaaksi. Daniellen vierailu liittyikin hänen opintoihinsa. Mutta mikä sai iloisen, nelikymppisen hollantilaisen näihin opintoihin sekä Suomeen? Danielle on koulutukseltaan sairaanhoitaja missä ammatissa hän työskenteli vuosia kunnes päätyi kehitysaputyöhön Keniaan sekä somalialueille. Siellä hän työskenteli pari vuotta, väsytti itsensä ja palaili takaisin kotimaahansa. Afrikan vuosien jälkeen Danielle reissasi eri puolilla maailmaa, mm. Nepalissa, Bangladeshissa sekä ympäri Etelä-Eurooppaa. 
Jossain vaiheessa hän ”eksyi” hollantilaisen yrittäjän järjestämälle talviselle eräilykurssille Pohjois-Norjaan hullaantuen täysin Skandinavian talviluontoon. Danielle ajautui Suomen Lappiin. Pikku hiljaa hänen mielessä alkoi kyteä ajatus uudelleen kouluttautumisesta. Ainoana oppilaitoksena Suomessa Tampereen seudun ammattiopiston Kurun toimipiste järjestää eräopaskoulutusta englanninkielellä, Danielle pääsikin sinne opiskelemaan.
Ennen Värtsilään tuloa hän oli työssäoppimisjaksolla huskyfirmassa, ja hän saapuikin lähes suoraan Kilpisjärven safarilta tänne keväiseen Värtsilään. Värtsilän kevät hurmasi täysin Daniellen. Erakkorannan vierailullaan hän oppi monia uusia taitoja kuten mm. verkkokalastusta sekä kalanfileerausta. Yksi vierailun mieleenpainuvimmista hetkistä oli Hannu Kivivuoren kanssa vietetty aika kevätmuuton tarkkailussa. Kaksi viikkoa kului nopeasti mutta jo hyvissä ajoin ennen lähtöään Danielle kysyi olisiko hänen mahdollista tulla vielä myöhemmin kesällä uudelleen. Kukapa ei näin iloista ja aurinkoista henkilöä vieraakseen haluaisi! 
Valmistuttuaan eräoppaaksi Daniellen suunnitelmiin kuuluu yhdistää vanha sairaanhoitaja ammatti sekä uusi eräopastutkinto. Hän alkaa järjestämään mm. kehitysvammaisille hollantilaisnuorille matkoja Suomen luontoon.

Teksti ja kuvat: Eero-Matti Lintunen

9 comments for “Danielle Värtsilässä

 1. Tämä Värtsin juttu oli todella mielenkiintoinen, jollaisille toivon katkoa. Värtsilässä voi tapahtua yhtä ja toista muutakin kertomisen arvoista!?

  Milloin alkaa näkötornin rakentaminen Kukkovaaraan – ja vaellusreitti ihailemaaan laakson luontoa? Luppotuvalla voisi hörptä kahvit ja makustella voileipää höysteenä Sääperistä ongittuja särkiä – purkissa reppuun laitettuna.

  Majatalo Raja jne. yms. V… W…

 2. Muutaman päivän jälkeen on silmälääkärille meno. Toivon sen jälkeen, ettei jatkossa tule kirjoituksiin ”katkoa”. vaan JATKOA.

 3. Löytyi tuosta alkuperäisestä tekstistäkin kirjoitusvirhe: ei Karun vaan Karkun kansanopisto.

 4. Timo, pahoittelut virheestä! Jospa viestisi sattuu myös lehden päätoimittajan silmiin ja korjaukset tehdään. Itselläni ei ole tunnuksia alustalle.

 5. Tässä on Värtsilän viehätys, se on piilotettu aarre, jonka voi löytää kaukaakin. Olisipa hauskaa, jos maailma olisi niin pieni, että huskypaikka, jossa Daniela oli ollut olisi ollut juuri se huskypaikka, jonka yrittäjä on melkein naapurista eli Rääkkylästä Enontekiölle (aika monen mutkan kautta) päätynyt tuttavani. (Tässäpä kielikoukeroita naposteltavaksi asti.)

 6. Netin kautta voi tutustua todella mielenkiintoiseen Tampereen seudun ammattiopisto Treduun. Suosittelen!

 7. Vierivä kivi ei sammaloidu, vai miten sitä sanotaan. Siinäpä eloisa nuori kaveri. Hienoa kun osui Eero-Matin pakeille. Toivotaan, että Danielle luotsaa joskus ryhmänsä Suomeen ja mieluusti juuri tänne, missä ideoita tasattiin.
  Kiitos Eero-Matti mainosta tarinasta ja kuvista

 8. Olen sen kertonut tällä palstalla noin vuosi sitten . Tehkää maisematorni Tohmajärvelle Niiralantien varteen mäenpäälle josta laaja vaaramaisema katsojalle avautuu. Värtsilä ja Tohmajärvi on vaaramaisema vyöhykkeessä kuten on myös monet Pohjois-Karjalaiset kunnat. Vaaramaisemat on meillä voimavarat joita moni maailmalla halua meidän vaaroilla käydä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *