Lehtileike 1968: Värtsilä saa urheilutalon

Ensin oli Patsolan Maamiesseurantalo. Tässä oli paljon erilaista toimintaa. Tässä pidettiin juhlia, rippikoulua ja muuta kirkollista toimintaa, elokuvia, iltamia ja urheilu kilpailuja. Tässä on hiihtokilpailut joskus 1930 luvulla.
Kuva: Tauno Rummukainen (isäni)

Allaolevan lehtileikkeen tarkempi ajankohta ei ole tiedossa. Eikä myöskään mistä lehdestä leike on saksittu. Joku voi kertoa ajankohdan tarkemmin kommenteissa.

Kuvateksti: Värtsilän entinen maamiesseurantalo on jo tarpeettomilta osiltaan purettu ja urheilutalon siipiosan perustuksia kaivetaan parhaillaan

Sama talo noin 50 vuotta myöhemmin. Urheilutalon lisäosa purettu 2020 ja piha siivottu.

Lehtiartikkelin teksti:

Urheiluasioiden hoito purjehtii Värtsilässä myötätuulessa. Kunta on urheilutalon saaneiden onnellisessa joukossa. Rakennustyöt ovat jo alkaneet ja rakennus valmistunee ensi keväänä palvelemaan urheilevaa nuorisoa sekä nuorisotyötä nykyaikaisissa tiloissaan.

Värtsilässä ollaan todella iloisia ja kiitollisia urheilutalon päästyä nyt toteuttamisen asteelle, kertoi kunnansihteeri Aulikki Karvonen. Selvää on, että se tulee valmistuttuaan merkitsemään suurta saavutusta pienelle kunnalle. Kun rajaseudulla tapahtuu vähän, eikä nuorisollekaan ole paljon tarjolla hyödyllisiä harrastuksia, on viime vuonna palkatun ohjaajan avulla tehty nuorisotyö saanut varauksettoman kannatuksen. Sopivista kokouspaikoista on ollut puutetta. Toimintaa on kyllä ylläpidetty maamiesseuralta ostetussa talossa, josta uusi urheilutalo rakennetaan sopivin muutoksin, mutta sellaisenaan siinä on ollut monia puutteita haittaamassa harrastuksia.

Urheilutalon rahoitusta varten Veikkaustoimisto on myöntänyt tähän mennessä 70.400 markkaa voittovarojaan, joihin toivotaan vielä saatavan lisääkin. Kunta on luovuttanut omista metsistään sahattua puutavaraa sekä lunastanut maamiesseuralta rakennuksen. Kaiken kaikkiaan maksanee Värtsilän Urheilutalo 220.000 markkaa. Entinen urheilukenttä on kirkon luona muutaman kilometrin päässä huonolla maapohjalla. Sentähden pyrittäneen aikaansaamaan aluksi jonkunlainen harjoittelukenttä urheilutalon vierelle ja sen tontin saatua riittävän laajuuden, ehkä tuonnenpana varsinainen kenttäkin jo käytännöllisistä syistä.

Urheilutalosta nykyaikainen

Urakoitsija Veijo Pippuri esitteli urheilutalon piirustuksia mainiten heti aluksi, että entisen hirsisen maamiesseuran talon käsittely tuottaa melkoisia vaikeuksia. Aikoinaan heikolle pohjalle tehtynä on sen sokkelissa tapahtunut muutoksia, jotka on korjattava. Tästä vanhasta 9×21 metrin osasta valmistuu aikanaan ??? urheiluhalli
(epäselvää tekstiä)

Entisen sisääntulon kohdalle rakennetaan siipiosa, jonka 20 x 9,35 metrin tiloissa saavat sijansa eteinen, vaatehuone, sauna, pesuhuone, keittiö, varastotilat, lämpökeskus ja mukavuudet. Niinikään talonmiehen kolmen huoneen asunto valmistuu tähän osaan, joka rakennetaan laudasta.
Värtsilän urheilutalo valmistuu toukokuun loppuun mennessä ensi vuonna. Kesäkuussa suoritettavien maalaustöiden jälkeen se voitaneen luovuttaa urheilun ja monien muiden harrastusten harjoittajille. Epäilemättä se osaltaan edistää viihtyisyyttä kunnassa, jonka väkiluku lukemattomien maamme kuntien tapaan on vuosittain vähentynyt. Värtsilän kunta on erityisesti talvi- ja massaurheilun alalla saavuttanut tuloksia suurtenkin kuntien rinnalla kamppaillessa.

15 comments for “Lehtileike 1968: Värtsilä saa urheilutalon

 1. Hieno valokuva tuo ensimmäinen kuva. Uudessakylässä oli vain Maamiesseuran talo, Patsolassa Maamiesseuran talo ja Työväen talo. Mutta oliko Värtsilässä muita ko. taloja siis Kaustajärvellä, Kenraalinkylässä tai muualla. Vanhassa Wärtsilässä oli Työväen talo, mutta oliko siellä Maamiesseuran talo. Tietäjät esiin. Maamiesseuran talothan on tehty varmasti ainakin -20 luvulla. Jopa aiemmin. Arveluni on, että enempää taloja ei ollut.

 2. Värtsilän Kisan historiasta löytyy(vuosilta 1946-1996) että Urheilutalon remontti valmistui keväällä 1969. Se toi uusia mahdollisuuksia Värtsilän urheilutoimintaan.

 3. Kiitos Pirkolle. Sieltähän se aika varmistui. Tämä maamiesseuran talon sali lienee ollut Värtsilän suurin sali ja siksi siellä pidettiin kaikkein suurimmat tapahtumat. Olin eräässä sellaisessa. Uuno Matikainen (myöhemmin kunnallisneuvos) alusti tilaisuutta. Tupa oli aivan täynnä muistaakseni istuimia ei ollut vaan tungeksittiin seisten. Järjestysmiehet pitivät tungoksessa väylää auki ulko-ovelle. Jotain tärkeää varmaan odotettii. Ilmassa oli suurta juhlan tuntua. Uunon näköinen nahkatukkainen mieshän sieltä saapui valtavien aploodien saattamana. Muistan, että hän kaivoi mustan palttoon taskusta paperin ja luki siitä asiansa ja läksi pois. Tietysti siinä käteltiin ja Uuno kumppaneineen luovuttivat jotain muistoa Värtsilästä. Vieras poistui ja me pikkupojat rynnättiin katsomaan hienoa mustaa Cadillakia. Vain vähän matkaa jaksettiin juosta auton perässä.

  Presidenttiehdokas Urho Kekkosen vierailu oli päättynyt.

  Samassa salissa oli sitten myöhemmin lentopallokenttä ja jotain muutakin. Painonnostoakin tuli siellä harrastettua. Minulle ei tarvinnut laittaa rautaa kovinkaan monta kakkaraa. Muistelen, että Nymannin Kinnulle laitettiin eniten rautaa, varmaan Wegeliuksen Pertille. En muista oliko niistä kilpailuja vai harrastettiinko vain muuten. Varmaan Kisan historiassa näistä kerrotaan enempi

 4. Tuossa ylimmässä hiihtokuvassa sekä lehtikuvassa näkyy oikealla pieni ikkuna, mutta alimmaisessa talon ”nyky” kuvassa on kaikki ikkunat isoja. Mistäköhän tuo johtuu?

 5. Pienen ikkunan aikana on talon (salin) tuossa päädyssä ollut esiintymistasanne (koroke) takatiloineen. Kulku sinne taisi olla salin ovesta juuri tällä sivulla. Ison ikkunan alareuna olisi ollut suunnilleen korokkeen lattian korkeudella. Tästä syystä on ainakin tuolloin tarvittu pienempi ikkuna.

  Ihme kyllä, niin siellä korokkeella olivat myöhemmässä vaiheessa, ennen urheilutaloa, painonnostovälineet ja tankoihin vähintään riittävästi puntteja.

  Toisella pitkällä seinällä, vastakkaisella kohdalla pikkuilkunaan nähden, oli hätäuloskäynnin ovi. Sen kynnykseltä oli maahan reilu matka, ehkä noin 1,5 m.

 6. Tuossa urheilutalon salissa pelattiin paljon lentopalloa iltaisin. Oikean mittainen lentopallokenttä muodostuu kahdesta 9mx9m kenttäpuoliskosta, ja kentän ympärillä pitäisi olla >3m vapaata tilaa.
  Sali oli sen verran pieni, että ehkä siihen mahtui oikeankokoinen kenttä, mutta ei juurikaan muuta, ei ainakaan sivuilla. Verkko oli seinästä seinään ja ikkunoissa oli seppä Hassisen raudoitusteräksestä hitsaamat suojaverkot. Hienosti ne helähtivät kun hakkurit löivät pallon reilusti leveäksi, mutta ikkunalasit säästyivät. Taisi tosiaankin olla niin, että pallo oli ulkona jos se osui seinään ennen kuin lattiaan.

 7. Monta monituista iltaa tuolla tuli oltua. Ennen korjausta ja myös sen jälkeen.
  Kari Mäkisalo aikoinaan tuli nuoriso-ohjaajaksi ja heti alkoi lentopallon taso nousta. Kiitos, että joukossa oli myös ”täysikasvuisia” pelaajia. Kävimme näyttämässä osaamistamme myös alimmalla sarjatasolla Tohmajärvellä.
  Pikkupoikana sai vain ihailla Karvosen Kallen ja ” Vikeliuksen” Pertin painonnosteja. Oisimpa yhtä vahva !
  Paras muisto Urheilutalosta on hirvipeijaiset. Kerran sain kunnian aloittaa tanssit valssilla Kettusen Anjan kanssa.

 8. Kekkonen valittiin – 56 presidentiksi, joten oliko se Alpo tapahtuma juuri silloin. Vai myöhemmin. Pronssitaulu vaan seinälle.

 9. En tiedä, paljon oli porukkaa. Kunta tai puolue varmaan tarjosi kahvit ja piparit

 10. Mattikin muisti tuon painonnosto harrastuksen. Kai siitä jäi jotain kipinää, koska muistan kun oltiin Värtsilän poikien porukalla Partaharjun poikaleirillä. Se saattoi olla urheiluleiri, tai raittiusleiri. Osallistuttiin siellä leirin yleisureheilun ”olympialaisiin”. En muista miten menestyttiin, mutta muistan, että meitä kiusattiin, koska ”ei osattu oikealla tavalla puhua”

 11. Tuula-Riitta etsinyt mielenkiintoisia tätä maamiesseurantaloa koskevia artikkeleita. Värtsi julkaisee ne aamulla omana juttunaan

 12. Tapanin aloittamaan seurantaloluetteloon on tullut jo toisaalla mainituksi lisäksi vanhan Wärtsilän maamiesseuran talo.

  Itse mainitsen luetteloon lisäksi Kaustajärven työväenyhdistyksen talon, joka on ollut esillä ihan kuvan kanssa Värtsissä v. 2011 (linkki).

  https://vartsi.net/2011/01/30/katse-piikkilankojen-taa/

  Olisipa hienoa, jos kaikista Värtsilän seurojen tai yhdistysten entisistä taloista saisimme joskus koosteen Värtsiin ihan kuvien, kenties sijaintikartan kanssa.

 13. Värtsilän urheilutalo oli oikein monitoimiareena. Lentopallon ja painonnoston siellä järjestettiin Bingoiltoja sunnuntai-iltaisin, Hurrin Pena taisi olla kammen varressa pyörittämässä pallorumpua, virittämässä osallistujia oikeaan tunnelmaan ja huutamassa numeroita. Olisiko Värtsilän Kisa ollut vastuullinen järjestäjä ja lupien haltija, muistaako/tietääkö joku?.
  Sali oli usein täysi ja äveriäämmät bingoajat ostivat jopa useita viiden numerokupongin vihkosia. Osallistuin itse yleensä vain yhdellä kupongilla, ja yleensä siinä kävi niin, että käteen jäi vain kokemus mukavasta porukkaa yhteen vetäneestä illasta. Paitsi kerran sitten tärppäsi. Olin taas ostanut sen pienimmän mahdollisen lipukan jolla pääsi osallistumaan ja oikeita numeroita alkoi osua siihen. Jännitti kovasti jokaisen numero huutamisen jälkeen ehtisikö joku saada rivin täyteen ennen minua. Ei ehtinyt, sain viimeisen numeron riviini ja huusin BINGO. Porukasta kuului huokauksia ja ulosmarssi sekä lipukkeiden repiminen alkoi. Ehkä joku sadattelikin, olisiko ollut voitto yhden oikean numeron päässä. Kiikutin voittolipukkeeni Penalle tarkastettavaksi, oikein se oli ja sain voittona hienon Hoover pölynimurin, sellaisen putkimallin. Sillä maksoin seuraavana kesänä yhden kuukauden vuokran Lappeenrannassa kun olin kesätöissä konepajalla opiskelujen loma-aikaan.
  Tuo voitto on jäänyt ainutkertaiseksi, mutta hyvin mieleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *