Projekti Kiinan Wuhanissa 2

Teksti ja kuvat Veijo Hassinen

Seuraavana päivänä vierailimme kaupungin jätevedenpuhdistamolla. Se oli rakennettu pari vuotta aiemmin, osa laitteista oli jo asennettu, mutta paljon vielä puuttui, eikä puhdistamo tietenkään ollut käytössä. Isäntien tarkoitus oli hankkia Suomesta nuo puuttuvat koneet ja instrumentit, jos vain hinnoista sovittaisiin. Tutustuimme laitokseen kävellen ja kävimme laitelistoja ja specifikaatioita läpi neuvotteluhuoneessa.

Se oli isohko huone, jonka keskellä oli ovaali pöytä, kukkia sen keskellä, lämmintä teetä tarjolla ja lukuisat isännät istuivat virallisesti ja ryhdikkäästi paksut toppatakit päällä vieraiden vastapäätä. Huoneessa oli yksinkertaiset ikkunat, saluunatyyppinen ovi, 30 cm raot sen ylä- ja alapuolella, ei lämmityslaitetta, kylmää oli, ulkona oli lähes nollakeli. Minulla oli lähes kaikki mukana olleet vaatteet päällä, silti palelin, muistiinpanoja tein nahkahansikkaat käsissä.

Huoneen nurkassa oli 1,5 x 1,5 m2 kokoinen puhdistamon pienoismalli, oikein hieno sellainen. Kehuin sitä isännille ja kysyin, olivatko he käyttäneet ulkolaista tietotaitoa laitoksen suunnittelussa ja pienoismallin teossa. Sain hämmästyneitä katseita ja vastauksen, joka on syöpynyt mieleeni. ”Mr Hassinen, te olette ensimmäinen ulkomaalainen, joka täällä on koskaan käynyt.” Tulkki taisi käyttää vielä erikoista sanaa ”alien” joka on tuttu ET elokuvasta, ei ”foreigner” jota ulkomaalaisista yleisesti käytetään.

Tietojenhakumatka laitokselle sujui hyvin, sain tarjouksen tekoon tarvittavat tiedot ja sovimme tarjouksen jättämisen aikataulusta. Illastimme isäntien kanssa suhteellisen kosteissa merkeissä hot pot -pöydässä, ja seuraavana päivänä palasimme Pekingiin. Kolme päivää tähän sisämaan reissuun meni.

Pekingissä sovimme Peterin kanssa vielä sen, että jos tämä ensimmäinen projekti saataisiin vietyä sopimukseen asti, voisimme allekirjoittaa firmojemme välillä sitovan agenttisopimuksen uusia hankkeita ajatellen.
Sitten ei muuta kuin kamat kasaan ja paluulennolle koti-Suomeen tarjouksen tekoon. Mutta se on jo toinen juttu.

Veijo H

Share

6 comments for “Projekti Kiinan Wuhanissa 2

 1. Sehän meni kivuttomasti maaliin 👍
  Patsolan poika Mr Hassinen osasi asiansa!

 2. Voisko luonnehtia, että Paavo Nurmen ym ohella
  myös Mr. Hassinen on vaikuttanut toiminnallaan Suomen pääsystä maailman kartalle. Hyvä:-)

 3. Poikamiehen luonnehdinta pitää kyllä paikkansa, ainakin siinä mielessä, että olen hyvin usein Kiinan reissuillani saanut vastata kysymykseen, mistä maasta olet kotoisin? Kun vastaan, että from Finland, saan nyökyttelevän vastauksen – ahaa, from England. Väärinymmärrys on tietenkin täytynyt korjata tavalla tai toisella, useimmiten kaivamalla maailmankartta esiin ja näyttämällä siitä.

 4. Hieno homma, arvasin ettei männä mehtään niin jotta rytisöö:-)

 5. On varmaan nautittu jo monta pannullista vihreää teetä kun on niin maireat hymyt kaikilla.

  Oliko teitä miten monen hengen tokka?

 6. En jaksa muistaa mitä tuossa kuvan illallispöydässä tuli nautittua, mutta pikkupikareista päätellen myös jotain vahvempaakin kuin teetä. Valitettavan yleistä oli se, että ulkomaalaista vierasta painostettiin kollektiivisesti ottamaan ryyppyjä mitä erilaisimmilla verukkeilla. Esimerkiksi siten, että jos kalan pää osoittaa sinuun, sinun on otettava kolme paukkua sen kaverin kanssa johon kalan pyrstö osoittaa. Mitenkähän se kala osui niin usein tuijottamaan minun suuntaan?
  Mitä tulee Alpon kysymykseen tokan koosta, niin harvoin noissa tilaisuuksissa suomalaisia oli enemmän kuin yksi kymmentä paikallista kohden. Sekin kyllä tarkoittaa erittäin suurta suhteellista ylimiehitystä meille, koska yhtä suomalaista kohden on noin 280 kiinalaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *