Tulkoon valkeus, uusinta v 2010

Pikkujoulusesongin ollessa kiihkeimmillään palaan ajassa reilut kuusikymmentä vuotta taaksepäin, jolloin melkein joka kylässä oli kansakoulu ja koululla pidetyt kuusijuhlat olivat kaikkien yhteinen talven kohokohta.

Joulujuhla Kaustajärvellä silloin ennen

Saverikkoraudan narskeessa

Koulun kuuselle menokin oli jo yhtä juhlaa, koska menimme sinne useimmiten talvitietä pitkin eli jään yli hevosella. Aisakellon helinä ja saverikkoraudan narske olivat ääniä, jotka virittivät juhlan odotuksen tunnelmaan. Koulun pihassa oleva hevospuomi alkoi täyttyä ajokeista, ja kun juhlasalin ovi aukaistiin, kirkastui monen silmä kuuseen ripustetuista oikeiden kynttilöiden tuikkeesta. Eipä sähköttömällä kylällä monessakaan asumuksessa ollut näin valoisaa!

Shakes finally remembered the first of the police officers arriving at the scene to adapt to the fourth male enhancer rule P is to protect the male enhancement scene of the murder. Angry horn started flooding the air in male enhancer the early morning misty, quickly mixed into the drivers roar angry. A moment later, she heard sharp sirens also joined the dissonant noise, and the first police car arrived. Forty minutes later, the scene was already packed with male enhancement uniformed police and criminal detectives, more than the usual number male enhancer male enhancer of murders in Hells Kitchen the famous crime zone in New Yorks West End A lot male enhancer of. In view male enhancer of the shocking death of the victim, sending so many people does not seem excessive. However, Shakesi heard from other police officers that this was a big case and a media male enhancement concern – the deceased was one of a group of travelers arriving at male enhancer male enhancement male enhancement JFK last night and they made a taxi into male enhancement the city, But never got home. CNN is reporting on the spot, the uniformed male enhancement male enhancement police officer male enhancement whispered to her. So when Emilia male enhancement Shakesh saw the handsome Vince Piriti, male enhancement the head of the Criminal Investigation and Resource Scheduling Team climbed to the male enhancer top of the embankment overlooking the crime male enhancer scene and male enhancement stopped to beat him male enhancer male enhancer from time to time It is not particularly surprising male enhancement when it comes to the dust on suits of thousands of dollars. However, she was surprised. Piriti actually noticed male enhancer her, and waving her past. He smoothed a little in his shaven clean face. She thought she would probably be applauded for the extraordinary performance of todays unruffled. Well done, saved the fingerprint male enhancer on the iron ladder Maybe it will give her a little reward. The last hour on duty on the last male enhancer male enhancement day. She will leave with glorious glory. He looked up and down at her. Policewoman, you are not a novice, right I think I will not male enhancer mistake. Im sorry, sir Youre not a newbie, Im sure. Strictly speaking, she can not be considered. Although male enhancement she entered the police only a short period of three years, male enhancer unlike her other police at this age, most have nine to ten years of seniority. Before entering the police academy, Shakesi had been in society for several years. I do not understand what youre trying to ask. He seemed annoyed and the smile male enhancement on his face disappeared. Are you the first policeman to arrive at the scene Yes, sir.

Muistan erään koululla pidetyn pyhäkoulun kuusijuhlan. En ollut silloin vielä kouluikäinen. Tilaisuutta juhlisti erityisesti se, että paikalla taisi olla pappikin, mutta erityisesti mieleeni on jäänyt jokin leikki, jossa oli mukana pahvilaatikoita. Eräs juhlatuulella oleva isäntämies istui seinustalla höyläpenkin päällä ja huuteli innostuneena: ”Lissee kilipailuja, lissee kilipailuja…”

Liukkaat supikkaat

Ennen joulua kotiimme saapui kylän suutari, joka teki perheenjäsenille uusia jalkineita. Minullekin oli tehty uudet supikkaat, joista olin tietenkin kovin innoissani. Olinpa käynyt kokeilemassa niitä jo jäälläkin, kun siellä oli vielä vettä ja saanut remmiapelia, kun suutkaset supikkaat meinasivat mennä piloille. Nyt taivalsin kuitenkin äitini kanssa koulun kuusijuhlaan, josta ei ole jäänyt muuta mieleeni kuin sinne meno: pyllähtelin jatkuvasti nurin, koska jää oli liukas ja supikkaani vielä liukkaammat. Olin ehkä viisi – kuusivuotias.

Vaasan Mylly

Ehkä odotetuin ohjelmanumero pukin vierailun lisäksi oli kuvaelma, jonka opettaja oli ohjannut, ja johon mahdollisimman monet oppilaat oli sijoitettu eri rooleihin. Kun olin ensimmäisellä luokalla esitin enkeliä. Ylläni oli valkoisesta vehnäjauhosäkistä tehty kaapu, jonka selkäpuolella taisi lukea vielä ”Vaasan Mylly”. Minulla on mielikuva, että jauhot vain pöllähtivät, kun ilmestyin näyttämölle ja julistin kovalla äänellä: ”Tulkoon valkeus!”

Johannes

Värtsin toimitus lisää kuvan tekstissä kerrotusta ”saverikkoraudasta”

Kuvat: Saverikkorauta, Työhevosharrastajat.fi

Saverikkorauta on reen jalaksissa oleva koukku, johon vetoaisa kiinnitetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *