Kompastuskivi

Stolperstein

Joitakin vuosia sitten kuljin Mindenissä, pienessä saksalaisessa kaupungissa, tapani mukaan leuka rinnassa kohti uusia pettymyksiä.
Olin kulkenut tätä vanhan kaupungin läpi kulkevaa reittiä usein aiemminkin. Se oli suorin reitti majapaikastani työmaalleni.
En ollut huomannut reitilläni mitään erityistä ennen tuota tuota syksyistä aamua.

Näin katukiveyksessä messinkilaatan johon oli kaiverettu Daavidin tähti. Lähempi tarkastelu osoitti että laatassa oli henkilön nimi ja syntymäajan lisäksi toinen vuosiluku.

Katselin ympärilleni ja näin että laattoja oli lisää. Asuintalojen rappukäytävien oven edessä. En heti ymmärtänyt mistä oli kysymys. Aavistin kuitenkin.

Työpaikalle päästyäni kysyin asiaa. Työkaverini kertoivat että kyse on Stolpersteineista. Holokaustin uhriksi joutuneiden juutalaisten muistoksi katukiveykseen asennetuista laatoista.
Henkilö jonka tiedot oli laattaan kaiverettu oli asunut kyseisessä talossa kun Gestapo hänet haki keskitysleirille vietäväksi.

Kuva: Jore Penttinen

Nyt vuosia myöhemmin, yllätyin, kun aamulenkin hämärässä näin kolme Stolpersteinia Helsingin Munkkiniemessä.
Selvittelin asiaa hiukan lenkin jälkeen.

Kuva: Jore Penttinen

Suomi luovutti muutamia juutalaisia pakolaisia ja sotavankeja gestapolle loppuvuonna 1942. Esimerkiksi tämä munkkalainen perhe Kollmann, jonka laatat näin, oli tullut Suomeen 1938 ja saanut poliittisen turvapaikan täältä. Perheen isä työskenteli lääkärinä.

Suomesta luovutettuja lienee ollut kaikkiaan hiukan yli 80 joista 75 juutalaista sotavankia. Valpon suorittaman pidätyksen jälkeen heidät vietiin laivalla Tallinnaan ja sieltä Puolaan Auschwitziin.

Janka Kollmannin muistolaatta Helsingissä
Kuva: Jore Penttinen
Franz Olof Kollmannin muistolaatta Helsingissä
Kuva: Jore Penttinen


Kollmannin perheen äiti Janka ja Helsingissä syntynyt 1,5 vuotias poika Frantz surmattiin leirillä. Perheen isä säilyi hengissä. Ehkä ammattinsa vuoksi. Hän muutti sodan jälkeen Israeliin.

Paavo Lipposen hallitus pyysi juutalaisilta tapahtunutta anteeksi kaikkien suomalaisten puolesta. Elettiin vuotta 2000. Samana vuonna myös Suomen ev.lut kirkko omalta osaltaan pahoitteli sitä kun ei ollut puuttunut vuosina 1942 ja 1943 juutalaisiin kohdistuneisiin rikoksiin ja Saksaan luovutuksiin Suomessa.

Euroopassa on tällä hetkellä n 80 000 Stolpersteinia eli kompastuskiveä. Helsingissä niistä on 7. Näitä muistolaattoja asennetaan koko ajan lisää.
Juutalaisia surmattiin holokaustin aikana noin 6 miljoonaa joten läheskään kaikki uhrit eivät ole vielä muistolaattaa saaneet.

Teksti ja kuvat Jore Penttinen 16.12.2020

7 comments for “Kompastuskivi

  1. Suomi eli vaikeaa aikaa -40 luvun alkupuolella. Ensiksi piti miellyttää ainoaa kaveriksi tullutta Saksaa ja sitten piti uudestaan mielistellä voittajavaltiota. Henkilökohtaisesti en ymmärrä ollenkaan miksi juutalaisia vihataan edelleen. Liittyykö se uskontoon vai rahaan? Voisko joku tietävä selittää.

  2. Kiitos Jorelle. Enpä olisi tiennyt tätäkään historian murusta. Kolkko juttu, mutta kuitenkin. Ei ruveta tässä setvimään menikö oikein vai väärin.

  3. Lauantain toivottujen kestosuosikki oli ajallaan
    Miliza Korjuksen esittämä: Warum.

    Joren kirjoitus nostaa taas mieleen kysymyksen:
    Warum/miksi?

  4. Hyvää Holokaustin vuosipäivää.
    Näistä Joren mainitsemista laatoista oli tänään uutisissa.
    Surullista historiaa.

  5. Surullista tosiaan. Eipä näytä ihmiskunta oppineen yhtään mitään kun nyt seuraa uutisia Gasasta.

  6. Telkkarissa oli äskettäin juttua näistä kivistä
    ja toimittaja kävi tapaamassa paikan päällä miestä,
    joka niitä valmistaa suurella tunteella.
    Saattaisi löytyä Areenasta….

    Edellisessä kommentissani mainitsemani ”Warum” on aina
    vaan yhtä ajankohtainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *