Pohjois-Karjalan rajavartioston kuukausitiedote maaliskuulta 2021

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan maaliskuussa 2021

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu maaliskuussa yhtään henkilöiden aiheuttamaa luvatonta rajanylitystä.

Rajavartiosto toteutti 10 yhteistoimintapartiota Itä-Suomen poliisin kanssa maaliskuun aikana. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa ja rajavyöhykettä, maastoliikennettä vesistöillä ja maastoliikennereiteillä, sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.  

Rajatarkastukset

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Marko Turusen 16.2.2021 tekemällä päätöksellä Niiralan rajanylityspaikan henkilöliikenteen aukioloaikaa rajoitettiin Valtioneuvoston 11.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti 19.2.2021 klo 00.00 alkaen. Maaliskuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin maaliskuussa 11 525 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä väheni vuoden 2020 maaliskuuhun (52 889) verrattuna noin 78,2 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen on vähentänyt päivittäisen rajaliikenteen määrää.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli maaliskuussa 1335 (noin 11,6 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 9854 (noin 85,5 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 336 (noin 2,9 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 maaliskuussa suomalaisten osuus oli noin 45 prosenttia (23 788) ja venäläisten osuus noin 54 prosenttia (28 495).

Joensuun lentoasemalla suoritettiin maaliskuussa 19 rajatarkastusta Schengen-alueen rajan ylittäville henkilöille.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti maaliskuussa 792 henkilöä.

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla tehtävien testien ja terveysturvallisuuden edistämisessä.  Koronatestaus jatkuu toistaiseksi.

Rikostorjunta

Maaliskuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi ajoneuvorikkomus, yksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kaksi radiolaiterikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin neljä sakkoa.

Sotilaallinen maanpuolustus

Rajajääkärikomppania järjesti saapumiserälle 1/21 ensimmäisen ampumaharjoituksen 8. – 11.3.2021 Hiienvaarassa. Harjoitus onnistui paikoitellen hyytävän kylmistä olosuhteista huolimatta. Rajajääkärikomppanian koulutuksessa siirryttiin erikoiskoulutusjaksolle 22.3.2021. Käytännössä erikoiskoulutusjaksolle siirtyminen tarkoittaa aliupseerikurssin alkamista ja saapumiserän järjestämistä joukkotuotannon mukaisiin ryhmiin. Rajajääkärikomppania kotiutti 17.3.2021 kaksi 255 vuorokautta palvellutta varusmiestä.

Muut asiat

Maaliskuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki kymmenien henkilöiden työpanoksella sisärajavalvontaa Länsi-Suomen merivartioston ja Lapin rajavartioston alueilla.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

——————————————————————————————————————–

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

———————————

allekirjoitus

7 comments for “Pohjois-Karjalan rajavartioston kuukausitiedote maaliskuulta 2021

 1. Mitähän mahtaa tarkoittaa rikostorjunnassa radiolaiterikkominen? Nyt rajavartiosto voisi tehdä jytkyn ja antaa Räykyn ”näkötornin” turistikäyttöön. Oletettavasti esteitä löytyy.

 2. Radiolaitteesta tulee mieleen riistakamerat, jotka on ihan sopivalla korkeudella ilkivallalle. Pahaksi onnekseen rikkoja saattaa ensin kuvauttaa itsensä.

 3. Rikkominen ja rikkomus; niissä on pieni ero. Ehkäpä on tavattu vääränlaisia laitteita?

 4. Hyvä Sakari.. niinpä onkin rikkomus.. No hyvä jos ei ole säretty mitään.

 5. Traficomin sivuilta

  Kauko-ohjattujen, eli radio-ohjattujen (rc, radio control), lennokkien, kopterien ja muiden ilma-alusten (UAS/RPAS/drone) sekä niiden ohjainlaitteiden lähettimet ja vastaanottimet ovat radiolaitteita. Tämän vuoksi niiden on täytettävä kyseisille radiolaitteille asetetut vaatimukset.

 6. Olisikohan tuo ”radiolaiterikkomus” kuitenkin se vanha kunnon tutkanpaljastin autossa 🙂

 7. Tutkanpaljastin tuli itselläkin ensimmäisenä mieleen, mutta netin syövereistä löytyy myös vaihtoehtoja, kuten esim:

  ”GPS-häirintälaitteet ovat Suomessa laittomia. Myös niiden tuonti maahan on kielletty. Kiellon rikkomisesta voi seurata sakot radiolaiterikkomuksesta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *